Svijet
OGRANIČAVANJE NUKLEARNOG NAORUŽANJA

SAD i Rusija pokušavaju dogovoriti novi sporazum
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Predstavnici Sjedinjenih Država i Rusije trebali bi se sastati u srijedu u Ženevi kako bi razmotrili ideje za novi sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja, koji bi mogao uključiti i Kinu, izjavili su u ponedjeljak američki dužnosnici.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bi želio sporazum "nove generacije" o kontroli nuklearnog oružja s Rusijom i Kinom koji bi pokrivao sve vrste tog naoružanja. On je spomenuo tu temu u razgovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i kineskim Xijem Jinpingom na summitu G20 u Osaki prošlog mjeseca. Kina nije strana u sporazumima o nuklearnom oružju između SAD-a i Rusije i ne zna se hoće li biti voljna uključiti se u te razgovore, rekli su dužnosnici koji su razgovarali s novinarima pod uvjetom da ostanu anonimni. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova ponovilo je da Peking nije zainteresiran za takve razgovore. "Trenutačno ne vidimo preduvjete ili osnove za sudjelovanje Kine u tim pregovorima između SAD-a i Rusije", rekao je novinarima u Pekingu glasnogovornik ministarstva Geng Shuang. Američko izaslanstvo na razgovorima u srijedu vodit će zamjenik američkog državnog tajnika John Sullivan, a rusko zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, izjavili su američki dužnosnici.

Podsjetimo, Europska unija u nedjelju je pozvala službenu Moskvu da poduzme "hitne" mjere kako bi se zajamčilo poštovanje Sporazuma o nuklearnom razoružanju (INF), potpisanog u vrijeme Hladnog rata, iz kojega se Rusija povukla početkom srpnja. Na temelju uredbe koju je objavio Kremlj i koja potpisivanjem stupa na snagu, Rusija je prestala poštovati Sporazum o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa iz 1987., koji brani upotrebu raketa dometa od 500 do 5500 km. Odluku najavljenu u veljači u međuvremenu je ratificirao i ruski parlament.

Rusija je najavila povlačenje iz tog pakta nakon što je SAD pokrenuo šestomjesečni postupak izlaska iz INF-a jer je Moskva, kako tvrdi Washington, kršila odredbe sporazuma. Vladimir Putin suspenziju ruskog sudjelovanja u INF-u ratificirao je 3. srpnja.

Sporazum INF, kojim je zabranjena upotreba raketa dometa od 500 do 5500 km u Europi smatra se temeljnim kamenom kada je riječ o kontroli naoružanja. Suspenzija INF-a izaziva bojazan od nove utrke u naoružavanju između Moskve i Washingtona. Hina/D.Pav.
Možda ste propustili...

ŠEF UN-A ZA KLIMU: POTREBNI SU SNAŽNIJI NACIONALNI PLANOVI

Imamo još samo dvije godine za spas planeta

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana