Sport
OTVARANJE U GRADSKOM VRTU

Premijera je na domaćem terenu jako važna, lani je za Osijek bila idealna, neka takva bude i u petak
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Slaven Belupo jednom je već otvorio sezonu u Osijeku, tada je domaćin slavio sa 1:0

Nogometaši Osijeka će treću godinu zaredom premijernu utakmicu u novoj sezoni odigrati pred svojim navijačima. Dosad se u povijesti to dogodilo 12 puta, s tim što su dvaput bijelo-plavi kao domaćini igrali izvan svog stadiona.

Jasno, dogodilo se to u onim ratnim godinama, 1992. u Đakovu pobijedili su Zagreb sa 1:0, a 1995., u vrijeme kada je Hrvatska oslobađana vojno-redarstvenom akcijom Oluja., Osijek je bio domaćin u Požegi, gdje je isprašio Segestu sa 4:0, što je do danas najuvjerljivija domaća pobjeda na startu prvenstva.

Sedam pobjeda
Inače, bijelo-plavi su dosad bili vrlo uspješni domaćini na premijerama. Dosad su slavili osam puta, triput je susret završio bez pobjednika, a doživjeli su samo jedan jedini poraz. U prvih sedam premijera u HNL-u osječka momčad zabilježila je svih sedam pobjeda! Zanimljivo, posljednja momčad koju su svladali u tom nizu bio je baš Slaven Belupo, s kojim će, u petak, Osječani otvoriti novu sezonu u domaćem prvenstvu. Inače, u prve tri utakmice na otvaranju Osijek kod kuće nije primio ni pogotka, a poslije je bilo vrlo dramatičnih utakmica na otvaranjima sezone. Najluđu premijeru gledatelji su u Gradskom vrtu vidjeli na startu one sjajne jeseni 2000. godine, koju je Osijek zaključio na prvom mjestu. Tada je prvenstvo otvoreno pobjedom protiv Zagreba (4:3), a u tom je susretu bilo stvarno svega. Gosti su poveli, Osijek izjednačio, pa imao dva pgootka predbnosti (3:1), ali "pjesnici" su se odbijali predati, smanjili su na 3:2, pa je Ivica Beljan iz kaznenog udarca šest minuta prije kraja podigao na 4:2, na isti je način Joško Popović smanjio na 4:3, ali se to dogodilo već u sudačkoj nadoknadi pa vremena za nove drame više nije bilo. Osim sedam pogodaka i rezultatskih preokreta oko 2000 gledatelja koji su pratili taj susret vidjelo je i tri isključenja. Već u 28. minuti pocrvenio je Hrvoje Vejić, nakon što je u razmaku od 16 minuta dobio dva žuta kartona. Zbog istog je razloga (dva žuta) kartona ranije na tuširanje morao i Osječanin Damir Vuica, u 74. minuti, a u 82. isključen je i vratar Zagreba Sandro Tomić, nakon što je skrivio kazneni udarac. Naradio se na toj utakmici sudac Ante Kulušić, koji je danas HNS-ov predsjednik komisije za suce. Rezultatski slično uzbudljiva bila je i prva sljedeća premijera, koja se dogodila tri godine poslije. Na njoj je gostovao tadašnji Inker (danas Inter Zaprešić), a Osijek je pobijedio sa 3:2. Osijek je imao vodstva od 2:0 i 3:1, ali je na kraju morao drhtati nad pobjedom. Na toj je utakmici dvostruki strijelac bio Robert Špehar, ali to nije najbolji pojedinačni učinak igrača Osijeka na domaćim premijerama, jer je Igor Pamić u spomenutoj pobjedi nad Segestom u Požegi zabio hat-trick.

Koliko su Osječani bili uspješni u tih prvih sedam premijera, toliko su počeli zapinjati u novije vrijeme.

Tri remija
Naime, u posljednjih deset godina pet puta su sezonu otvaralu kod kuće i pobijedili samo jednom, a dogodili su im se i prvi remiji te dosad jedini poraz. Remiji iz sezona 2009./10. i 2011./12. odigrani su protiv Hajduka i Rijeke (oba puta 1:1), a s obzirom na to da je to bilo vrijeme kada je NK Osijek već zapao u tešku financijsku situaciju, njih se ne može smatrati neuspjesima. No zato je jedini poraz na otvaranju, protiv Lokomotive (4:1) u sezoni 2014./15., bio bolna pljuska. U sezoni prije te Osječani su prvoligaški život spasili deset minuta prije kraja prvenstva, kada je Josip Barišić ušao s klupe i zabio za izjednačenje protiv Hrvatskog dragovoljca (1:1). No ni sljedeća sezona nije bila mirna, a taj karambol protiv Lokomotive na startu dao je naslutiti novu bitku za goli prvoligaški život. I opet je život u eliti očuvan u posljednjem kolu, ovaj put pobjedom nad Slaven Belupom (3:2). Neuspješan je bio start i u sezoni 2017./18., kada je u Gradskom vrtu gostovao novi prvoligaš Rudeš. Susret je, na opće iznenađenje, završio bez pobjednika, 1:1. Bilo je to ono ljeto kada su se bijelo-plavi iznimno pojačali i došli na prag ulaska u skupine Europske lige, eliminiravši na tom putu i veliki PSV. Zato se taj kiks protiv Rudeša na premijeri nije doživljavao tragično. Poslije će ispasti kako je i taj remi bio glasnik cijele sezone, jer je Osijek to prvenstvo završio s rekordnim brojem neriješenih utakmica (14). Ipak, kako premijere na osječkom stadionu posljednjih deset godina ne bi imale baš sasvim negativan predznak, bijelo-plavi su se pobrinuli prošle sezone. Tada je na startu prvenstva u Gradskom vrtu stradao Hajduk. Osječani su stigli do najuvjerljvije pobjede nad splitskim klubom u povijesti. Bilo je 4:1, a utakmica je ostala zapamćena po sjajnom pogotku za izjednačenje na 1:1, koji je postigao Ezekiel Henty. Tada je izgledalo kako je Osijek u Nigerijcu dobio strašno pojačanje, no bio je to tek jedan od rijetkih njegovih bljeskova jer se poslije puno mučio s ozljedama. Međutim, opet se nakon tog prvog nastupa moglo uhvatiti za onu poslovicu: Po jutru se dan poznaje, jer je osječka momčad na kraju vrlo uzbudljve sezone izjednačila najbolji klupski plasman u prvenstvma osvojivši treće mjesto.

Dakle, u prošlosti je već prva utakmica mogla dati određene smjernice kakva sezona čeka nogometaše Osijeka. Naravno, ne treba to uzeti zdravo za gotovo, ali pobjeda na premijeri, posebno pred domaćim navijačima, uvijek je bila dobar zalet za izazove koji su slijedili, a bijelo-plavi će ih ove sezone imati zaista puno.

Dalibor Keler
VRUĆE LJETO 2000.
Najluđa premijera u Gradskom vrtu odigrana je u ljeto 2000., kada je Osijek pobijedio Zagreb. Osim sedam pogodaka i rezultatskih preokreta u tom su susretu pokazana i tri crvena kartona. Dva Zagrepčanima (Vejić i vratar Tomić) te jedan bijelo-plavima (Vuica).
SVE DOMAĆE PREMIJERE
1992.: Osijek - Zagreb 1:0 (Đakovo)

1992./93.: Osijek - Šibenik 2:0

1995./95.: Osijek - Segesta 4:0 (Požega)

1997./98.: Osijek - Šibenik 3:1

2000./01.: Osijek - Zagreb 4:3

2003./04.: Osijek - Inker 3:2

2007./08.: Osijek - Slaven Belupo 1:0

2009./10.: Osijek - Hajduk 1:1

2011./12.: Osijek - Rijeka 1:1

2014./15: Osijek - Lokomotiva 1:4

2017./18.: Osijek - Rudeš 1:1

2018./19.: Osijek - Hajduk 4:1
ALEN GRGIĆ JE OZBILJNIJE OZLIJEĐEN
U ovom trenutku dva su igrača Osijeka posve izvan treninga. Riječ je o Alenu Grgiću i Talysu, koji su stradali još tijekom priprema u Austriji. Talys je slomio ruku nesretnim slučajem na treningu i ovih bi dana trebao početi raditi u teretani, a povratak u normalan rad s momčadi, ako ne bude dodatnih komplikacija, očekuje se za tri-četiri tjedna. Nešto je kompliciranija situacija s Alenom Grgićem, koji je zadobio neugodan udarac u prvom pripremnom susretu, s Clujem, i otad ili uopće nije trenirao ili je to činio smanjenim intenzitetom. Obavio je preglede, koji su pokazali kako je riječ o parcijalnoj rupturi križnog ligamenta, pa je jasno da ga čeka duža rehabilitacija. Još se čeka posljednje liječničko mišljenje, nakon kojeg će biti odlučeno kako će se sanirati taj njegov problem.
Najčitanije iz rubrike