Sport
ODBOJKAŠICE HRVATSKE U OSIJEKU

Santarelli pun hvale za uvjete u Gradskom vrtu
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Drugi radni tjedan na okupu je svih planiranih 17 imena nakon što se suigračicama priključila i kapetanica Fabris

Nakon dvije godine, najbolje hrvatske odbojkašice ponovo su u gradu na Dravi. Ovaj put naša seniorska izabrana vrsta u Slavoniji odrađuje pripreme za skorašnje EP, koje počinje za nešto više od mjesec dana.


Prije dva mjeseca, tamo još sredinom svibnja, u Varaždinu je bilo prvo okupljanje za akcije kojih ovog ljeta ima podosta. Naravno, sve je podređeno eurosmotri, ali izabranice Danielea Santarellija su iza sebe ostavile već popriličan broj treninga, kao i utakmica. Hrvatska je, podsjetimo, prvo odradila dvoboje u sklopu Zlatne europske lige, bila je i domaćin završnog turnira, igrala je finale, gdje su bolje bile Čehinje. Nakon toga otišlo se u Južnu Ameriku, Peru je bio domaćin Challenger kupa, gdje se dijelila jedna viza za mjesto u Ligi nacija sljedeće godine. Naše odbojkašice nisu mogle dalje od polufinala, a po povratku iz Lime talijanski je stručnjak svojim izabranicama dao kratak odmor. On je prestao početkom prošlog tjedna, kada je ekspedicija stigla u Osijek, gdje će s manjim prekidima ostati sve do 10. kolovoza.


U Gradskom vrtu počeo je tako drugi radni tjedan, izbornik sa svojim suradnicima (u stožeru su još po dva Talijana i naša stručnjaka) ima na okupu 17 igračica. Kadar je kompletiran nakon što se posljednja u ponedjeljak priključila i kapetanica Samanta Fabris, koja i najbolje poznaje Santarellijeve metode. Njihova suradnja na klupskoj razini bila je vrlo uspješna (Imoco Conegliano je dvostruki prvak Italije), ali i ostale reprezentativke brzo su prihvatile metode mladog (38) stručnjaka, koji prije svega svojim znanjem sve drži pod kontrolom. U to smo se i osobno uvjerili, posjetivši jedan od treninga, na kojemu je sve isplanirano do najsitnijih detalja, kako bi naše odbojkašice podignule dodatno svoju individualnu, ali i ekipnu kvalitetu, te kako bi za EP dosegnule željenu razinu forme.


- Znamo da će utakmice na Europskom prvenstvu biti na višoj razini od većine onih koje smo dosad odigrali. Stoga je cilj da u Budimpeštu stignemo u najboljoj mogućoj formi. Što ćemo tamo napraviti, teško je prognozirati, naša je želja pokazati napredak u odnosu prema prethodnim dvobojima, kaže Santarelli, koji ne krije zadovoljstvo što je Hrvatski odbojkaški savez odlučio da se ovaj dio priprema odradi u Osijeku.
- Hvala Savezu, jer zaista nam je osigurao maksimalne uvjete. Ovdje sve imamo na raspolaganju, dvorana je idealna za odrađivanje trenažnog procesa, koji ide po svom planu - naglašava talijanski stručnjak, koji sa svojim igračicama prvo komunicira na engleskom, a potom i demonstrira što od njih očekuje na treningu. Njih 17 podijeljeno je u skupine (na raspolaganju su tri terena), a osim kapetanice Fabris, tu su i dvije Osječanke, Beta Dumančić i Katarina Pavičić, a preostali kadar čine: Karla Klarić, Nika Stanović, Ema Strunjak, Božana Butigan, Nikolina Božičević, Lara Štimac, Katarina Luketić, Lucija Mlinar, Lea Deak, Rene Sain, Martina Šamadan, Bernarda Brčić i Matea Ikić.
Nino Benčina
PROVJERE S BUGARKAMA
Nakon desetak osječkih radnih dana, naše će odbojkašice odigrati i prijateljske provjere. Suparnik će biti isti, Bugarska, predstojećeg vikenda. Postoji mogućnost da se i u petak odigra provjera, što znači da bi Santarelli kompletan kadar mogao koristiti u čak tri utakmice. One će biti zatvorenog tipa, tako da odbojkaška javnost u gradu i okolici neće moći uživo vidjeti naše najbolje odbojkašice. Nakon ovih utakmica, najavljeno je i skraćenju liste na 14 imena, što znači da tri igračice neće vidjeti skorašnji EP.
Daniele Santorelli

hrvatski izbornik

Znamo da će utakmice na Europskom prvenstvu biti na višoj razini od većine onih koje smo dosad odigrali. Stoga je cilj da u Budimpeštu stignemo u najboljoj mogućoj formi. Hvala Savezu jer nam je osigurao maksimalne uvjete
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike