Regija
ULAGANJE OD 12.000.000 EURA

Gerontološki bi se centar i hotel gradili u Županji
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Kapacitet centra bio bi 250 stalnih korisnika, a hotela s 4 zvjezdice 70 smještajnih jedinica
ŽUPANJA - Dugogodišnji poduzetnik Kiril Žmura, nakon što je sa suradnicima nedavno obišao Županju i razgledao lokacije koje bi mu odgovarale, poslao je gradonačelniku Županje Davoru Miličeviću pismo namjere za kupnju zemljišta ukupne površine 140.805 četvornih metara, na kojemu bi realizirao vrlo vrijednu investiciju. Smješteno je u blizini županjskih Poloja, a dijelom obuhvaća i prostor bivše ciglane. Investitor ondje namjerava sagraditi dom za stare i nemoćne, odnosno gerontološki centar s hotelom. Riječ je, kako je pojasnio, o dva namjenska objekta, od kojih je jedan specijaliziran za smještaj i njegu starih i bolesnih osoba, a drugi je otvorenog tipa, namijenjen prije svega za potrebe boravka članova obitelji i prijatelja kada dolaze u višednevni posjet korisnicima centra, ali i za druge goste, turiste, poslovne ljude i putnike namjernike. A njih će zasigurno biti jer Županja je smještena na vratima Europske unije, na tromeđi Hrvatske sa Srbijom i BiH, uz vrlo frekventnu autocestu A3 Zagreb - Bajakovo i međudržavni granični prijelaz Županja - Orašje, kojim godišnje prođu milijuni putnika.U pismu namjere je istaknuto kako zbog povećanja broja starih i bolesnih osoba na području županjske Posavine, ali i cijele Vukovarsko-srijemske županije, stalno raste potreba za većim smještajnim kapacitetima takve namjene.

Potpisnik indikativnim navodi činjenicu da se na tom području u relativno kratkom razdoblju počeo pojavljivati velik broj samaca bez obitelji ili s obitelji koja nije u mogućnosti voditi računa o osobi čije potrebe za njegom i potporom sa starošću postaju sve veće. Svoje navode ilustrira podatkom da Vukovarsko-srijemska županija ima 179.521 stanovnika, od kojih je 23 posto, gotovo 31.000 osoba, starije od 65 godina. Među njima, napominje, nije poznat broj oboljelih od demencije i Alzheimerove bolesti, što predstavlja socijalni problem današnjice.

Planirani gerontološki centar u Županji bio bi kapaciteta 250 stalnih korisnika, a uz prizemlje imao bi i tri kata. U neposrednoj blizini planirana je i gradnja hotela s četiri zvjezdice otvorenog komercijalnog tipa, koji bi sadržavao 70 smještajnih jedinica. U sklopu hotela predviđeni su otvoreni i zatvoreni bazeni, konferencijska dvorana za obiteljska okupljanja i slavlja, ali i za održavanje poslovnih konferencija.

Vrijednost je navedene investicije, stoji u pismu namjere, između 10 i 12 milijuna eura, a trebala bi otvoriti 70 do 100 radnih mjesta.

Marija Lešić Omerović
OTVORILO BI SE 70 DO 100 RADNIH MJESTA
U ponedjeljak zasjeda Gradsko vijeće
U ponedjeljak će se sastati Gradsko vijeće i razmotriti pismo namjere za gradnju gerontološkog centra s hotelom, s obzirom na potrebne aktivnosti za izmjenu prostorno-planske dokumentacije. Grad će u svakom slučaju, kazao nam je gradonačelnik Davor Miličević, afirmativno djelovati prema potencijalnom investitoru. Napominje da ovo područje ima veliku potrebu za sadržajima koje on u Županji namjerava realizirati. Budući da je riječ o zemljištu koje je u državnom vlasništvu, Grad je podnio zahtjev i čeka odluku Vlade o darivanju zemljišta Gradu Županji kako bi se nastavilo s procedurom. Izmjena prostorno-planske dokumentacije potrebna je radi proširenja građevinske zone i omogućavanja početka gradnje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike