Osijek
UGOVORI O KREDITIRANJU HRVATSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVITAK

Novih 90 milijuna kuna za poduzetnike iz županije
Objavljeno 16. srpnja, 2019.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Petar Lagator potpisao je jučer ugovore o poslovnoj suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak u dvije kreditne linije, "Poduzetništvo mladih, žena i početnika" i "Investiranje privatnog sektora" koje će donijeti novih 90 milijuna kuna u gospodarstvo županije.

"Ovaj novac bit će dostupan našim obrtnicima, poduzetnicima, ženama i mladima, sve u svrhu očuvanja postojećih radnih mjesta i stvaranja novih, što nam je svima krajnji cilj", poručio je Lagator. Predstavnik HBOR-a, Hrvoje Čuvalo podsjetio je da je ovo već treće potpisivanje sporazuma sa županijom u posljednjih godinu dana.

"Prvi ovakav sporazum bio je u srpnju prošle godine, kada smo potpisali ugovore o subvencioniranju kamatnih stopa na HBOR-ove kredite namijenjene mladima i ženama. Sada smo odlučili podići kreditni potencijal sa 64 milijuna kuna na 90 milijuna kuna, a ‘smekšali‘ smo i prethodne kriterije, tako da je povećan pojedinačni iznos kredita sa 700.000 kuna na dva milijuna kuna, dobna granica mladih je povećana s 30 na 40 godina, a žene poduzetnice više ne moraju biti većinske vlasnice poduzeća, nego je dovoljno da imaju neko od rukovodećih mjesta u njemu. Za poduzeća koja već posluju na tržištu, smanjene su kamatne stope, pa tako za izvoznike u području poljoprivrede i ribarstva, prerađivačke industrije i računalnog programiranja sada vrijedi kamatna stopa od 1,5 %, a spomenuta kamatna stopa može se i dodatno smanjiti ako poduzetnik recimo zaposli bar jednu mladu osobu, čime bi kamatna stopa kredita iznosila 0,72 %, fiksno za cijeli vijek otplate kredita. Od ostalih pogodnosti, valja istaknuti spuštanje kamatnih stopa kredita za obrtni kapital, koje će s dosadašnjih 4% pasti na 2 % za kratkoročne kredite i 3,5 % za dugoročne. Također, kamatne stope kratkoročnih kredita za pripremu izvoza smanjili smo s 3 % na 1,75 %", zaključio je Čuvalo.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije Ivana Katavić-Milardović istaknula je kako je ostvarena suradnja s HBOR-om izuzetno važna u poticanju mladih, žena i početnika na poduzetništvo.

“Ono što je bitno naglasiti je da će u konačnici kamatna stopa za ove tri kategorije biti nula posto, bez obzira na to na kojem području županije poduzetnik ulaže. Što se tiče druge linije i investicija privatnog sektora, županija dodatno subvencira kamatu za dva postotna poena, čime će kamata za krajnje korisnike biti vrlo niska, od 0 do 0,8 %. Svi zainteresirani poduzetnici mogu se javiti u Hrvatsku banku za obnovu i razvitak, a uskoro slijedi i potpisivanje ugovora s poslovnim bankama, vjerojatno u kolovozu, kako bi im maksimalno olakšali korištenje ovih kreditnih programa. To znači da će poduzetnici u svojim bankama, pod jednakim uvjetima biti u mogućnosti ostvariti navedene kredite, ako ne žele preko HBOR-a”, zaključila je Katavić-Milardović.

Ema Nenadić
Tri milijarde kuna u sedam godina
U posljednjih sedam godina Hrvatska banka za obnovu i razvitak omogućila je financijsku podršku za više od tisuću projekata vrijednosti veće od tri milijarde kuna s područja Osječko-baranjske županije, a Čuvalo ističe kako je upravo naša županija primjer dobre prakse koju žele preslikati i dalje. “Slične ugovore nastojimo potpisati i s drugim županijama”, ističe Čuvalo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike