Kultura
KAMIL KUSY ‘’INTERAKTIVNI OBLIK DENDRONA’’

Poljski umjetnik je u Osijeku predstavio svoju interaktivnu skulpturu
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Izložba mladog poljskog umjetnika Kamila Kusyja ‘‘Interaktivni oblik dendrona‘‘ održana je u utorak u zgradi Kiparstva Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Doktorand na Akademiji likovnih umjetnosti u Gdanjsku na Odsjeku kiparstva i intermedije, gdje vodi radionice o mehatronici i umjetnosti u sklopu Transdisciplinarnog studija profesora Grzegorza Klamana, Osječanima je predstavio svoju skulpturu načinjenu od medijapan ploča i drvnih vlakana koje predstavljaju drvo, dok su u njezinoj unutrašnjosti skriveni propeleri koji simboliziraju dron.

Riječ ‘‘dendron‘‘ kombinacija je riječi dendro, što znači drvo, i drone, što znači bespilotna letjelica. ‘‘U ovom, kao i u mojim ostalim radovima glavni su akteri čovjek i sustav. Objekti koje stvaram na nekin su način odraz mog razmišljanja o umjetnosti, čovjeku i prirodi. Svojim radovima preispitujem prednost tehnologije u odnosu prema razmišljanju te ih radi toga predstavljam u obliku tehnološki naprednih umjetničkih predmeta poput ovog danas izloženog. Može se reći da su moji radovi svojevrsni mali organizmi koji su u neprestanoj borbi sa strojem‘‘, objašnjava Poljak koji je u naš grad došao na studentsku razmjenu u sklopu Erasmus+ programa.

Kusy se aktivno bavi umjetnošću od 2011. godine, kada je magistrirao likovnu edukaciju na Sveučilištu likovnih umjetnosti u Poznanu, na kojem je tri godine poslije magistrirao i kiparstvo. Od 2014. do 2017. bio je asistent na Odsjeku za projektiranje Fakulteta strojarstva Sveučilišta tehnologije i bioznanosti u Bydgoszczu.

- Izloženi rad kombinira osnovna načela skulpture i mehatronike, pri čemu je korišten linearni modul koji se pomiče s pomoću motora i propelera. On je interaktivnog karaktera na način da se na zidu nalazi uokvireni papir s uputama za upravljanje. Na papiru su brojevi 1 i 2. Kada kliknete 1, prvo čujete određeni zvuk nakon kojeg se skulptura otvara i tada se propeleri u njoj počnu vrtjeti. Klikom na broj 2 skulpura se zatvara i sve prestaje. Sve je napravljeno preko senzora, nema nikakvih žica. Kamil izjednačava sustav sa suvremenim tehnologijama, ali on to gleda u pozitivnom smislu - na otvorenju izložbe rekla nam je Margareta Lekić, umjetnička suradnica na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu. D. Miklić
Riječ ‘’dendron’’ kombinacija je riječi dendro, što znači drvo, i drone, što znači bespilotna letjelica
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike