Novosti
GLASOVANJE O NOVOJ ČELNICI EUROPSKE KOMISIJE

Von der Leyen u borbi za 374 glasa zastupnika u Europskom parlamentu
Objavljeno 16. srpnja, 2019.

Europski parlament u utorak bi trebao potvrditi njemačku ministricu obrane Ursulu von der Leyen za novu predsjednicu Europske komisije.


Ursulu von der Leyen za predsjednicu Komisije predložilo je Europsko vijeće kao kompromisno rješenje nakon što ni jedan od "spitzenkandidata" nije mogao dobiti prolaz. To je izazvalo nezadovoljstvo europskih zastupnika i stoga je predložena kandidatkinja prošloga tjedna održala niz sastanaka s političkim skupinama kako bi osigurala potrebnu većinu. Za izbor je potrebna apsolutna većina svih zastupnika, njih 374, ali, politički gledano, sve ispod 400 glasova vrlo je tanka većina i bilo bi velik uteg na samom početku mandata nove Komisije. Prije pet godina sadašnji predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker potvrđen je s 422 glasa za, 250 bilo je protiv, a 47 suzdržanih. U Europski parlament izabran je 751 zastupnik, što znači da bi natpolovična većina bila 376. Međutim, trenutačno je 747 zastupnika s potvrđenim mandatom. Nedostaje troje zastupnika iz Katalonije koji bi se za potvrdu svojih mandata morali pojaviti u Španjolskoj, gdje im prijeti uhićenje, te jedan zastupnik iz Danske, koji je imenovan u novu vladu, a njegova zamjena još nije potvrđena.


Von der Leyen može računati na potporu svoje Europske pučke stranke, koja ima 182 zastupnika, nešto manje od polovine potrebnih glasova. Vjerojatna je i većinska potpora nove centrističko-liberalne skupine Obnovimo Europu (RE), koja ima 108 zastupnika, ali teško da će svi glasovati za predloženu kandidatkinju.


Ključno za njezin izbor bit će glasovanje druge po snazi političke skupine, europskih socijaldemokrata, kojih u Europskom parlamentu ima 153. Ta skupina jajo je podijeljena oko kandidature Ursule von der Leyen, a najveći otpor dolazi od njemačkih socijaldemokrata. Zastupnički klub Zelenih sa 74 zastupnika te krajnje lijeve Ujedinjene ljevice s 41 zastupnikom najavili su da će glasovati protiv. Skupina Europskih konzervativaca i reformista (ECR), koja sa 62 zastupnika okuplja desne i blago euroskeptične stranke, također je, poput socijaldemokrata, podijeljena.


Različita stajališta u Europskom parlamentu u suprotnosti su s činjenicom da je na Europskom vijeću Ursula von der Leyen dobila jednoglasnu potporu svih osim njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je ostala suzdržana zbog protivljenja njemačkih socijaldemokrata, s kojima je u koaliciji.
Ursula von der Leyen poručila je u ponedjeljak da će u srijedu odstupiti s mjesta ministrice obrane. "Neovisno o ishodu, odstupit ću u srijedu s mjesta ministrice obrane kako bih služila Europi svim svojim snagama", napisala je Von der Leyen na Twitteru. "Duboko sam zahvalna za godine provedene s oružanim snagama Njemačke", dodala je. Von der Leyen postala je ministricom obrane 2013. Hina/D.Pav.
DIO PAKETA
Izbor Ursule von der Leyen dio je šireg paketa, koji uključuje i predsjednika Europskog vijeća, predsjednika Europske središnje banke i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku. Ako u Europskom parlamentu njezin izbor ne prođe, u pitanje se dovodi cijeli paket, što bi bio prilično težak udarac za Europsku uniju. Podsjetimo, kandidat za predsjednika Europskog vijeća je belgijski premijer Charles Michel, za čelnicu Europske središnje banke Christine Lagarde, dosadašnja šefica MMF-a, a za visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borell, španjolski ministar vanjskih poslova. Bude li izabrana, Ursula von der Leyen bit će prva žena na čelu Europske komisije.
Možda ste propustili...

PROJEKT DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN

Od 2028. godine stizat će 5000 tona vodika