Regija
PROIZVODNJA JAJA IZ SLOBODNOG UZGOJA

Najistočnija županija proizvodit će oko tri milijuna jaja godišnje
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
Agro-klasteru VSŽ-a prioritet je organizacija kooperacije, ići će i u vlastitu proizvodnju - ukupno oko 10.000 koka nesilica
ŽUPANJA - U intenzivnim razgovorima predstavnika Agro-klastera Vukovarsko-srijemske županije s hotelijerima i ugostiteljima radi uspostavljanja suradnje i povezivanja zelene i plave Hrvatske, stigli su konkretni upiti za približno milijun komada jaja iz slobodnog uzgoja. I upravo bi, na temelju iskazane potrebe i velikoga interesa gostiju veće platežne moći koji postavljaju takve zahtjeve, jaja mogla biti svojevrsni motor-proizvod za plasman kvalitetnih domaćih proizvoda s krajnjeg istoka Hrvatske na jadransku obalu, koji će za sobom povući i ostale proizvode.Agro-klaster je stoga odlučio pokrenuti takvu vrstu proizvodnje kao jedan od perspektivnih projekata koji dosad nije proveden na području županije. Svoju priliku su, naime, odlučili naći u proizvodima koji još nisu toliko prisutni na tržištu, a koje proizvođači u najistočnijoj županiji mogu proizvesti. Hrvatska ima samo pet posto jaja iz slobodnog uzgoja dok se u Europi taj udjel kreće oko 20 posto.

Četiri kvadrata
Potražnja kupaca, odnosno hotelskih kuća, restorana, ali i trgovačkih lanaca sve je veća. Procijenili su da ta proizvodnja stvara i dodatnu vrijednost, a samim tim i veću zaradu. Županijski Agro-klaster trenutačno radi na organizaciji kooperacije, i to im je, ističe zamjenik direktora Željko Cirba, sada prioritet. Sredinom svibnja uputili su poziv potencijalno zainteresiranim proizvođačima da se uključe. Moraju imati registrirano poljoprivredno gospodarstvo i ispuniti određene uvjete, a minimalan broj pilenki za sklapanje ugovora je 150 komada. Riječ je o proizvodnji gdje se mora imati objekt, ali koke se slobodno kreću u dvorištu, voćnjaku... Potreban je veterinarski nadzor, ali nema nekih posebnih sanitarnih uvjeta, osim klasične zaštite od glodavaca, od ptica grabljivica jer koke dobar dio vremena provedu na otvorenom. Za jednu koku nesilicu potrebna su četiri kvadrata površine, a prednost projekta je to što se za njihov uzgoj ne mora koristiti zemlja pogodna za ratarstvo ili stočarstvo, mogu se iskoristiti okućnice, šljivici i slične površine koje se uz mala ulaganja mogu staviti u funkciju proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja. Proizvođač u dogovoru s Agro-klasterom rješava dinamiku dovoza, pregleda i obilježava jaja svojim pečatom u pakirnici.

Tržišna cijena
Do sada se, kako doznajemo, javilo 30-ak proizvođača. Nedavno su bili su radnoj i edukacijskoj posjeti kod Miljenka Tepeša u Draškovcu Humskom, čiji OPG u slobodnom uzgoju trenutačno drži oko 1650 koka nesilica i proizvodi oko 1300 komada jaja dnevno. Na licu mjesta mogli su se upoznati sa svim pojedinostima proizvodnje i informirati o svemu.

Agro-klaster je u fazi traženja ponuda za pilenke, nabavu i dostavu hrane, organizirat će i sastanke s inspektorima koji obilaze zainteresirane proizvođače. Dvoje, troje proizvođača uskoro bi moglo biti spremno za početak proizvodnje, svaki dan očekuju potrebne suglasnosti i rješenja iz resornog ministarstva i u sljedećih mjesec dana, napominje Cirba, Agro-klaster bi mogao otkupiti prva jaja iz slobodnog uzgoja i plasirati ih na odredište. Cijena je, kaže, stvar tržišta i kalkulacije.

- Moramo sve definirati i posložiti. Idemo i prema hotelima na moru i prema trgovinama, moramo vidjeti koje su to količine koje možemo ponuditi, po kojoj cijeni i kako zatvoriti cijelu priču. Jer što kada prestane turistička sezona, a koke i dalje jednako nesu jaja? Gledamo kako taj problem najbolje riješiti. Mi smo neprofitni, nastojat ćemo biti što korektniji prema ljudima i naplaćivat ćemo samo stvarne troškove koje ćemo imati, a najveći su zapravo troškovi prijevoza do jadranskih destinacija - zaključuje.

I lokalne jedinice pozvane su da se uključe u zaživljavanje projekta i pomognu proizvođačima u okviru raspoloživih potpora.

Marija Lešić Omerović
Ljudima omogućiti dodatni prihod
Ago-klaster VSŽ-a planira organizirati i vlastitu proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja, Županije i uz pomoć struke jer želi se maksimalno tržišno osigurati. No prioritet je, naglašava direktor Zdenko Podolar, kooperantska proizvodnja s oko 5.000 komada koka nesilica. Plan je ukupno imati 10-ak tisuća koka i proizvoditi oko tri milijuna jaja godišnje, ovisno o tržištu i iskazanim potrebama. “Imamo resurse, imamo tržište i sada se treba dogovoriti kako sve to najbolje uvezati, a cilj je ljudima omogućiti dodatni prihod”, zaključuje.
Soljani i Lovas
Otkupna mjesta bit će u Soljanima i u Lovasu, gdje će biti formirani sabirni centri sa sortirnicom, pakirnicom i hladnjačom, koji će prikupljati proizvedena jaja i distribuirali ih prema kupcima. To je ujedno i demografska mjera za oživljavanje rubnih područja županije.
Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike