Regija
JOŠ TRAJE POVRAT KONFISCIRANE IMOVINE

Tražen je povrat kazališne zgrade i - crkve na Meraji
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
Pravoslavna crkvena općina Vinkovci traži povrat četiriju objekata
VINKOVCI - Iako je Zakon o naknadi za imovinu oduzetu u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine na snagu stupio 1. siječnja 1997. i od tada su se rokovi za podnošenje zahtjeva za povrat imovine na temelju toga zakona mijenjali nekoliko puta, a posljednji je rok istekao 7. siječnja 2003., neki Vinkovčani i danas dobivaju rješenja o naknadi, odšteti ili zamjeni oduzetih nekretnina koje su pripale Gradu Vinkovcima. Tako se i Vinkovčanka Nada Bajić nagodila s Gradom da joj kao nasljednici, na ime dijela oduzete imovine njezinu ocu i djedu 1947. i 1956. na području Vinkovaca gdje je danas Poduzetnička zona Jošine, za oduzetih 5700 četvornih metara na dvije čestice isplate ukupno 224 tisuće kuna. Djedu i ocu Nade Bajić komunističke su vlasti oduzele ukupno 14.822 četvornih metara, ali u ovoj nagodbi preostali dio nije razmatran.U gradskoj Službi za pravne poslove kažu kako je svaki predmet poseban na svoj način, a postupak je složen i dugotrajan i zato postupci za povrat oduzete imovine traju i do danas.

- Grad je tu strana u postupku i mi smo dužni postupiti prema rješenju Ureda državne uprave. To znači ili vratiti oduzetu nekretninu koja je trenutno u vlasništvu Grada Vinkovaca ili, ako to nije moguće, provesti obeštećenje, novčano ili u naravi. U slučaju da stranka ne ostvaruje pravo na povrat ili da nije podnesen zahtjev za povrat, takve nekretnine, prema zakonu, potražuje Republika Hrvatska - pojašnjavaju u Službi za pravne poslove i podsjećaju kako ima zanimljivih zahtjeva za povrat.

Primjerice, nasljednik vlasnika oduzete zgrade Gradskog kazališta Joza Ivakić tražio je naturalni povrat zgrade, ali zahtjevu nije udovoljeno jer je zakonom propisano da se u vlasništvo i posjed ne vraća imovina pravnih osoba koja služi za obavljanje javnih djelatnosti iz određenih područja, a u ovom slučaju riječ je o javnoj ustanovi u kulturi. Slično je bilo i s crkvom sv. Ilije na Meraji, za koju je također tražen povrat u naturi, ali je i ta nekretnina izuzeta zakonom. Grad je tako ostao u posjedu tih dvaju objekata s obzirom na njihovo značenje, kao ustanove u kulturi i kao sakralnog objekta koji je s vremenom doživio prenamjenu.

Zanimljiv je i slučaj nekadašnje tvornice cipela Kvalitet. Naime, i zgrada i dvorište nalaze se na oduzetom zemljištu. Parcele koje su ostale kao dvorište tvornice vraćene su nasljednicima u naravi, a za zemljište na kojem je sagrađena tvornica dobit će odštetu.

Pravoslavna crkvena općina Vinkovci zadovoljna je i dobro surađuje s državnim i lokalnim tijelima koja se bave povratom oduzete imovine. Oni potražuju četiri objekta. Za oduzetu zgradu današnje Glazbene škole Josipa Runjanina u Istarskoj ulici dobili su odštetu u novcu, a predmeti vezani uz povratak zgrade Elektroservisa (nalazi se odmah uz gradsku upravu), zgrade uprave građevinske tvrtke Graditelj u Jelačićevoj ulici i zgrade u Hrvatskih žrtava, koju sada koristi Folklorni ansambl Lisinski, bit će, nadaju se, riješeni u skoroj budućnosti.

Miroslav Flego
Nema prodaje oduzetih nekretnina
- Ako se utvrdi da je određena nekretnina ili pokretnina oduzeta i da za njih zahtjev nije podnesen ili je pravomoćno odbijen, pravo vlasništva stječe Republika Hrvatska. Grad Vinkovci prije svakoga prometovanja nekretninama u svome vlasništvu utvrđuje način stjecanja pojedine nekretnine. Ako utvrdi da je riječ o nekretnini oduzetoj prijašnjim vlasnicima, njome ne može raspolagati tako da ju, primjerice, proda ili na drugi način s njom prometuje. Ono što naši građani ne znaju jest da Grad u svome vlasništvu ima i imao je dosta takvih nekretnina, kojima ne može pravno prometovati. Možda su najbolji primjer poslovni prostori koji su bili u vlasništvu Grada, ali su okončanjem postupka denacionalizacije vraćeni prijašnjim vlasnicima ili su postali vlasništvo RH - kaže Marina Šimić Karaula, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu i mjesnu samoupravu, čiji je odjel mjerodavan za raspolaganje oduzetom imovinom trenutno u vlasništvu Grada Vinkovaca. Nezadovoljna strana ima pravo uložiti žalbu.
Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike