Regija
PETRIJEVAČKE ŽETVENE SVEČANOSTI

Aneti Bošnjaković
kruna kraljice žetve
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Održani su 11. Dani meda u Valpovštini, predstavljana knjige akademika Ivana Cifrića "Selo u sjećanju – Petrijevci"
PETRIJEVCI - Već 25. godinu zaredom drugog vikenda u srpnju Petrijevčani šire ruke i srdačno dočekuju sve one koji dolaze uveličati najveću tradicijsko-folklornu priredbu ovog kraja – "Petrijevačke žetvene svečanosti".
Manifestacija koja je stekla nemali ugled diljem Slavonije, Hrvatske, ali i šire, na posve specifičan način prezentira izvorno i amatersko folklorno stvaralaštvo, od zaborava nastoji sačuvati stare običaje i nekadašnji način života te mladim generacijama usaditi ljubav prema tradicijskoj baštini koju će oni nastaviti prezentirati. I ove je godine održana pod pokroviteljstvom Općine Petrijevci i uz potporu brojnih sponzora te uključivanjem udruga i mještana Petrijevaca i Satnice.


Trodnevna manifestacija, čiji program mjesecima pomno kreira Organizacijski odbor na čelu s načelnikom općine Ivom Zelićem, počela je u petak, 12. srpnja, nastupom zbora iz projekta "Nove kreacije treće generacije" i izložbom radova korisnika tog projekta u predvorju Osnovne škole. I ovaj su put Petrijevčanke i Satničanke pripremile domjenak s lepezom neodoljivih starinskih jela i kolača, a za dobru zabavu nakon svega pobrinuo se TS "Čuvari noći" iz Narda.


"Petrijevačke žetvene svečanosti" program su obogatile i 11. regionalnom manifestacijom Dani meda u Valpovštini, koja je održana u subotu, kao i predstavljanjem knjige akademika Ivana Cifrića "Selo u sjećanju – Petrijevci" uz nastup petrijevačkog Vokalnog sastava "Mursella". Na ljetnoj pozornici u večernjim satima nastupili su Puhački orkestar DVD-a Petrijevci, Pjevačka sekcija Udruge umirovljenika Petrijevci, petrijevački KUD "Nikola Šubić Zrinski", VS "Mursella", Muška pjevačka skupina "Satničani" Satnica i Dramska sekcija te TS "Salaš".
Četvrt stoljeća "Svečanosti" ove je godine na poseban način obilježio i prvi u povijesti pohod jednog kardinala župi Petrijevci – nadbiskupa metropolita vrhbosanskog Vinka Puljića, koji je u nedjelju u župnoj crkvi predslavio svečanu svetu misu s prinošenjem plodova.

Lidija Aničić
Bez mimohoda, s polja u dvoranu
Nažalost, zbog vremenskih (ne)prilika bio je odgođen planirani svečani mimohod KUD-ova, a program je premješten u sportsku dvoranu. Tu je okrunjena i ovogodišnja kraljica žetve Aneta Bošnjaković iz KUD-a Forkuševci, a nastupili su i Stjepan Jeršek Štef, TS "Džentlmeni" te Did Tunjo i Bać Roka.
Najčitanije iz rubrike