Svijet
FRANCUSKI PREDSJEDNIK STIGAO U BEOGRAD

I Kosovo tema Vučića i Macrona
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
Dolazak francuskog predsjednika Emannuela Macrona u ponedjeljak u Beograd već danima zaokuplja srpsku javnost. Taj se posjet ocjenjuje kao dokaz kako Francuska drži do Srbije i uvažava doprinos Srbije u smirivanju napetosti u tom dijelu Europe, što bi moglo pridonijeti stabilnosti, ali se ne spominje kako francuski predsjednik zapravo dolazi u Beograd kako bi uvjerio Vučića da nastavi dijalog s Prištinom. Naime, Macron je "glas" Europske unije koja treba Srbiju uvjeriti kako je potreban nastavak dijaloga s Prištinom, bez obzira na stavove Beograda da je svako uhićenje kosovskih Srba pritisak na tamošnje Srbe.

Srpski predsjednik Vučić je, uoči posjete Macrona, poručio kako posjet predstavlja i "potvrdu kako su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više razine političke i ekonomske suradnje, kakvo zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamirano strateško partnerstvo." Macron, pišu srpski mediji, a prenose pisanje francuskih mediji, dolazi u Beograd pokušati osnažiti ulogu Francuske na Balkanu, "gdje jača utjecaj zemalja izvan EU-a, kao što su Kina i Rusija."

Novinske agencije navode kako je sa srpske strane predsjednik Aleksandar Vučić čini se odlučan impresionirati svog gosta nakon "poniženja koje je doživio tijekom ceremonije 11. prosinca u Parizu, na svečanosti obilježavanja stogodišnjice od primirja u Prvom svjetskom ratu, kada je kao predstavnik države žrtve stavljen na sporednu tribinu dok je kosovski predsjednik Hashim Thaci sjedio na glavnoj tribini s Macronom, Vladimirom Putinom i Donaldom Trumpom."

Macron je po dolasku u Beograd poručio kako želi da Srbija i Francuska zajedno okrenu novu stranicu povijesti i razvijaju nova partnerstva i kako je potrebno cijeniti poštovanje jednih i drugih.

Koncesija beogradske zračne luke jedna je od najvećih i najznačajnijih stranih investicija u Srbiji jer će ukupna ulaganja francuskog partnera iznositi 1,46 milijardi eura, javljaju srpski mediji.

Predsjednički zrakoplov s Macronom sletio je u beogradsku zračnu luku “Nikola Tesla” u 15.30. Uz najviše državne počasti - počasnu gardu Vojske Srbije i uz tradicionalnu dobrodošlicu - pogaču i sol - Vučić je dočekao prvog francuskog predsjednika u Srbiji, nakon gotovo dva desetljeća (2001. godine). Neposredno prije Macrona sletio je zrakoplov s izaslanstvom francuskih gospodarstvenika. M.F.
Uz najviše državne počasti Vučić je dočekao prvog francuskog predsjednika u Srbiji od 2001. godine
1,46

milijardi eura bit će vrijedno ulaganje francuskog koncesionara u Zračnu luku “Nikola Tesla”
Možda ste propustili...

SPALJIVANJE AMAZONSKE PAŠUME

Požari ubrzali otapanje ledenjaka na Andama

OTVOREN DVOTJEDNI KLIMATSKI SAMIT COP25

Milijuni siromašnih bježe od klimatskih katastrofa

CIJELA ZEMLJA PARALIZIRANA

Francuska u općem štrajku zbog mirovina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRITISAK IZ MOSKVE

Vučićev režim u mukama zbog Krima

2

KATASTROFALNO STANJE I NELJUDSKI UVJETI

Migrantski kamp Vučjak bit će rasformiran idućeg tjedna

3

CIJELA ZEMLJA PARALIZIRANA

Francuska u općem štrajku zbog mirovina