Svijet
FRANCUSKI PREDSJEDNIK STIGAO U BEOGRAD

I Kosovo tema Vučića i Macrona
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
Dolazak francuskog predsjednika Emannuela Macrona u ponedjeljak u Beograd već danima zaokuplja srpsku javnost. Taj se posjet ocjenjuje kao dokaz kako Francuska drži do Srbije i uvažava doprinos Srbije u smirivanju napetosti u tom dijelu Europe, što bi moglo pridonijeti stabilnosti, ali se ne spominje kako francuski predsjednik zapravo dolazi u Beograd kako bi uvjerio Vučića da nastavi dijalog s Prištinom. Naime, Macron je "glas" Europske unije koja treba Srbiju uvjeriti kako je potreban nastavak dijaloga s Prištinom, bez obzira na stavove Beograda da je svako uhićenje kosovskih Srba pritisak na tamošnje Srbe.

Srpski predsjednik Vučić je, uoči posjete Macrona, poručio kako posjet predstavlja i "potvrdu kako su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više razine političke i ekonomske suradnje, kakvo zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamirano strateško partnerstvo." Macron, pišu srpski mediji, a prenose pisanje francuskih mediji, dolazi u Beograd pokušati osnažiti ulogu Francuske na Balkanu, "gdje jača utjecaj zemalja izvan EU-a, kao što su Kina i Rusija."

Novinske agencije navode kako je sa srpske strane predsjednik Aleksandar Vučić čini se odlučan impresionirati svog gosta nakon "poniženja koje je doživio tijekom ceremonije 11. prosinca u Parizu, na svečanosti obilježavanja stogodišnjice od primirja u Prvom svjetskom ratu, kada je kao predstavnik države žrtve stavljen na sporednu tribinu dok je kosovski predsjednik Hashim Thaci sjedio na glavnoj tribini s Macronom, Vladimirom Putinom i Donaldom Trumpom."

Macron je po dolasku u Beograd poručio kako želi da Srbija i Francuska zajedno okrenu novu stranicu povijesti i razvijaju nova partnerstva i kako je potrebno cijeniti poštovanje jednih i drugih.

Koncesija beogradske zračne luke jedna je od najvećih i najznačajnijih stranih investicija u Srbiji jer će ukupna ulaganja francuskog partnera iznositi 1,46 milijardi eura, javljaju srpski mediji.

Predsjednički zrakoplov s Macronom sletio je u beogradsku zračnu luku “Nikola Tesla” u 15.30. Uz najviše državne počasti - počasnu gardu Vojske Srbije i uz tradicionalnu dobrodošlicu - pogaču i sol - Vučić je dočekao prvog francuskog predsjednika u Srbiji, nakon gotovo dva desetljeća (2001. godine). Neposredno prije Macrona sletio je zrakoplov s izaslanstvom francuskih gospodarstvenika. M.F.
Uz najviše državne počasti Vučić je dočekao prvog francuskog predsjednika u Srbiji od 2001. godine
1,46

milijardi eura bit će vrijedno ulaganje francuskog koncesionara u Zračnu luku “Nikola Tesla”
Možda ste propustili...

PARIŠKO SVEUČILIŠTE SCIENCES PO

Studenti traže osudu Izraela

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

Najčitanije iz rubrike