Ekonomija
ODRŽIVOST PROIZVODNJE

Hrvatski duhani najavili su veće otkupne cijene duhana
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
Osigurano je 29 berača kako bi se rješio problem nedostatka radne snage

Hrvatski duhani najavili su nastavak trenda povećanja otkupne cijene duhana te predstavili mogućnosti razvoja i nove zakonske propise donesene ove godine koji reguliraju proizvodnju i promet duhanom.
"Prosječna otkupna cijena po kilogramu duhana tipa svijetla viržinija lani je dosegnula najvišu razinu ikad u Hrvatskoj. U odnosu na berbu 2017. bila je viša za četiri posto, više i od konkurencije. Kako bismo osigurali održivost proizvodnje duhana u Hrvatskoj i omogućili rast volumena, kontinuirano povećavamo otkupnu cijenu u prvoj i drugoj klasi, a povećavanjem otkupne cijene u četvrtoj klasi pokazujemo brigu o profitabilnosti proizvođača", kazao je Flavio Oliviera, direktor Hrvatskih duhana.


Uz više otkupne cijene, Hrvatski duhani osigurali su svojim proizvođačima povoljne uvjete osiguranja, a nabavom 29 mehaničkih berača pomogli i rješavanju problema radne snage. Nastavlja se voditi računa o profitabilnosti proizvođača i pratiti porast cijene svih ulaganja u proizvodnju – za 2019. predviđena inflacija je 1,5 posto, a povećana je i cijena energenata. Ukupna premija osiguranja ove godine niža je za 1,6 milijuna kuna, odnosno 11 posto u odnosu na 2018., što je rezultat direktnog financiranja osiguravatelja od strane Hrvatskih duhana, dok je premijska stopa niža za 2,6 posto u odnosu na 2018., istaknuto je na sastanku. Nakon uspješno završenog pilot-projekta uvođenja mehaničke berbe i nabave prvog berača, u zadnje dvije godine Hrvatski duhani sklopili su ugovore s 37 proizvođača za kupnju 29 berača, za koje je osigurano više od osam milijuna kuna. Spomenutih 29 berača zamjenjuje 450 radnika i smanjuje problem nedostataka radne snage za oko 70 posto po proizvođaču, odnosno oko 16.000 dnevnica. Očekuje se da će ove godine 700 hektara, tj. 26 posto ugovorene površine, biti obrano mehanički. Za novi model berbe odlučilo se gotovo 60 proizvođača koji su povećali proizvodne površine duhana za 30 posto upravo zahvaljujući mehaničkim beračima. Z. Rupčić

Sustav otkupljivanja duhana ove godine ostaje isti kao do sada
Sustav otkupljivanja ove godine ostaje isti kao do sada, a pravovremeno se kreće s pripremama izmjena u idućoj sezoni otkupa kako bi nova mjerila unaprijedila sustav ocjenjivanja. “S obzirom na nedostatke koje smo uočili u komunikaciji između udruge Krupan list i naših proizvođača, ove godine odlučili smo s proizvođačima komunicirati direktno i, prema svemu sudeći, to je bila važna i dobra odluka, pokazalo se i kroz anketu, kao i na ovim sastancima. Mi smo partneri u procesu proizvodnje i želimo da takav bude i naš odnos - otvoren, transparentan i povoljan za obje strane. Zato smo se sastali prije početka još jedne sezone za koju smo sigurni da će biti itekako uspješna”, zaključio je Oliviera. Hrvatski duhani na kraju su zahvalili svima koji su sudjelovali u anketi o otkupnim klasama koja je pokazala kako proizvođači podržavaju postojeći sustav s manjim izmjenama.