Mozaik
DODJELOM NAGRADA ZAVRŠIO TABOR FILM FESTIVAL

Slovenski film “Temelji” i hrvatski film “Udahnuti život” dobili Grand Prix
Objavljeno 15. srpnja, 2019.

Nagrade Grand prix 17. Tabor film festivala u međunarodnoj konkurenciji osvojio je slovenski film “Fundamenti/Temelji“ Petra Cerovšeka, a u domaćoj “Udahnuti život” Ivana Bošnjaka i Thomasa Johnsona.

Dodjela nagrada Veronikina lubanja bio je vrhunac trećeg dana 17. Tabor film festivala koji je završio u nedjelju projekcijama pobjedničkih kratkih filmova. Posebno priznanje pripalo je filmu iz Crne Gore “Sinovi smo tvojeg stijenja” Ivana Salatića. Dobitnika trofeja Veronikina lubanja u međunarodnoj konkurenciji izabrao je žiri u kojem su nagrađivani njemački filmaš Sylvain Cruiziat, srpski autor dokumentaraca Ognjen Glavonić i škotski redatelj i pisac Edward Lawrenson. Objašnjavajući odluku žirija Glavonić je rekao da je kod filma "Temelji" prevagnulo to što je sve članove emotivno privukao te dodao da zapravo i nije bilo loših. Redatelj pobjedničkog filma Cerovšek pojasnio je da je godinu i pol dana snimao gradilište luksuznog hotela. Sve je to snimao s prozora stana tadašnje djevojke i taj film, uz to što prati gradnju hotela, prati i vezu između njega i djevojke koja u konačnici nije uspjela. Inače, premijera filma bila je u Sarajevu, a ovo mu je prva nagrada.

Uz Grand prix u domaćoj konkurenciji za “Udahnuti život”, dodijeljena su čak tri posebna priznanja: “Mačka je uvijek ženska” Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, “Jabuka, tri dvopek, jogurt” Anite Čeko te “Gradovi u kojima nisam bio” Damira Čučića.

Pobjednika su izabrali studentica dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Sunčica Ana Veldić, autor dokumentaraca Igor Bezinović te Olaf Moller, predavač povijesti filma na finskom Sveučilištu Aalto.

Umjetnički direktor Festivala Ivan Ramljak, govoreći o pobjednicima i kriterijima rekao je da je, kao i uvijek pri selekciji, ideja bila odabrati filmove koji u sebi imaju nešto novo, a koji su i gledljivi te odgovaraju publici koja dolazi. Istaknuo je da se prilikom odabira nastoji dovesti na Festival ono najbolje što se pojavilo unazad godinu dana u svijetu.

- Mislim da je ove godine selekcija bila najbolja unazad četiri godine koliko radim ovaj posao. Prema nekim anketama koje radimo i prema reakciji publike vidimo da su zadovoljni jer se uvijek ostaje do kraja projekcije. Ne trebamo se ničega sramiti, dapače, možemo biti jako zadovoljni, a osim kvalitete imamo i kvantitetu, i to ide u jako dobrom smjeru - pojasnio je Ramljak.

Direktor Festivala Nenad Borovčak je prije svega naglasio da je zadovoljan što je Festival uopće i organiziran, budući da je nekoliko dana uoči manifestacije ovaj kraj zahvatila jaka oluja, ali šteta je sanirana.

- Definitivno je vrijeme ove godine utjecalo na manju posjećenost kampa, što je utjecalo i na nešto manji broj posjetitelja. Publika koja je došla vidjela je odlične strane i domaće kratke filmove, kao i nekoliko retrospektiva. Tu je bilo i predavanje o afričkom filmu kojeg je pripremio Olaf Muller - kazao je Borovčak, zaključujući da je na ovogodišnjem Tabor film festivalu ukupno prikazano više od 100 filmova. Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOLAZE SVJETSKA I REGIONALNA BLUES IMENA

Headliner Thrill Blues Festivala je 19-godišnja senzacija iz Velike Britanije

2

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

3

DISKOGRAFSKA SPAJALICA: VLADIMIR KOČIŠ ZEC

Volim napraviti povremeno određene pomake, odmak od nekog svojeg standarda