Autoglas
PROMJENA ZAKONA

Poštujte pravila jer su nove kazne mnogo veće
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
Oni koji svjesno krše prometna pravila trebali bi dobro promisliti prije nego to učine, jer kazne su, u novčanom smislu, brutalne

Iako smo nekoliko puta objavili što nam to donosi izmjene, i to strože, Zakona o sigurnosti prometa na cestama, zbog povećanih novčanih kazni, nije loše to još jednom pojasniti. Naime, u petak je Hrvatski sabor "amenovao" izmjene koje će uskoro biti primijenjene i u praksi. Oni koji će ipak svjesno kršiti prometna pravila trebali bi dobro promisliti prije nego to učine, jer su nove kazne, bar u novčanom smislu - brutalne.


Za osam najtežih prekršaja novčane kazne povećavaju se sa sadašnjih 5000 do 15.000 kuna na 10.000 do 20.000 kuna. Odnosi se to na vožnju u suprotnom smjeru na autocesti ili brzoj cesti, prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje testiranja na alkohol ili droge, vožnju pod utjecajem droga ili alkohola, vožnju prije stjecanja prava te za vrijeme dok je vozačka dozvola privremeno oduzeta ili ukinuta.

Oduzimanje vozila

Posebna pozornost predlagača zakona odnosila se na recidiviste - uporne ponavljače prometnih prekršaja, vozače za koje prometna pravila jednostavno ne postoje. Takvima će policija od sada, do pravomoćnog rješenja nadležnog tijela, vozila kojim su počinila ponovljeni prekršaj, uz naravno naplatu kazne, privremeno oduzeti! Sud je dužan odluku o prekršaju i postupanju s privremeno oduzetim vozilom donijeti u roku od 15 dana. Troškove čuvanja oduzetog vozila snosi onaj tko prekršaj napravi.


Bez vozila će privremeno ostati ponavljači koji voze u naselju 50 km/h brže od dopuštenog, oni koji voze u suprotnom smjeru na autocesti ili brzoj cesti, oni koji prođu "kroz crveno" bez zaustavljanja, oni koji odbiju alkotest. Vozila će se oduzeti i vozačima koji ponavljaju pijanu vožnju sa 1,5 promila alkohola ili pod utjecajem droga i lijekova, onima koji voze bez valjane vozačke dozvole, koji odbijaju uzimanje krvi ili krvi i urina, te vozačima koji voze iako im je vozačka dozvola ukinuta ili oduzeta.
Veće kazne za pijane

Okruglih tisuću kuna od sada je visina kazne za nekorištenje sigurnosnog pojasa (vrijedi i za putnike iza vozača), nepropisnog prevoženja djece te korištenje mobitela u vožnji. Prvotna kazna za mobiteliranje u vožnji bila je 1500 kuna, no, dan prije glasovanja u Saboru, troje HDZ-ovih zastupnika predložilo je smanjivanje kazne za korištenje mobitela na 1000 kuna, s obzirom na težinu tog prekršaja, standard hrvatskih građana i kazne u drugim članicama EU-a, što je Vlada prihvatila, a zastupnici u Hrvatskom saboru izglasali.


Oni koji su popili malo više trebaju biti svjesni kako su kazne sada strožije. Oni koji napušu između 0,51 do jednog promila, umjesto od 1000 do 3000 kuna, sada će platiti između tri i pet tisuća kuna, a vozačka će im se oduzeti na najmanje tri mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na šest mjeseci za svaki sljedeći prekršaj. Kazna za pijane vozače koji imaju od 1 do 1,5 promila alkohola kazna je od 5 do 15 tisuća kuna (prije od 3000 do 5000 kn). Oni koji imaju više od 1,5 promila alkohola ili voze pod utjecajem droge ili lijekova, kazna je od 10 do 20 tisuća kuna (prije 5 do 15 tisuća kn). Oni koji voze, a nemaju položen vozački ispit, suočavaju se s kaznom između 10 i 20 tisuća kuna (prije 5 do 15 tisuća kn).


Za one koji su često na autocesti i vole obilaziti sporije ispred sebe, treba naglasiti kako je konstantna vožnja na lijevoj prometnoj traci autoceste, a nema gužve ispred njega, prekršaj za koji treba platiti 1000 kuna (prije 500).


Vlasnik koji je dao vozilo ‘nekvalificiranom’ vozaču, kaznit će se novčanom kaznom između 3000 do 7000 kuna, umjesto dosadašnjih 1000 do 3000 kuna. Onaj vlasnik koji pak odbija dati podatak o tome komu je povjerio vozilo, platiti će između 5000 i 15.000 kuna umjesto 2000 do 5000 kuna.
Oni vozači koji pretječu ili obilaze druga vozila na "zebri", platit će između tri i sedam tisuća kuna kazne (umjesto 3000), oduzet će im se vozačka dozvola najmanje na tri mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći, te 2 negativna boda. Onaj tko se ne zaustavi ispred ‘zebre’ na ‘crvenom’ platit će između tri i sedam tisuća kuna (umjesto dosadašnjih 1000 kuna), a dobiva i tri negativna boda. Nezaustavljanje ispred ‘zebre’ bez semafora vozač će platiti 3000 kuna umjesto dosadašnjih 2000 kuna i dobiti će dva negativna boda.
Milan Bugarić
Ukidanje i oduzimanje vozačke dozvole
Vozačka dozvola ukinut će se i oduzeti mladom vozaču koji u dvije godine uspije natući devet negativnih bodova, odnosno vozaču s 12 negativnih bodova kojemu je vozačka istekla, ili mu je oduzeta. Vozač koji nema vozačku, a sakupi devet negativnih bodova u dvije godine (a takvih je u Slavoniji i Baranji dosta uhvaćeno ove i prošle godine u prometu), neće moći sljedeće dvije godine podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke. Zanimljivo, protiv ovih mjera ne može se podnijeti žalba policiji, ali se može pokrenuti upravni spor. Ako netko upravlja vozilom za vrijeme ovih mjera, kaznit će se iznosom između 10.000 i 20.000 kuna, umjesto dosadašnjih između 5000 i 15.000 kuna (ili zatvorom do 60 dana). Ujedno će takvom vozaču vozačka biti oduzeta najmanje na šest mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći te šest negativnih bodova.
Pojas još uvijek mnogi ne vežu
U prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, istaknut je cilj da 98 % osoba u vozilima koristi sigurnosni pojas. Istraživanje je pokazalo da se u vozilima veže samo 61 % vozača i putnika, a putnika na stražnjim sjedalima samo 13,9 %. Zbog nevezivanja pojasa i posljedičnog ispadanja iz vozila tijekom prometne nesreće, godišnje na hrvatskim cestama stradava oko 30 osoba, a da su bili vezani bilo bi 10 % manje poginulih. Statistika kazuje i da je petero djece 2017. godine poginulo u vozilima svojih roditelja. Čak četvero te djece nije bilo u sjedalicama ili djeca nisu bila vezana.
Možda ste propustili...

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u