Autoglas
SAMOBOR 23. SVJETSKI SUSRET SPAČEKA

Tisuće će spačekista prokrstariti Hrvatskom
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
Nakon višednevnog susreta uslijedit će avanturistička vožnja koja će svoj kontinentalni cilj imati u okolici Đakova

Od 30. srpnja do 4. kolovoza prvi put u Hrvatskoj, točnije u Samoboru, održat će se 23. svjetski susret spačeka. Očekuje se kako će manifestaciji nazočiti nevjerojatnih, više od 12.000 zaljubljenika u ova legendarna vozila. Riječ je o najmasovnijem okupljanju vozača i simpatizera Citroënova legendarnog automobila 2CV, popularno zvanog spaček, koje se neprekidno održava od 1975. godine.

Organizatori očekuju kako će na susret stići oko 3000 vozila i više od 12.000 sudionika iz preko 30 zemalja svijeta. Prema prijavama, među sudionicima će biti i zaljubljenici u ove dvocilindraše koji dolaze iz daleke Australije i Bjelokosne Obale! Ovaj je susret izabran među 30 top-događaja u Hrvatskoj u ovoj godini. Organizira ga Hrvatski 2CV Citroën klub sa sjedištem u Samoboru, koji već 20 godina okuplja vozače popularnih spačeka, ali i Dyana, Meharija i drugih retro Citroënovih vozila u kojima su proputovali zavidan dio Europe i svijeta. Klub je član ACI-ja (Amicale International Citroën), međunarodne udruge Citroënovih klubova u svijetu sa sjedištem u Parizu.

Karavana do Đakova
- Dobiti organizaciju ovakvog događaja golemo je priznanje, ali i odgovornost jer nam dolaze spačekisti iz cijelog svijeta i želimo im predstaviti ne samo Samobor nego i druge posebnosti naše zemlje - govori Goran Skrbin, predsjednik Kluba koji je za posjetitelje organizirao i avanturističke vožnje nakon završetka susreta - 2CV Adriatic Raid ići će kroz Gorski kotar, Liku i priobalje sa završetkom u okolici Splita, a 2CV Continental Raid prolazit će kroz kontinentalnu Hrvatsku, preko Hrvatskog zagorja, Siska, Lonjskog polja i Slavonije sa završetkom u okolici Đakova.

- Županija je osigurala sredstva za podršku ovog događaja koji će u prelijepi Samobor dovesti ljude sa svih strana svijeta. Manifestacija će sigurno pridonijeti još većem rastu turističkog prometa koji u prva četiri mjeseca ove godine bilježi 15 posto više noćenja te 14 posto više dolazaka u odnosu prema lani - izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Entuzijasti
- Samobor ovim događanjem staje uz bok europskim destinacijama koje su prijašnjih godina bile domaćini susreta, među kojima su De Steeg u Nizozemskoj, Salbris u Francuskoj ili Ericeira u Portugalu, a koji imaju potrebnu infrastrukturu, ljude i entuzijazam za organizaciju ovakvog velikog skupa. Samobor će time ne samo prezentirati sebe kao grad nego i cijelu Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju - rekla je Martina Paladina, direktorica Turističke zajednice grada Samobora.

- Ponosni smo što smo dobili čast biti gradom domaćinom 23. svjetskog susreta Spačeka. To ponajprije moramo zahvaliti neumornim organizatorima, redom entuzijastima. Grad Samobor dao je podršku ovom projektu, a siguran sam kako će se sve uloženo višestruko vratiti - ponajprije kroz promociju našega grada u koji će se, vjerujem, zaljubiti svi sudionici Susreta - rekao je gradonačelnik Samobora Krešo Beljak.

Na Susretu će biti izložen i „Muzej 100 godina marke Citroën“, gdje će posjetitelji moći razgledati originalne eksponate iz tvornice Tomos i Cimos.

Pripremio: Milan Bugarić
Posjetiteljima će biti na raspolaganju kamp s kompletnom infrastrukturom, komercijalna zona s prodajnim dijelom za trgovce rezervnih dijelova i suvenira. Uz ponudu hrane i pića tu je i izbor originalnog vozila, vožnje spretnosti spačekom, 2CV buvljak, večernji koncerti, gastrokorneri s promocijom hrvatskih regija kroz glazbeni dio te mnoštvo drugih zanimljivosti. Nakon završetka susreta bit će predstavljen domaćin 24. Svjetskog susreta 2021. godine i kandidat za organizaciju 25. Svjetskog susreta spačeka 2023. godine.
3000

vozila očekuje se na 23. svjetskom susretu spačeka
12.000

posjetitelja iz svih krajeva svijeta očekuje se u Samoboru
Ovaj je susret izabran među 30 top-događaja u Hrvatskoj u ovoj godini
Možda ste propustili...

VOLVO CARS POSTAVIO JE NOVI REKORD PRODAJE

Nova SUV vozila priskrbila su Volvu najbolju prodaju

POSEBNA PONUDA LIMITIRANIH IZDANJA NAJPOPULARNIJIH BMW MODELA

Tri atraktivna modela iz Tomić & Co. za savršen početak 2020. godine