Kultura
UMJETNIČKI PAVILJON: OMNIBUS – SKUPNA IZLOŽBA JEDNOG AUTORA

Mladen Lučić: Slike Bojana Šumonje imaju više istinskih poveznica s filmom
Objavljeno 15. srpnja, 2019.

Premda naziv Omnibus nije udomaćen u kontekstu likovne umjetnosti, već se najčešće pojavljuje u svijetu filma, ovaj put on je višestruko opravdavan te istinski opisuje i sažima cjelinu novih slika pulskog umjetnika Bojana Šumonje, čije slike imaju više istinskih poveznica s filmom, a čak je jednu od njih uradio (kako to u filmskim omnibusima često biva) u suradnji s kolegom, slikarom iz Slovenije, Markom Jakšeom.


Prva veza Šumonjinih slika s filmom sama je struktura naracije njegovih kompozicija koja svoje podrijetlo, kao i mnogi današnji filmovi, nalazi u stripovskom jeziku. Druga poredba je citatna uporaba likova iz crtanih filmova (Bugs Bunny, Donald Duck, Teddy Bear,); filmskih glumaca (Buston Keaton); filmskih naslova (Konjuh planinom, Duboko plavetnilo) ili filmskih kadrova (Bitka na Neretvi).


No, naziv Omnibus ima još jedno opravdanje, a to je, kako upozorava i pomalo iustrira podnaslov izložbe (Skupna izložba jednog autora), autorova odluka da na ovom predstavljanju, uz nove radove, predstavi određenu reciklažu, bolje rečeno novu interpretaciju, nekih svojih ranijih tematski zaokruženih ciklusa. Vremenski odmak učinio je svoje, te Bojan, ne bez izvjesne autoironije, reinterpretira svoje ranije slike koje su ga odredile kao jednog od najznačjnijih suvremenih hrvatskih slikara, unosivši u poznate tematske obrasce profinjeni sarkazam kojim se referira na današnju socijalnu i političku stvarnost (što akcentira karikaturalnim elementima), a njenu ozbiljnost i alarmantnost ilustrira apokaliptičkim vizijama budućnosti koja će, ako se nešto značajno ne promjeni, vrlo brzo uslijediti - piše Mladen Lučić u katalogu izložbe Omnibus – skupna izložba jednog autora Bojana Šumonje koja se 18. srpnja otvara u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu i moći će se pogledati do 1. rujna.

Bojan Šumonja (Pula, 1960.) diplomirao je na Accademia di Belle Arti di Venezia 1984. Jedan je od osnivača HDLU-a Istre. Izlagao je na više od sto samostalnih i na 200-tinjak skupnih izložbi u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Portugalu, Švedskoj, Danskoj, Sloveniji, Srbiji, SAD-u, Tajlandu, Indiji i drugdje. U izdanju HDLU-a Istre izlazi 2007. monografija o njegovu radu čiji tekst potpisuje Igor Zidić. Radovi mu se nalaze u stalnom postavu Moderne galerije, Zagreb, u fundusu MMSU-a Rijeka, Zavičajnog Muzeja grada Rovinja, Obalnih Galerija u Piranu... N.Vek.
Predstavlja i reciklažu, tj. novu interpretaciju nekih svojih ranijih tematski zaokruženih ciklusa
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZNOVRSTAN PROGRAM

Noć muzeja u Belom Manastiru

2

SLOVAČKA LUTKARICA PONOVNO REŽIRA U OSIJEKU

Petronelu Dušovu očarala je bajka "Ljepotica i zvijer" svojom suvremenošću i svevremenošću

3

UMJETNICI ZA DJECU BEZ ODGOVARAJUĆE RODITELJSKE SKRBI

Veliki ZILIK poprima međunarodni karakter!