Kultura
ŠVEDSKA ZEMLJA PARTNER 49. VARAŽDINSKIH BAROKNIH VEČERI

Romeo & Julia Kören ludim će programom publiku dovesti do ekstaze
Objavljeno 16. srpnja, 2019.

Djelima Vivaldija, Romana, Zelenke i Handela u izvedbi zbora i orkestra Göteborg Baroque, a pod ravnanjem dirigenta Magnusa Kjjelsona, 20. rujna počet će 49. varaždinske barokne večeri kojima je ove godine zemlja partner Švedska. Riječ je o jednom od 19 koncerata koje ove godine nudi jedna od naših najpoznatijih kulturnih manifestacija u Varaždinu i Trakošćanu, a još će se devet njih održati u drugim mjestima Varaždinske županije, u Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji te u Ptuju u Sloveniji.


Kako je najavljeno na predstavljanju programa u Zlatnom goricama pokraj Varaždina, gosti iz Švedske, osim na otvorenju, nastupit će i drugog dana festivala, ponovno u varaždinskoj katedrali, s programom Ancient music of Scandinavia. Ravnatelj Večeri Davor Bobić kao posebnost najavio je koncert ansambla Romeo & Julia Kören koji će 22. rujna u velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a izvesti program Decameron pod umjetničkim vodstvom Benoita Malmberga.


- Po meni, jedan od najboljih ansambala za ranu glazbu u svijetu, ludim će programom publiku dovesti do ekstaze. Oni plešu, glume, sviraju, izvode, rade šou, a na kraju programa, na moj zahtjev, izvest će pjesme grupe Abba interpretirane na barokni način, što će biti unikatno - najavio je Bobić.


U Varaždinu će nastupiti i Hazelius Hedin sa švedskim folkbarokom te Ensemble Villancico koji će pod vodstvom Petera Pontvika izvesti The Jungle Book of the Baroque. Također, u velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a Royal Swedish Chamber Orchestra premijerno će izvesti operu Alessandra Stradelle La Forze delle Stelle. Isti dan u Trakošćanu nastupaju gosti iz Norveške, barokni ansambl Oslo Circles i mezzosopranistica Marianne Beate Kielland pod umjetničkim vodstvom Astrid Kirschner.


Švedska veleposlanica u Hrvatskoj Diana Helen Madunic veseli se što će veliki broj švedskih glazbenika doći u Varaždin:


- Drago mi je i što će ambasada izaći iz Zagreba. Imat ćemo pop-up ambasadu u Varaždinskoj županiji i organizirati cijeli niz događanja, izložbu tata i djece iz Hrvatske i Švedske, književne večeri sa švedskim autorima, predavanja, tečaj švedskog jezika, švedsku kinematografiju - Bergmana i, što je najvažnije, pokušati povezati švedsku modnu i tekstilnu industriju s varaždinskom.


Zamjenica gradonačelnika Varaždina Sandra Malenica naglasila je da nas očekuje 12 fantastičnih dana:


- Varaždinske barokne večeri naš su najstariji, najdugovječniji festival i vrhunac kulturne ponude našeg grada. Za njih se zna u cijelom svijetu. Ono što je Švedska pripremila i za glazbeni i za popratni festivalski program je fantastično.


Na 49. festivalu bit će zastupljena i hrvatska barokna glazba.


- Jako sam ponosan na tri koncerta hrvatske glazbene baštine ove godine, s četiri ansambla - Projekt Lazarus, Responsorium te Antiphonus i Hrvatski barokni ansambl. To je veliki pothvat - dodao je Bobić.


Od "domaćih snaga" nastupaju i Laura Vadjon, Camerata Garestin, Franjo Bilić, Zagrebački solisti, a Varaždinski komorni orkestar nastupit će s Camerata Vocale Daejeon iz Južne Koreje.
Festival završava 1. listopada koncertom nagrađivanih učenika Glazbene škole iz Varaždina uz Varaždinski komorni orkestar, a prije toga bit će dodjela nagrada. Hina
12

fantastičnih dana očekuje posjetitelje glazbenoga festivala
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas