Sport
SP U VATERPOLU

Barakude kreću po obranu zlata protiv Australije
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Hrvatski vaterpolisti rano ujutro po hrvatskom vremenu traže bodove za lakši put na prvenstvu

Hrvatska vaterpolska reprezentacija ranojutarnjom utakmicom po hrvatskom vremenu (5.30) u južnokorejskom Gwangjuu počinje put prema obrani naslova svjetskog prvaka. Prvi suparnik "barakudama" je Australija, nakon koje nas u skupini B još čekaju SAD (17. srpnja) i Kazahstan (19. srpnja).

U drugi krug plasirat će se tri prvoplasirane reprezentacije, no pobjednik skupine imat će lakši posao jer će izravno proći u četvrtfinale, dok će drugi i treći prvo razigravati u osmini finala. Jasna je stoga važnost otvaranja SP-a i želja da se pobjedom odmah najavi uspješan pohod prema novom zlatu, a time i "vizi" za Olimpijske igre u Tokiju, što je istaknuo i hrvatski izbornik Ivica Tucak.

- Izuzetno teško otvaranje i teška skupina, bez ikakve dileme najjača na Svjetskom prvenstvu. Jako je važno ući u turnir s pobjedom i dobiti jednog teškog i jakog protivnika koji, iskreno, nama i ne leži već godinama. Ali, vjerujem u svoju reprezentaciju, svoje dečke i kao uvijek sam optimističan. Sve znamo o Australcima, izanalizirali smo svaki detalj koji je trebalo. Fizički su jaki, brzi plivači, krasi ih agresivnost i više bih ih birao za suparnika u nokaut-utakmici, u kojoj možda i ne znaju igrati na način kao što igraju u skupini. Strašno je bitno za daljnji tijek prvenstva otvoriti pobjedom. Bit će teško, ali što je, tu je, mi smo došli ovamo sa željom, naše ambicije se znaju. Kvalitetu imamo, snagu imamo i veliku želju, volju i motivaciju da napravimo velike stvari za naš vaterpolo - rekao je naš izbornik, koji vjeruje kako su se njegovi igrači uspješno aklimatizirali, s obzirom na to da su uoči dolaska u Gwangju odradili nekoliko dana priprema s Italijom u Seoulu.

- Ciljano smo došli sedam-osam dana prije početka prvenstva i vjerujem da smo potpuno spremni. Aklimatizacija je prošla, sve je u najbolje mogućem redu i sada idemo iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu. Naš konačni cilj ovdje se zna - ponovio je Tucak, čija je momčad prije mjesec dana na završnici Svjetske lige u Beogradu svladala istog suparnika (11:9), kojeg vodi Elvis Fatović. Australci su tamo na kraju završili kao treći, među ostalima svladavši i Mađarsku i Španjolsku, što jasno sugerira kako kvalitetu imaju.

- Te prve utakmice na prvenstvima uvijek donose određenu nervozu, zbog želje da se uđe u natjecanje na najbolji mogući način. No vjerujem da smo s te strane napravili sve, da smo maksimalno pripremljeni te da potpuno spremno dočekujemo utakmicu - zaključio je Tucak.

Goran Roguljić
Australci su prva prepreka koju moramo preskočiti
Svi naši igrači svjesni su važnosti uspješnog otvaranja SP-a, što je ponovio i naš centar Luka Lončar.

- Prva utakmica je uvijek jako teška, nismo upoznati s ambijentom, bazenom, a ujedno nas odmah očekuje i najteži protivnik u skupini, Australija. Moramo se koncentrirati i biti na najvišoj mogućoj razini da bismo pobijedili. U sportu nema života od prošlosti, gledamo isključivo naprijed. Naravno da se nadamo da ćemo ući u borbu za medalje, to nam je uvijek cilj, ali prvo nas sutra očekuje Australija, prva prepreka koju moramo preskočiti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike