Svijet
PROSLAVA DANA PADA BASTILJE

Na paradi i "leteći vojnici"
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Oko 4300 vojnika, 196 vozila, 237 konja i 69 aviona sudjelovalo je u mimohodu

Europski čelnici pratili su u nedjelju s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom tradicionalnu vojnu paradu u Parizu na Dan pada Bastilje kojoj je glavna tema bila europska vojna suradnja, a oduševila je high tech atrakcijama uključujući ‘letećeg vojnika".


Nakon što se provozao Elizejskim poljanama u vojnom vozilu u pratnji 28 motociklista i 147 pripadnika konjice, Macron je s europskim čelnicima, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, nizozemskog premijera Marka Ruttea i portugalskog predsjednika Marcela Rebela de Sousu, gledao mimohod koji je počeo pokazivanjem tehničkih inovacija.


Među atrakcijama na mimohodu bila je vojna oprema poput dronova, minijaturnih autonomnih vozila, zatim vojnici naoružani oružjem protiv dronova i nešto što izgleda kao "leteći vojnik" - čovjek na flyboardu koji je izazvao oduševljenje čelnika i drugih natjecatelja. Pad Bastille, kraljevske utvrde i zatvora, 14. srpnja 1789. predstavlja kraj apsolutističke monarhije i smatra se simboličnim početkom Francuske revolucije.


Oko 4300 vojnika, 196 vozila, 237 konja, 69 aviona i 39 helikoptera sudjelovalo je u mimohodu. Vojnici iz deset zemalja koje sudjeluju u Europskoj inicijativi za intervenciju prvi su prošli Elizejskim poljanama pozdravljajući Macrona, Merkel i ostale čelnike.


Ta inicijativa, nešto poput snaga za brzo djelovanje, osnovana je prošle godine na francuski prijedlog i uključuje Njemačku, Belgiju, Britaniju, Dansku, Estoniju, Finsku, Nizozemsku, Španjolsku i Portugal. U poruci francuskom narodu u povodu Dana pada Bastille, objavljenoj prije parade, Macron je rekao kako želi istaknuti predanost Francuske jačanju francuske i europske sigurnosti. "Nikada od Drugog svjetskog rat Europa nije bila tako potrebna. Izgradnja Europe obrane, u savezu s NATO-om čijih slavimo 70 godina, za Francusku je prioritet i predstavlja zajedničku temu ovog mimohoda", pojasnio je Macron. "Zajedničko djelovanje i jačanje naših sposobnosti da kolektivno djelujemo jedan je od izazova kojim se želi pozabaviti Europska inicijativa za intervenciju", dodao je.
Manji broj prosvjednika izviždao je Macrona dok se vozio Elizejskim poljanama, javlja agencija dpa. Osim toga, dvadesetak do pedesetak prosvjednika pustilo je u zrak žute balone u očitom znaku potpore prosvjednom pokretu "žutih prsluka", izvijestila je televizija France 2. Nakon mimohoda "žuti prsluci", ali i vandali, sukobili su se s policijom. Na kraju tradicionalne proslave nacionalnog praznika, desetci okupljenih pokušali su ukloniti zapreke postavljene na aveniji u čemu ih je policija spriječila te pokušala rastjerati upotrijebivši suzavac. Na marginama vojne parade održane u povodu Dana pada Bastilje privedene su ukupno 152 osobe. Među njima su i vođe pokreta "žutih prsluka" Jerome Rodrigues i Maxime Nicolle. Oni su privedeni zbog "organiziranja protuzakonitih prosvjeda." Eric Drouet, još jedan od vodećih članova pokreta, priveden je u nedjelju ujutro.
Hina/D.Pav.
Najčitanije iz rubrike