Svijet
NARUŠENA SIGURNOSNA ARHITEKTURA

EU: Zabrinuti smo zbog povlačenja Rusije iz INF-a
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
EU je u nedjelju pozvao službenu Moskvu da poduzme "hitne" mjere kako bi se zajamčilo poštovanje Sporazuma o nuklearnom razoružanju (INF), potpisanog u vrijeme Hladnog rata.


Na temelju uredbe koju je objavio Kremlj i koja potpisivanjem stupa na snagu, Rusija je prestala poštovati Sporazum o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa iz 1987. koji brani korištenje raketa dometa od 500 do 5500 km. Odluku najavljenu u veljači u međuvremenu je ratificirao i ruski parlament. "Duboko smo zabrinuti zbog razvoja situacije kada je posrijedi sporazum INF, koji bi mogao biti okončan 2. kolovoza 2019." rekla je u priopćenju objavljenom u ime Europske unije šefica europske diplomacije Federica Mogherini. Rusija je najavila povlačenje iz tog pakta nakon što je SAD pokrenuo šestomjesečni postupak izlaska iz INF-a jer je Moskva, kako tvrdi Washington, kršila odredbe sporazuma. Vladimir Putin je suspenziju ruskog sudjelovanja u INF-u ratificirao 3. srpnja.


"U predstojećih nekoliko dana pruža se posljednja prilika za dijalog i poduzimanje potrebnih koraka da bi se očuvala ova važna komponenta europske sigurnosne arhitekture", rekla je Mogherini. Pozvala je Rusiju da "efikasno odgovori na veliku zabrinutost" u pogledu "razvoja i raspoređivanja raketnog sustava 9M729 na tlu."
Sporazum INF smatra se kamenom temeljcem kada je riječ o kontroli naoružanja. H
Možda ste propustili...

POBUNA PROTIV POLICIJSKE BRUTALNOSTI U HONG KONGU

Prosvjednici zazivaju SAD za pomoć

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRITISAK IZ MOSKVE

Vučićev režim u mukama zbog Krima

2

KATASTROFALNO STANJE I NELJUDSKI UVJETI

Migrantski kamp Vučjak bit će rasformiran idućeg tjedna

3

POBUNA PROTIV POLICIJSKE BRUTALNOSTI U HONG KONGU

Prosvjednici zazivaju SAD za pomoć