Regija
U VINKOVAČKOM PARKU

Mons. Tadija Pranjić blagoslovio obnovljeni spomenik Sveto Trojstvo
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
VINKOVCI - Mons. Tadija Pranjić, župnik središnje vinkovačke Župe sv. Euzebija i Poliona, nakon nedjeljne mise posvećene Danu grada Vinkovaca blagoslovio je obnovljeni spomenik Sveto Trojstvo u središtvu parka na Trgu bana Šokčevića.


- Ovo je jedan od povijesnih događaja za grad Vinkovce i našu župu. Ovo je sada, prema mom uvjerenju, najljepši spomenik u jednome gradu podignut u čast Presvetog Trojstva, ljepši i od onoga u Požegi, i od onoga u Tvrđi u Osijeku. Generacije prije nas ostavile su trag svoga postojanja, i to je sada došlo do izražaja kroz ovu restauraciju prema svim standardima kako se rade spomenici kulture i kao takav ostaje za buduće generacije. Bio sam svjedok teških stradanja središta grada u Domovinskom ratu kada su raketirali sve što je bilo ovdje, a bili su sve spomenici kulture na kojima su bile izvješene zastave UNESCO-a koje velikosrpski agresor nije poštivao. Evo, sad je i ovaj spomenik obnovljen, vraćen je prvobitnom izgledu i zaista je prekrasan – rekao je nakon blagoslova prečasni Tadija Pranjić. Spomenik je postavljen na blagdan Male Gospe, 8. rujna 1845., a posljednji put obnovljen je 1987.


Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić nije krio oduševljenje što je obnova spomenika Sv.Trojstva okončana i krasi park čija se obnova privodi kraju i sve će biti gotovo do kraja tjedna, odnosno do Dana grada.


- Ovaj spomenik uvijek je bio i ostat će središnje mjesto grada Vinkovaca. On ima svoju simboliku i tu je, ako tako možemo reći, ne samo kao spomenik u jednom gradu, nego kao spomenik svima onima koji su pridonijeli razvoju Vinkovaca. Zato je prekrasno vidjeti ga ovako obnovljenoga, vidjeti ga okupanoga suncem, a posebno me raduje što se sve ovo događa ususret Danu grada, blagdanu sv. Ilije, našega zaštitnika. Dobro je da smo danas zazvali njegov blagoslov na sve nas i da smo blagoslovili ovaj spomenik i tako krenuli u proslavu našega dana, jer ćemo samo tako i napredovati u budućem vremenu i nositi se sa svim onim što nas čeka kroz godinu dana – rekao je gradonačelnik.


Radovi na obnovi kipa sv. Trojstva provedeni su na temelju Elaborata o konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Vukovaru, jer se nalazi u registru Ministarstva kulture kao materijalno kulturno dobro i preporuka je bila da se vrati u prvobitno stanje, tj. kakav je bio u vrijeme kada je podignut prije 173 godine.
Obnova koju je sufinanciralo Ministarstvo kulture s 250 000 kuna, a ostatak troškova snosio je Grad Vinkovci, počela je još krajem 2017. i dugo je trajala, sve do sredine svibnja, jer je trebalo restaurirati i obnoviti ručno sve detalje na stupovima spomenika, a izrađena je i replika skulpture Boga Oca, Isusa Krista i Duha Svetoga koja je postavljena na vrh spomenika. Original je teško oštećen zubom vremena i ratnim razaranjima i pohranjen je u depo vinkovačkog Muzeja. Postavljen je sredinom 19. stoljeća kao zavjetni kip, a u podnožju, okruženog sa šest masivnih lanaca, uklesano je ime majstora C. Payerlea iz Osijeka. M.Flego
TRI KAMENE STEPENICE
Ovaj zavjetni kip Svetog Trojstva prema načinu oblikovanja je neoklasicističko-historicistički. Prilaz ovom kipu omogućen je s tri kamene stepenice na kojima počiva visoki postament s različitim profilacijama. Na uglovitom postamentu postavljena su tri vitka stupa koji leže na bazama i nose korintske kapitele. Kapiteli nose široki arhitrav slojevito profiliran i ukrašen motivima zubaca, jednostavnih girlandi i lučnih aplikacija. Na vrhu arhitrava nalaze se kameni likovi Svetog Trojstva.
250

tisuća kuna je dalo Ministarstvo kulture, ostatak troškova snosio je grad Vinkovci
Najčitanije iz rubrike