Mozaik
OTVOREN 66. PULSKI FILMSKI FESTIVALGO

Osam hrvatskih filmova
natječe se za Zlatnu arenu
Objavljeno 14. srpnja, 2019.
Otvoren je tradicionalnim vatrometom te premijerom Vrdoljakova “Generala”

Prigodnom svečanošću u izravnom prijenosu HRT-a i tradicionalnim vatrometom u pulskoj Areni te prvom projekcijom dugoočekivanog Vrdoljakova "Generala" - u subotu navečer svečano je otvoren 66. Pulski filmski festival. Na njemu se za Zlatne arene natječe osam hrvatskih filmova i šest iz hrvatske manjinske koprodukcije, a publika će u Areni idućih dana gledati i recentne europske naslove.

Vole ga glumci
Festival je otvorila njegova visoka pokroviteljica, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, a nakon ceremonije otvorenja premijerno je prikazana ratna drama Antuna Vrdoljaka "General" s Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi, te u koprodukciji Hrvatske radiotelevizije (HRT), prvi od osam filmova nacionalne produkcije koji će biti prikazani u pulskoj Areni. Njima se u hrvatskom programu i konkurenciji za nagrade Zlatne arene u Istarskom narodnom kazalištu (INK) pridružuje još šest filmova hrvatske manjinske koprodukcije.

Otvarajući festival i osvrnuvši se na film „General“ redatelja Antuna Vrdoljaka o životu i značenju za Hrvatsku i hrvatsku povijest generala Ante Gotovine, Predsjednica je naglasila kako je taj film dio opusa redatelja kojeg glumci posebno vole - jer ih potiče da pokažu najbolje od svojega glumačkog talenta.

- Uvjerena sam kako smo složni u tome kako uz darovite redatelje i filmske djelatnike imamo beskrajno darovite glumce, kojima se ponosimo jer su svojim ostvarenjima osvojili naša srca i utisnuli trajna sjećanja na filmove koji pripadaju vrhuncima hrvatske kinematografije - poručila je Predsjednica izrazivši vjeru kako će i film „General“ biti upisan među njih. To nije, navela je ona, „priča samo o jednom zaslužnom čovjeku, generalu pobjedničke Hrvatske vojske Anti Gotovini, već je to priča Domovinskog rata, ali prije svega priča hrvatske borbe za ljudsku i nacionalnu slobodu“.

Uz predsjednicu Grabar Kitarović, na otvorenju 66. Pulskog filmskog festivala bila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar hrvatskih branitelja Tomo Meved i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Otvorenje 66. Pulskog filmskog festivala uz projekciju dugoočekivanog i bombastično najavljivanog Vrdoljakova "Generala" nedvojbeno je bio društveni i kulturni događaj broj jedan u Hrvatskoj, pa i ne čudi što je pulska Arena bila dupkom ispunjena, a neuspješno se tražila i karta više. Iako među visokim uzvanicima nije bio i naslovni filmski lik, general Ante Gotovina, bio je to događaj koji će se zacijelo još dugo prepričavati i komentirati.

Film "General" prati i istoimena TV serija u čak osam nastavaka, koju će gledatelji Hrvatske televizije ekskluzivno imati priliku pratiti na HTV1 u sklopu nove jesenske sheme i sezone 2019.-2020., ili točnije u prosincu 2019.

Kuhalo je u nama
Goran Višnjić, koji u filmu glumi Gotovinu, uoči premijere je rekao da je njegova uloga u filmu kompleksna i nosi odgovornost.

- Što se tiče priprema, mogu reći da je bilo toliko želje da se ovaj film snimi, da smo toliko dugo razgovarali i razmišljali o tome, da je sve, kad smo konačno počeli, nekako sjelo na svoje mjesto. Cijela ideja snimanja filma počela je između redatelja Antuna Vrdoljaka i mene kada je general još bio u Haagu - rekao je Višnjić te dodao da je ideja bila da se napravi film i da se, kako je rekao, "pokaže naša strana priče te da se pritom pomogne njegovu oslobađanju". Višnjić je također kazao da za taj film nije bilo ponude kao za američki.

- U ovom slučaju nije došlo do ponude, nije ovo američki film u kojem te agent zove i nudi ulogu u filmu. To je bilo dogovorno napravljeno, ovaj film se dugo kuhao u nama, u pisanju scenarija i traženju financija. Kada smo konačno počeli snimati, toliko je već kuhalo u nama da sam doletio iz Los Angelesa, tu noć bio u Gospiću i odmah smo počeli noćno snimanje. Nije bilo treme, nego napetost da smo spremni - rekao je Višnjić i dodao da je to njegov najveći projekt pred kamerama.

- Nikada nisam sudjelovao u takvom projektu. Bio sam na ‘Hitnoj službi‘ dugo vremena, ali ovo je projekt koji je bio kompleksan. Tekstovi su izazovni i teški - kazao je Višnjić te napomenuo da je samo u jednom navratu razgovarao s generalom Gotovinom, koji je, kako je dodao, ‘jako samozatajan i ne voli se nametnuti, a ima puno dokumentarnih materijala‘.

- U filmu je bilo bitno prenijeti njegov karakter, stav, čvrstoću i osobnost. Mislim da smo u tome uspjeli - zaključio je Višnjić.

Tanja Kvorka
DIRNULA ME GOTOVININA SUDBINA
- Vjerujem da će publika biti zadovoljna jer moje filmove rade glumci, a ništa nije u Hrvatskoj lakše nego okupiti dobre glumce. Trebate ih samo pozvati, dati im dobre tekstove i onda to ide samo od sebe - rekao je redatelj Antun Vrdoljak te dodao da voli glumce jer je i on bio glumac te je kao glumac prije 60 godina u Puli dobio Zlatnu arenu. Komentirajući reakcije publike i medijske napise po kojima je “General” jedan od najiščekivanijih filmova u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina, kaže kako je “naviknut na to”. “Ili afera ili dobar film”, tako je, kaže, uvijek bilo u njegovu životu. O Gotovini kaže da nije čovjek od velikih predstava, nego vrlo skroman i inteligentan čovjek te da ga je upravo zbog toga pogodila njegova sudbina. “Neki su se vrlo ružno ponijeli prema njemu”, dodao je.
Goran Višnjić za generala Gotovinu kaže da je “jako samozatajan i ne voli se nametnuti"
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike