Svijet
SRPSKI POLITIČARI I DALJE NIJEČU GENOCID

Dodik: Bošnjaci su od Srebrenice napravili mit
Objavljeno 13. srpnja, 2019.
Inozemni dužnosnici upozoravaju kako se mora prestati nijekati zločin

Vezani članci

KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI

Preživjeli: Ja sam njihova pogreška i svjedok istine

Samo dan nakon komemoracije žrtvama srebreničkog genocida u Potočarima, u srpskim medijima pojavile su se oštre kritike na račun stranih političara koji pozivaju srbijanske političare da prestanu s negiranjem zločina.

Beogradske Večernje novosti napale su njemačkog veleposlanika u Beogradu Thomasa Schieba zbog izjave da je u Srebrenici počinjen genocid. "Masakr u Srebrenici jedan je od najgnusnijih zločina 20. stoljeća. Stav je Njemačke, ali i ostalih članica EU-a, da se radi o genocidu. Očekujemo od Srbije da zauzme isti taj stav", rekao je veleposlanik Schieb.

"Do sada je Srebrenica često označavana kao najveći zločin počinjen nakon Drugog svjetskog rata u Europi, ali je njemački diplomat to sada ‘rastegnuo‘ na cijelo 20. stoljeće. Schieb je za novopazarski radio Sto plus naveo i kako su i Haaški tribunal i Međunarodni sud pravde ocijenili da je riječ o genocidu", pišu Večernje novosti, pitajući se kako si Njemačka "daje za pravo Srbiji držati lekciju o genocidu", aludirajući na nacizam.

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin izjavio je za taj list kako je "Srbija samostalna i slobodna zemlja, sama donosi odluke i povijest ne piše prema diktatu i naređenju". "Nakon iskustva iz dva svjetska rata, ne priliči veleposlaniku Njemačke da govori Srbima što trebaju raditi i misliti, posebice ne da nam govori što je genocid. Srpski narod je preživio genocid, nije ga počinio, a to mnogo veći narodi ne mogu reći za sebe", rekao je Vulin.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u petak je, pak, ponovno ustvrdio kako u Srebrenici u srpnju 1995. nije počinjen genoicid nad Bošnjacima. “Napravili su mit o Srebrenici oko kojeg se gradi nacionalni identitet Bošnjaka. Kao što Srbi imaju kosovski mit, oni prave srebrenički, jer nema ozbiljnog naroda bez mita”, izjavio je Dodik u intervjuu kojega je objavio banjolučki list “Glas Srpske”.

Miroslav Flego/H
VALENTIN INZKO NAJAVIO: NIJEKANJE SREBRENIČKOG ZLOČINA BIT ĆE KAŽNJIVO
Podsjetimo, na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida visoki inozemni i bosanskohercegovački dužnosnici oštro su upozorili kako se mora prestati nijekati karakter zločina što su ga u srpnju 1995. godine nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, ubivši pritom više od osam tisuća ljudi. Na tome je na srebreničkoj komemoraciji inzistirao i sadašnji predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Carmel Agius, koji je najavio kako će taj sud odlučno braniti istinu i činjenice utvrđene tijekom suđenja odgovornima za genocid počinjen 1995. godine. Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko najavio je kako će nastaviti raditi na tome da se u parlamentu BiH donese zakon kojim bi nijekanje srebreničkog genocida i ratnih zločina postalo kažnjivo te kako vjeruje da će se to i dogoditi iduće godine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike