Osijek
ŠTO JE UZROK OŠTEĆENJIMA?

Sve više rupa na gradskim cestama
Objavljeno 13. srpnja, 2019.
U posljednje vrijeme na gradskim se prometnicama može primijetiti sve više rupa. Negdje na njih upozorava vertikalna signalizacija s treptajućim svjetlima, negdje se, kao u Divaltovoj ulici, o čemu smo nedavno pisali, pokraj takvih oštećenja nalaze improvizirana upozorenja samih građana, a negdje ih, što je najopasnija opcija, uopće nema. Dio je tih rupa nastao zbog obilnih oborina kakve su nas pratile cijeli svibanj, odnosno zbog dotrajale oborinske odvodnje, zbog čega dolazi do oštećenja na posteljici, a posljedično i na samom asfaltu.

- Istina, nakon onih obilnih kiša pojavilo se podosta takvih rupa, ali pretežno u ulicama gdje je dotrajala kanalizacija - govori nam Mario Mišetić iz Unikoma. Jedna od takvih rupa nalazi se na raskrižju Kapelske i Kolodvorske ulice u Retfali. Jedna je već dugo u Prolazu Carla Bende, između Ulice Hrvatske Republike i Trga Lava Mirskog. Na poziv čitatelja zabilježili smo jednu i kod autotržnice na Čepinskoj cesti.

- Reagiramo čim dobijemo dojavu o oštećenjima. Ako je otpao samo komad asfalta, štetu odmah saniramo, međutim, ako se nešto događa ispod asfalta, a tako je u 90 posto slučajeva, prvo stavljamo treptajuću signalizaciju, nakon čega popravak preuzima Vodovod-Osijek jer je potrebno raskopati sve do cijevi i utvrditi zašto se materijal ispire. Dakle, sva treptajuća signalizacija koju vidite, u 90 je posto slučajeva Vodovodova - upućuje nas Mišetić na iduću adresu.

A tamo tvrde kako razlog propadanju prometnica nisu kiše, nego cijevi koje se nalaze ispod ceste, bar kada je u pitanju raskrižje Kolodvorske i Kapelske, koje je prema tvrdnjama stanovnika tog dijela grada bilo raskopavano i sanirano već nekoliko puta.

- Cijev je pukla, i to smo sanirali, međutim, čini se da je voda pod tlakom ispirala posteljicu, zbog čega su opet nastala oštećenja na cesti. Vjerujem kako će služba održavanja to riješiti ovih dana - kratko nam je poručio Željko Budimčić, direktor PJ-a Odvodnja. Bez obzira na razloge nastajanja rupa, ostaje nejasno zašto Vodovodu treba toliko vremena da ih sanira. Neke od njih, poput one u Prolazu Carla Bende, stoje ograđene signalizacijom već tjednima. I. Alilović
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

Najčitanije iz rubrike