Magazin
HUMANITARNI IGROKAZ

Na Lampedusi plaču za vremenima viških ribara
Objavljeno 13. srpnja, 2019.

Što bi mi uopće znali o neprestanom migracijskom valu koji zapljuskuje obale Italije, Malte, Grčke i Španjolske da se u tu priču nije uključila prema jednima odvažna i beskompromisna, a prema drugima fanatična pa čak i histerična žena. Njezino ime je Carola Rackete.

Po zvanju ona je zapovjednica broda, a njezina specijalnost prijevoz tzv. izbjeglica, kako ih neprecizno nazivaju mediji, a zapravo je riječ o ekonomskim seliocima i pustolovima svake vrste, koji se u plićacima Libije ukrcavaju na gumenjake i dalje glume utopljenike. Nažalost, izgledi da se oni prevrnu i postanu hrana ribama čak i nisu mali. Podatci o broju nesretnika koji su završili na dnu Sredozemnog mora su zastrašujući. No, tada nastupa Ona te ih kao Majka Terezija, Mutter Courage ili Žena Zvana Mojsije (Harriet Tubman) ukrcava na svoj brod, prevozi preko Sredozemlja i potom hladnokrvno iskrcava na obali Italije. Misija Carole Rackete tu prestaje, a nesretne ljude kojima je životni cilj domoći se Njemačke ili Švedske (zapravo, sretnike jer je svijetla budućnost pred njima) nevoljko preuzima Italija.

NJEMAČKA PIRATKINJA
Idilu transfera demografskog materijala prijeko potrebnog Njemačkoj i drugim razvijenim zemljama Europske unije prekinula je pobjeda euroskeptične desnice na parlamentarnim izborima prošle godine. Sudeći prema ekipi koju su izabrali da njima vladaju posve je jasno da je Talijanima dozlogrdilo da njihova zemlja i dalje bude mjesto zadržavanja golemog broja izbjeglica (tzv. hotspot). Upravo se takvim idejama upravlja vlada premijera Giuseppea Contea pokušavajući na svaki mogući način spriječiti masovni val ilegalne imigracije koji je pregazio Italiju. Najglasniji predstavnik ove politike je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini koji je agresivnu kapetanicu broda Sea Watch 3 nazvao "piratkinjom" i "odmetnicom", dodajući kako se "ne plaši mafijaša, a kamoli bogate i razmažene njemačke komunistice". Razlog ovakvog neotesanog Salvinijevog istupa jest incident koji se dogodio u luci Lampedusa nakon što je Carola Rackete odlučila prekršiti zabranu talijanskih vlasti kako bi iskrcala svoje putnike na njihovoj željenoj destinaciji, a to je ozemlje Europske unije. Tu je do izražaja došao prgavi karakter ove Njemice koja je svojim brodom nasrnula na plovilo talijanske granične policije. Naravno da je vođa talijanske desnice planuo zbog ovakvog ponašanja, prijeteći Caroli Rackete sudskim postupkom zbog pomaganja ilegalne migracije i opiranja predstavnicima talijanskih vlasti, a njezin brod Sea Watch 3 je uzapćen u luci Lampedsua, kako se to lijepo kaže u skladu s nazivljem hrvatskog pomorskog prava.

Nekada su viški ribari, a potom i hvarski, korčulanski i pelješki, bili ti koji su u velikom broju svojim malim falkušama na jedra i vesla odlazili u akvatorij talijanskog otoka Lampeduse nadomak tuniske obale kako bi ondje masovno lovili srdele te ih potom solili i prodavali na Levantu i u Italiji. Neki od njih su se i obogatili u tom iznimnom poslu koji je svoj vrhunac imao u drugoj polovini 19. stoljeća. No, vremena su se promijenila, hrvatsko ribarstvo je propalo, a srdele malo tko još jede. Uništenjem Libije koje je odrađeno u režiji Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u NATO-u stvoren je prazan prostor koji je izvrsno poslužio rijeci ilegalnih imigranata iz dubine podsaharske Afrike i muslimanskih zemalja Azije i Magreba da se uz pomoć krijumčarske mafije domognu sredozemne obale. Njihov konačni cilj je Europa.

Posrijedi je vrhunski igrokaz! Nije nikakva tajna da gospodarski uspješne zemlje zapadne Europe doslovce vape za radnom snagom i poreznim obveznicima. U Njemačkoj te još nekim zemljama događa se povijesna smjena naraštaja. Milijuni ljudi odlaze u mirovinu, a njih istodobno nema tko zamijeniti na radnim mjestima. Kako sveopći rat u Ukrajini još nije počeo (jer Vladimir Putin još taktizira) zbog čega većina stanovnika te zemlje još ne razmišlja o masovnom bijegu na Zapad, jedini koji mogu pomoći demografski osiromašenoj Njemačkoj jesu brojni Azijati i Afrikanci koji u svojim zemljama ionako predstavljaju višak stanovništva jer za njih nema posla, stana ni budućnosti. Ovi nesretnici se ne mogu čak ni oženiti jer nemaju dovoljno novca za miraz! Njihov jedini izlaz je ukrcati se na neki gumenjak ili probušeni ribarski brod i zaploviti u smjeru Lampeduse ili Malte. Kao što postoje dobro organizirani trgovci ljudima koji nesretne Afrikance i Azijate za velik novac dovode do libijske obale, tako i Sredozemnim morem operiraju tzv. spasilački brodovi. Jedan od njih je i Sea Watch 3 koji vije nizozemsku zastavu. Njihova uloga je pokupiti one koji glume utopljenike i iskrcati ih u tzv. prvoj sigurnoj luci. Zbog svog karaktera Carola Rackete je malo pretjerala zbog čega je na sebe navukla bijes talijanske desničarske vlade. Čak je i Der Spiegel ono što je učinila u lampeduškoj luci nazvao "die wahre deutsche Arroganz". No, gđicu Rackete navodno nose njezini ljevičarski ideali. Ona samouvjereno tvrdi kako je njezina misija pomaganje nesretnim izbjeglicama. Za sada ne znamo tko stoji iza udruge Mare Liberum koja financira njezinu misiju u Sredozemlju. Ne bih nas iznenadilo kada bi se otkrilo da iza ovog projekta stoji Njemačka udruga poslodavaca, vlada Saudijske Arabije ili čak Vatikanska banka. Da ideja islamizacije Europe nije strana ni Svetoj Stolici svjedoče brojni istupi pape Bergoglija, poput ovog citata kojeg smo pronašli u njegovoj apostolskoj pobudnici Evangelii Gaudium iz 2013.: "Migranti mi predstavljaju poseban izazov kao pastiru Crkve bez granica koja se osjeća majkom svih. Zbog toga pozivam sve zemlje na plemenito otvaranje bez straha za gubitak lokalnog identiteta kako bi bile sposobne stvarati nove oblike kulturne sinteze."

KULTURNA SINTEZA
Naravno, bilo bi zločesto rogoboriti protiv svih onih migranata koji su svoj dolazak u Europu shvatili kao životnu šansu da učine nešto pozitivno sa svojim životima. No, nažalost nisu svi na visini tog zadatka. Prije nekoliko dana njemačku javnost je neugodno boksnula u leđa sablažnjiva vijest o silovanju 18-godišnje Njemice s mentalnim izazovima koju su brutalno napala petorica maloljetnika, golobradih huligana starih 14 i 12 godina. S obzirom da Nijemci grozničavo cenzuiraju ovakve sadržaje kako ih se ne bi, ne daj Bože, optužilo za rasizam, trebalo je pretresti cijeli internet kako bi se moglo pročitati da iza ovog čina stoje imigranti romskog podrijetla iz Bugarske. Kao u slučaju napastovanja na Silvestrovo u Kölnu 2015. Nijemci će nekako progutati i ovaj incident, a sve za ljubav održivosti mirovinskog sustava.

Piše: Draško CELING
Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

Najčitanije iz rubrike