Magazin
PODZEMNI LABIRINT RAVNE

Svjedoci pozitivnog zračenja iz bosanskih piramida: Nakon 25 godina ponovno čuje!
Objavljeno 13. srpnja, 2019.

Osamdesetčetverogodišnja Beograđanka Mirjana Tinković, koja je dugo živjela u Arizoni (SAD), prvi put je posjetila Podzemni labirint Ravne u Visokom u lipnju ove, 2019. godine. Nakon trećeg posjeta misterioznim tunelima Ravne dala je sljedeću ispovijest:

- Prvi put sam ovdje. Gluha sam već 25 godina. Koristila sam slušni aparat. Nakon trećeg puta hodnicima (tunelima) sa svojim sinom i prijateljima, kad smo završili, odemo u restoran i ja kažem sinu: ‘Mora da su mi baterije oslabile, pa da promijenim." Izvadim iz oba uha - i čujem njihov razgovor, konverzaciju. Evo, kunem se, ovo je Božja stvar, ovo je pozitivna prirodna sila. Nakon 25 godina ne nosim slušni aparat. Ja sam oduševljena. Svima bih preporučila k‘o je gluh da proba. I onima s drugim problemima.

NESTALI BOLOVI
Posjetiteljice prapovijesnog Podzemnog labirinta Ravne imale su razlog za iskrene osmijehe prošlog vikenda u Visokom. Ispovijest Hadžire Šibljaković iz Ilijaša također zvuči (ne)vjerojatno:

- Došla sam s bolovima, nakon što sam podigla kauč, nešto mi je krcnulo u leđima, evo izlazim iz tunela Ravne kao preporođena. Nikakav bol ne osjećam.

Komentar Suade iz Ilijaša, koja je patila od zamućenog vida zbog tromboze oka, glasi:

- Nakon izlaska iz tunela čista mi je slika pred očima.

Zajednička poruka glasila bi, kažu sve posjetiteljice: Tko god može, neka dođe. Obavezno!

IZLIJEČIO RAK
Brojna svjedočanstva o ljekovitim svojstvima Prahistorijskog kompleksa tunela Ravne te vode iz tunela zabilježena su proteklih godina, a najnovije dolazi iz Slovačke. U pitanju je Julius Činger, koji je proteklog vikenda stigao u Visoko, ali ovaj put sa sjajnim vijestima. Naime, Julius je bolovao od raka pluća, o čemu svjedoče i nalazi Sveučilišne bolnice u Bratislavi, odjel onkologije, a, osim toga, zbog širenja bolesti imao je i brojne druge zdravstvene probleme, povezane s teškom bolešću. Na nalazima iz veljače ove godine zabilježen mu je rak pluća, a najnoviji nalazi koje je napravio i donio sa sobom, od 27. svibnja ove godine, kažu da je rak nestao! Činger kaže:

- Imam 51 godinu i bolovao sam od raka pluća. Čuo sam za ovo mjesto (kompleks Ravne) te došao ovamo i boravio četiri dana, ulazio sam u tunele i pio ljekovitu vodu iz tunela. Nakon novog nalaza koji sam napravio u svibnju ove godine pokazalo se da je tumor nestao. Ja sam dokaz, živi dokaz, ljekovitosti ovih tunela - sretno zbori Julius, koji je u Visoko stigao s novim nalazima te još jednom potvrdom izuzetnih svojstava Prapovijesnog kompleksa tunela Ravne.

ISTINE I LAŽI
Fondacija Arheološki park Bosanska piramida Sunca bavi se znanstveno-arheološkim istraživanjima. Timovi elektroinženjera, fizičara i inženjera zvuka, mjere energetske fenomene. Na službenoj web-stranici Fondacije povremeno se prenose izjave i svjedočanstva posjetitelja o ljekovitom djelovanju energije piramida. Fondacija ne daje nikakve zdravstvene garancije niti se bavi liječenjem. Organizirane grupe mogu se najaviti na: incoming@piramidasunca.ba.

I to je što se tiče legalnog i legitimnog, kad se radi o još jednoj funkciji proistekloj iz nadaleko poznatih visočkih piramida u Bosni i Hercegovini.

S druge, pak, strane gledano, koliko god ispovijesti svih onih koji govore o izlječenjima bile vjerodostojne, to i sve drugo što se zbiva u samim bosanskim piramidama i oko njih, sad već golemog medijskog mainstream značenja, i dalje nailazi na sumnje, prijepore i propitivanja. No, s obzirom na ugled Semira Osmanagića, arheologa amatera koji je sve to otkrio i od piramida stvorio reprezentativni brend, odnosno globalni BiH medijski izvozni proizvod, u cijeloj toj priči nečeg mora biti. Drugim riječima, teško je iz naslaga pretpostavki, znanstveno utemeljenih činjenica, pukog amaterizma, nerijetko i dilentantizma, kao i nedvojbene komercijalizacije, svega pa i piramida, razlučiti istinu od laži, stvarno stanje stvari od manipulacija i senzacionalizma “na prvu loptu”, odnosno senzacionalizma na “prvo iskapanje”. Piramida, mislim. Kako god bilo, ako ništa drugo, bar je zabavno iznova nešto čuti, pročitati i vidjeti, a da ima veze s bosanskim piramidama. A dobro je čuti i da su “sile piramide” nekom pomogle u izlječenju od bolesti.

Priredio: Darko JERKOVIĆ
Labirint od desetak kilometara
Ispod Bosanske doline piramida sagrađena je kompleksna mreža prolaza, prostorija i podzemnih vodenih akumulacija. Otkriće ovog labirinta najavio je otkrivač bosanskih piramida, dr. sci. Semir Osmanagić u svojoj knjizi iz 2005., temeljeći svoju hipotezu na sličnim primjerima podzemnih tunela u Egiptu, Kini i Meksiku. Do tada se u Visokom smatralo da je niski ulaz i pedesetak metara tunelskog prolaza "prirodna pećina". Fondacija Arheološki park Bosanska piramida Sunca svojim je upornim višegodišnjim radom potvrdila da se u konglomeratu nalazi podzemni labirint koji se pruža desetcima kilometara. Udaljenost od ulaza pa do Bosanske piramide Sunca iznosi 2,9 km. Vidljiva su najmanje dva kulturna sloja: graditelji labirinta (više od 12.000 godina) i civilizacija koja je sve tunele i prostorije zatrpala šljunkovitim materijalom prije 5000 godina! Materijal koji je izbačen tokom gradnje tunela upotrijebljen je za pravljenje betona kojim je prekrivana Bosanska piramida Sunca... (službena zabilješka na portalu piramidasunca.ba)
Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

Najčitanije iz rubrike