Učionica
DIO ODLUKA SA 7. SJEDNICE SENATA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2018./2019.

Senat donio odluku o uvjetima upisa u višu godinu studija i prijedlog upisnih kvota na sastavnicama Sveučilišta u akademskoj godini 2019./2020.
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Članovi Senata utvrdili su i sveučilišne izborne kolegije u akademskoj godini 2019./2020. koje su predložile znanstveno/umjetničko-nastavne sastavnice SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Na 7. sjednici Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u akademskoj godini 2018./2019., održanoj 26. lipnja 2019., doneseno je mnogo odluka, a izdvajamo najvažnije.

Senat je donio odluku o uvjetima upisa u višu godinu studija na znanstveno-nastavnim i umjetničko/znanstveno-nastavnoj sastavnici Sveučilišta u Osijeku u akademskoj godini 2019/2020. (tablica 1.). Kako je odlučeno, studenti preddiplomskih sveučilišnih, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija, diplomskih sveučilišnih studija te stručnih studija ako ne ostvare uvjete za upis u višu godinu studija, mogu upisati ponavljanje godine uz uvjet da su ostvarili najmanje 24 ECTS boda u godini koju ponavljaju. Prihvaćen je i prijedlog upisnih kvota za upis studenata u prvu godinu diplomskih sveučilišnih studija u akademskoj godini 2019./2020. na znanstveno-nastavnim i umjetničko/znanstveno-nastavnoj sastavnici Sveučilišta u Osijeku (tablica 2.).

Nadalje, na osnovi prijedloga Povjerenstva za cjeloživotno učenje članovi Senata izdali su suglasnost na program cjeloživotnoga učenja naslovljen „Predikativna analitika i vizualizacija podataka“ na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Usvojene su izmjene i dopune Statuta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, vezane uz pojedine sveučilišne sastavnice. Zaključeno je kako Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, kao posebna sastavnica – javna ustanova u sastavu Sveučilišta, treba uskladiti odredbe Statuta Sveučilišta sa Zakonom o knjižnicama te da treba ustrojiti Stručno vijeće (s obzirom na to da ima više od pet zaposlenih) i Upravno vijeće (s obzirom na to da ima više od deset zaposlenih). Od ukupno pet članova Upravnoga vijeća, dva člana predlaže rektor Sveučilišta, jednoga člana predlaže ministar znanosti i obrazovanja, jednoga člana predlažu zaposlenici ustanove prema Zakonu o radu, a jednoga člana studenti na prijedlog Studentskoga zbora Sveučilišta. S obzirom na činjenicu da je, prema članku 17. stavku 2. Zakona o knjižnicama, izrijekom određeno da Upravno vijeće ima pet ili sedam članova i da se u sastav Upravnoga vijeća mora uključiti jedan član kojeg bira Stručno vijeće, a istovremeno ostaje dosadašnji način predlaganja članova Upravnog vijeća, to bi značilo da Upravno vijeće ima šest članova i nemogućnost pravovaljanoga odlučivanja. Uzimajući u obzir činjenicu da je Gradska i sveučilišna knjižnica javna ustanova-sastavnica Sveučilišta s dvojnom djelatnošću (gradska i sveučilišna knjižnica) i da Grad Osijek sudjeluje u financiranju gradske djelatnosti, proširen je sastav Upravnoga vijeća tako da Grad Osijek predloži jednoga člana u sastav Vijeća. U skladu s navedenim provedeno je usklađivanje Statuta Sveučilišta tako da sastavi upravnih vijeća u dvjema posebnim sastavnicama – javnim ustanovama (Studentski centar u Osijeku i Studentski centar u Slavonskom Brodu) ostaju isti, a Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici povećan je broj članova Upravnoga vijeća s pet na sedam. Na temelju prethodnoga pozitivnog mišljenja Odbora za statutarna i pravna pitanja od 19. lipnja 2019. Senat je donio Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Također, članovi Senata dali su suglasnost Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek za povjeravanje nastave međunarodno priznatim znanstvenicima. To su:

* dr. sc. Sebastijan Seme, državljanin Republike Slovenije, ugledni znanstvenik iz inozemstva, u statusu međunarodno priznatoga znanstvenika iz inozemstva, u rangu izvanrednoga profesora – povjerava mu se izvođenje nastave iz predmeta Modeliranje i simulacija distributivne proizvodnje iz obnovljivih izvora energije na Poslijediplomskom sveučilišnom studiju elektrotehnike i računarstva na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek za akademsku 2018./2019. godinu i akademsku 2019./2020. godinu;

* dr. sc. Matjaž Colnarič, državljanin Republike Slovenije, ugledni znanstvenik iz inozemstva, u statusu međunarodno priznatoga znanstvenika iz inozemstva, u rangu redovitog profesora – povjerava mu se izvođenje nastave iz predmeta Računalni sustav stvarnog vremena u upravljanju na Poslijediplomskom sveučilišnom studiju elektrotehnike i računarstva na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek za akademsku 2018./2019. godinu i akademsku 2019./2020. godinu.

K tomu, Senat je utvrdio sveučilišne izborne kolegije u akademskoj godini 2019./2020. koje su predložile znanstveno/umjetničko-nastavne sastavnice i koji se javno objavljuju na mrežnim stranicama Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i mrežnim stranicama znanstveno-nastavnih i umjetničko/znanstveno-nastavne sastavnice Sveučilišta u Osijeku. Na prijedlog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku Senat je prihvatio suorganizaciju VII. International Symposium on Balkan History Studies koji se od 18. do 21. rujna 2019. održava u gradu Edrine u Turskoj. Senat je prihvatio i Izvješće o radu Studentskoga zbora Sveučilišta u Osijeku za 2018. godinu i donio Financijski plan Studentskoga zbora Sveučilišta u Osijeku za 2019. godinu.

(Sveučilište u Osijeku)
Potvrđeno devet novih redovitih profesora

Senat je potvrdio devet redovitih profesora, od toga šest u prvom izboru, dva u trajnom zvanju i jednoga u naslovnom zvanju. To su: izv. prof. dr. sc. Ana Bucić Kojić iz znanstvenoga područja biotehničkih znanosti, znanstvenoga polja prehrambena tehnologija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek (prvi izbor); izv. prof. dr. sc. Marko Jukić iz znanstvenoga područja biotehničkih znanosti, znanstvenoga polja prehrambena tehnologija na Prehrambeno- tehnološkom fakultetu Osijek (prvi izbor); izv. prof. dr. sc. Ivica Strelec iz znanstvenoga područja biotehničkih znanosti, znanstvenoga polja biotehnologija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek (prvi izbor); izv. prof. dr. sc. Stela Jokić iz znanstvenoga područja biotehničkih znanosti, znanstvenoga polja prehrambena tehnologija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek (prvi izbor); prof. dr. sc. Damir Magdić iz znanstvenoga područja biotehničkih znanosti, znanstvenoga polja prehrambena tehnologija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek (trajno zvanje); izv. prof. dr. sc. Željko Senković iz znanstvenoga područja humanističkih znanosti, znanstvenoga polja filozofija na Filozofskom fakultetu Osijek (prvi izbor); izv. prof. dr. sc. Gordana Dukić iz znanstvenoga područja društvenih znanosti, znanstvenoga polja ekonomija na Filozofskom fakultetu Osijek (prvi izbor); prof. dr. sc. Branimir Belaj iz znanstvenoga područja humanističkih znanosti, znanstvenoga polja filologija na Filozofskom fakultetu Osijek (trajno zvanje) te izv. prof. dr. sc. Davor Plavec iz znanstvenoga područja biomedicina i zdravstvo, znanstvenoga polja javno zdravstvo i zdravstvena zaštita na Medicinskom fakultetu Osijek (naslovno zvanje – prvi izbor).
Možda ste propustili...