Učionica
STUDENTI SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU PONOVNO REKORDNO USPJEŠNI U ZAVRŠNICAMA DRŽAVNIH ŠPORTSKIH NATJECANJA

Sveučilišna športska kolekcija bogatija za čak 13 novih odličja
Objavljeno 15. srpnja, 2019.

Studentice i studenti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ponovno su bili rekordno uspješni u završnicama državnih športskih natjecanja održanima tijekom svibnja i lipnja 2019.

Izvrsnim i vrlo dobrim nastupima u različitim športovima sveučilišnu kolekciju obogatili su za čak 13 novih odličja, od čega su četiri „zlata“, tri „srebra“ te šest „bronci“. Time su već ove godine nadmašili do sada najveći kolektivni uspjeh osječkoga sveučilišnoga športa, postignut prije godinu dana, kada su zaslužili ukupno deset medalja.

Završnica, Unisport Finals, održana je od 16. do 19. svibnja 2019. u Rovinju. Na žalost, odlukom organizatora, iz programa su ispala natjecanja u ženskom i muškom rukometu (odigrani u kasnijem terminu) te u stolnom tenisu, također u objema konkurencijama. Takva se odluka organizatora odrazila i na broj odličja koje su osječki studenti športaši donijeli iz Rovinja, no ipak ih je osvojeno ukupno šest.

FUTSAL
Studentice su u poluzavršnici deklasirale predstavnice Sveučilišta u Splitu rezultatom 8: 0, a u finalu su s omjerom 1: 3 poražene od višegodišnjih prvakinja, ekipe Sveučilišta u Zagrebu, zasluživši „srebro“ za Osijek. Titula najbolje igračice završila je u rukama osječke igračice Lorene Balić, a ekipu su vodili Petar Kerže, prof. i Milenko Korica. Studenti, do tada aktualni prvaci, imali su najtežu moguću prepreku u poluzavršnici: kolege sa Sveučilišta u Zagrebu. Na žalost, cjelogodišnja neujednačena izdanja i (ne)opravdani izostanci velikoga broja igrača koji su trebali biti nositelji igre preslikali su se u tu utakmicu i, na kraju, na s(p)retan prolazak Zagreba u finale rezultatom 4: 3. U utakmici za treće mjesto nije bilo mjesta iznenađenju. Tehničko veleučilište u Zagrebu nadmašeno je s uvjerljivih 4: 0 pa su momci, predvođeni izbornikom Marijom Keškićem, prof. i trenerom Gordanom Duvančićem, osvojili „broncu“. To im je ujedno osiguralo i ljetni nastup na Europskom prvenstvu u Portugalu.

ODBOJKA
Na žalost, brojni izostanci bili su problem i kod odbojkašica pa samo osam igračica na kraju nije moglo dalje od 4. mjesta, uz tijesan poraz u poluzavršnici od Riječanki. U utakmici za 3. mjesto djevojke jednostavno nisu bile prave i izgubile su od Sveučilišta u Splitu. Ekipu su predvodili izbornik Jurica Lovrinčević, prof. i trener Miroslav Đekić. Ono što je pak nedostajalo kod futsala i odbojkašica, apsolutni odziv svih igračica i igrača na raspolaganju (čak i onih ozlijeđenih), dogodilo se kod odbojkaša koji su osvojili drugo uzastopno „zlato“. Pri tome su protiv Sveučilišta Sjever u polufinalu i Sveučilišta u Zagrebu u finalu zabilježene dvije glatke pobjede, obje s 3: 0. Na taj način momci su priskrbili, osim ovoljetnoga Europskoga prvenstva, i nastup na Univerzijadi u Beogradu 2020. Izbornik je bio Zoran Škrinjarić, prof., a trener Davor Meringer, dok im je u postizanju toga velikog rezultata „sekundirao“ i prošlogodišnji kapetan Josip Vojak kao član stručnoga stožera.

ŠAH
Studentice Sveučilišta u Osijeku prve su stigle do najsjajnijega, zlatnog odličja na ovom Finalsu, i to sigurnom igrom protiv svih protivnica pod vodstvom izbornice mr. sc. Vesne Širić. U jakoj konkurenciji šahisti pak nisu mogli dalje od 4. mjesta.

TENIS
Najbolji primjer borbenosti bile su osječke tenisačice koje su u maratonskom susretu (trajao je čak do ponoći) izborile završnicu protiv Tehničkoga veleučilišta u Zagrebu. Posebno valja istaknuti Karolinu Kovač, odbojkašicu i tenisačicu, koja je nakon pet setova u odbojkaškoj poluzavršnici jurila na 19 kilometara udaljen teniski teren pomoći djevojkama u lovu na završnicu i – uspjela! Finale je, nakon golemoga emotivnog pražnjenja, ipak otišlo na stranu Sveučilišta Zagreb pa u Osijek stiže žensko tenisko „srebro zlatnoga sjaja, s potpisom djevojaka i izbornika Marija Oršolića, prof. Studenti su ovaj put osvojili 6. mjesto u teniskom natjecanju.

KOŠARKA
Velik hendikep neigranja ili ozljeda ključnih igračica imale su i košarkašice. Unatoč svemu, djevojke koje su vodili izbornik Zoran Vladović, prof. i trener Dražen Nikšić, prof. u utakmici za treće mjesto, koja je bila repriza prošlogodišnjega finala, pobijedile su ekipu Sveučilišta u Zadru košem u zadnjim sekundama te ovogodišnjom „broncom“ nastavile s osvajanjem medalja. U poluzavršnici od njih su bile bolje igračice Sveučilišta u Zagrebu. I osječke košarkašice očekuje nastup na ovoljetnom europskom prvenstvu.

RUKOMET
Osječke su studentice zbog nepovoljnoga termina održavanja Finalsa (od 7. do 9. lipnja 2019.) u Rijeku otputovale u oslabljenom sastavu. Ipak, predvođene Marijem Oršolićem, prof. osvojile su treće mjesto u državi u ženskom rukometu. Studenti su pak otputovali u gotovo najjačem sastavu, ali su u samom finalu pokleknuli pred riječkim rukometašima te u Osijek, kao i prošle godine, donijeli „srebro“. Igrače je vodio izbornik Jurica Lovrinčević, prof.
Igor SALAJIĆ
Dvije brončane medalje u nogometu

Dana 14. i 15. lipnja 2019. u Zagrebu, u Nogometnom centru Zagrebello, odigrana je završnica nadmetanja (Finals) za nogometašice i nogometaše. Nakon natjecanja po skupinama, djevojke su (kao i momci) završile drugoplasirane, a u poluzavršnici su se i jedni i drugi susreli s ekipama Sveučilišta u Zagrebu. Na žalost, u oba su slučaja poraženi, i to rezultatima 3: 4 i 0: 4. U dvobojima za treće mjesto djevojke su pobijedile ekipu Tehničkoga veleučilišta u Zagrebu s 3: 1, a studenti momčad istoga protivnika s 3: 0. Nogometaše su vodili Petar Kerže, prof. kao izbornik te Milenko Korica kao voditelj.
Možda ste propustili...