Učionica
PREGLED PRIJAVA ZA ERASMUS PROGRAM MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2019./2020.

Sve veće zanimanje znanstvenika i studenata Sveučilišta u Osijeku za sudjelovanjem u programu Erasmus+
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Erasmus mobilnost doprinosi daljnjoj internacionalizaciji i ostvarivanju strateških ciljeva Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Međunarodna i međusveučilišna suradnja Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ostvaruje se u okviru aktivnosti dogovorenih bilateralnim međusveučilišnim ugovorima u okviru međunarodnih sveučilišnih mreža, međunarodnih znanstvenih i stručnih istraživačkih projekata Europske komisije te međunarodnih aktivnosti studentskih udruga.

U cilju što kvalitetnijega odgovora na izazove internacionalizacije u znanosti i nastavi, dio međunarodnih aktivnosti Sveučilišta u Osijeku realizira se u posljednjih deset godina u sklopu programa Erasmus+.

Erasmus odlazna mobilnost studenata
U okviru Erasmus+ Programa – Ključne aktivnosti 1, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku provelo je u ovoj akademskoj godini Natječaj za dodjelu financijskih potpora studentima za mobilnost u svrhu studijskoga boravka u inozemstvu tijekom akademske godine 2019./2020. te za obavljanje stručne prakse u inozemstvu. Na natječaj za Erasmus+ KA1 mobilnost studenata, koji je zaključen 8. ožujka 2019., ukupno se prijavilo 145 studenata, od kojih 77 studenata za studijski boravak i 68 za stručnu praksu. Povjerenstvo za Erasmus program mobilnosti provelo je postupak evaluacije prijava studenata. Osnovni su kriteriji evaluacijskoga postupka akademski uspjeh studenta, prosjek ocjena iz stranoga jezika tijekom studija i pismo motivacije.

Od zaprimljenih 145 prijava studenata, 136 je prijava pozitivno ocijenjeno, od čega su 72 prijave prihvaćene za realizaciju i financiranje studijskoga boravka u inozemstvu, a 64 su prijave prihvaćene za realizaciju i financiranje stručne prakse (tablica 1.). Ako se usporedi ukupan broj studenata Sveučilišta u Osijeku koji su studirali u inozemstvu u sklopu programa Erasmus u prošlih deset akademskih godina, vidljiv je neprekidan rast. Točnije, u prvoj godini sudjelovanja u programu Erasmus na studij u inozemstvo otišlo je tek 12 studenata Sveučilišta u Osijeku, dok je danas interes višestruko veći što potvrđuju navedeni rezultati Natječaja. Kao i prethodnih godina, najveće zanimanje za sudjelovanjem u Erasmus+ razmjeni pokazali su studenti Filozofskoga i Ekonomskoga fakulteta čije prijave čine 39 % ukupnih prijava na natječaj.

Erasmus odlazna mobilnost (ne)nastavnoga osoblja
U okviru Erasmus+ Programa – Ključne aktivnosti 1, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku objavilo je početkom travnja ove godine Natječaj za dodjelu financijskih potpora nastavnom i nenastavnom osoblju za boravak na inozemnim ustanovama u Erasmus+ programskim zemljama. Podsjetimo, svrha boravka na inozemnoj ustanovi za nastavno osoblje jest održavanje nastave u bilo kojem znanstvenom i umjetničkom području i/ili stručno usavršavanje s naglaskom na razvitak pedagoških vještina i vještina razvoja kurikula u visokom obrazovanju. Nenastavno osoblje na inozemnoj ustanovi može se usavršavati u području svojega posla te stjecati nova znanja u srodnim poslovima koji se obavljaju na partnerskim inozemnim ustanovama.

U okviru predmetnoga natječaja Erasmus+ mobilnost moguće je realizirati u programskim zemljama. Programske su zemlje države članice EU-a (Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Litva, Latvija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo) te Island, Lihtenštajn, Norveška, Sjeverna Makedonija, Turska i Srbija. Mogućnost realizacije mobilnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu ovisit će o rješavanju pitanja Brexita te o statusu Ujedinjenoga Kraljevstva u programu Erasmus+.

Na natječaj se prijavilo ukupno 308 djelatnika osječkoga Sveučilišta, a prioritet prema Pravilniku o Erasmus+ programu međunarodne mobilnosti imaju pristupnici koji se prvi put javljaju na natječaj. Uzevši u obzir navedeni prioritet i rezultate evaluacijskoga postupka koji provodi Erasmus+ povjerenstvo, mobilnost će realizirati ukupno 216 djelatnika Sveučilišta u Osijeku, točnije 47 nastavnika koji će na inozemnim sveučilištima održavati nastavu te 169 nastavnika i/ili nenastavnoga osoblja koji će mobilnost realizirati u okviru stručnoga usavršavanja (tablica 2). S obzirom na činjenicu da prvi put ima tako velik broj prijava, Sveučilište u Osijeku od Agencije za mobilnost zatražit će dodatna sredstva za realiziranje mobilnosti 81 pristupnika koji je u ovome trenutku na listi čekanja.

Podsjetimo, svaki pristupnik koji je pozitivno ocijenjen, a prijavio se za održavanje nastave, može realizirati mobilnost u trajanju od dva dana do najdulje dva mjeseca. Dužina razdoblja mobilnosti za stručno usavršavanje također je od dva dana do najdulje dva mjeseca.
Pripremila: Lidija GETTO
U ljetnom semestru 51 strani student u Osijeku

U kontekstu daljnje internacionalizacije Sveučilišta u Osijeku posebna se pozornost pridaje dolaznoj mobilnosti i intenziviranju suradnje s inozemnim partnerskim sveučilištima kao i privlačenju stranih studenta koji jedan semestar ili cijelu akademsku godinu studiraju na Sveučilištu u Osijeku. U ljetnom semestru akademske godine 2018./2019. u okviru programa međunarodne razmjene Erasmus+ na Sveučilištu u Osijeku studira ili stručnu praksu obavlja ukupno 51 student. Studenti dolaze iz 15 zemalja, a gotovo je polovica njih iz Makedonije (9), Poljske (7) i Rumunjske (6). Najveći broj stranih studenata studira ili obavlja stručnu praksu na Ekonomskom fakultetu (11), Filozofskom fakultetu (11), Prehrambeno-tehnološkom fakultetu (7), Fakultetu agrobiotehničkih znanosti (6) te Medicinskom fakultetu (5).
Nastava hrvatskoga jezika za studente u programu Erasmus+

U kontekstu jezične politike, slijedeći ustaljenu praksu partnerskih sveučilišta koja imaju dugogodišnje iskustvo u programu Erasmus, Sveučilište u Osijeku organizira nastavu hrvatskoga jezika za Erasmus studente. Iako nastava hrvatskoga jezika nije obvezna, nastavu u pravilu pohađaju svi dolazni Erasmus studenti što dokazuje veliko zanimanje stranih studenata za učenjem hrvatskoga jezika i upoznavanjem hrvatske kulture. Nastava se održava u Rektoratu Sveučilišta u Osijeku u suradnji s Filozofskim fakultetom Osijek. Studenti imaju šest nastavnih sati tjedno, a polaganjem završnoga ispita ostvaruju 6 ECTS bodova.
Možda ste propustili...