Učionica
PROF. DR. SC. ALEKSANDAR VČEV, DR. MED. DEKAN FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO OSIJEK

„Buduće i sadašnje medicinske djelatnike sustavno potičemo na cjeloživotno obrazovanje“
Objavljeno 15. srpnja, 2019.

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prvi je fakultet u 21. stoljeću osnovan u Slavoniji i najmlađi fakultet u području biomedicine i zdravstva u Hrvatskoj. Osnovan je odlukom Senata Sveučilišta u Osijeku 25. travnja 2017. Nastavlja tradiciju studiranja u području biomedicine i zdravstva u Osijeku koja traje od 1979. kada je u Osijeku pokrenut dislocirani studij medicine Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na Fakultetu se u ovom trenutku izvode sljedeći studijski programi: sveučilišni integrirani preddiplomski i diplomski studij Dentalna medicina, sveučilišni preddiplomski i diplomski studiji Sestrinstvo i Fizioterapija, sveučilišni preddiplomski studij Dentalna higijena te poslijediplomski specijalistički studiji Neurologija, Psihijatrija i Oftalmologija s optometrijom. Navedeni su studijski programi već danas prepoznatljivi obrazovni okviri unutar kojih se provodi edukacija i stvaranje kvalitetnoga zdravstvenog kadra prijeko potrebnoga istočnoj Hrvatskoj. FDMZ Osijek teži izvrsnosti u obrazovanju i istraživanju iz područja biomedicine i zdravstva, a tu težnju temelji na suvremenim postupcima podučavanja i humanosti te strogim etičkim načelima. Sustavno potiče buduće i sadašnje medicinske djelatnike na cjeloživotno obrazovanje te na stvaranje i primjenu medicine utemeljene na dokazima. Stjecanje novih spoznaja putem biomedicinskih istraživanja i edukacije nastavničkih i znanstvenih kadrova temelj je za očuvanje zdravlja te unaprjeđivanje prevencije, dijagnosticiranja i liječenja bolesti u zajednici u kojoj djelujemo.

Ta je vizija ostvariva snažnim unaprjeđenjem znanstveno-nastavne infrastrukture Fakulteta, njegovom daljnjom izgradnjom i prerastanjem u centar izvrsnosti u području biomedicinskih znanosti čime bi se ostvarile pretpostavke za privlačenje i zadržavanje vrhunskih znanstvenika i kliničara te njihovo ravnopravno uključivanje u domaće i međunarodne znanstvene kolaborativne i pojedinačne projekte. Time bi se ostvarili i preduvjeti za realizaciju programa translacijske medicine i personalizirane medicine, odnosno integrativne medicine pri čemu ćemo surađivati i s našim nastavnim bazama i drugim srodnim ustanovama u zemlji i inozemstvu. Naglasak ćemo staviti na neprekidnu provjeru znanja studenata, usvajanje novih metoda evaluacije nastavnika i poticanje modernih oblika interaktivne nastave. Osnovni je cilj budućega rada osigurati uvjete za kvalitetno obrazovanje studenata, a u duhu internacionalizacije visokoga obrazovanja u idućem razdoblju cilj nam je pokrenuti nove studijske programe. Sadašnji studijski program omogućuje potpunu mobilnost studenata u odgovarajućim hrvatskim i inozemnim centrima edukacije, ali se studenti još uvijek ne odlučuju za značajniju mobilnost što nastojimo aktivno poticati i promijeniti.

Aktivno pratimo situaciju na tržištu rada: imajući u vidu činjenicu da postoji manjak doktora dentalne medicine, osobito u područjima naše i susjednih županija, razložno je da naša nastojanja idu u pravcu povećavanja upisne kvote u sljedećem razdoblju. Što se pak školovanja fizioterapeuta tiče, s obzirom na preporuku Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje – Regionalnoga ureda Osijek i zamolbu dekana Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru, ne upisujemo studente u Osijeku, već u Orahovici gdje je izražen deficit toga kadra. Naš Fakultet vidimo u budućnosti kao aktivnu sastavnicu europskoga visokoobrazovnog i istraživačkog prostora koja obrazuje međunarodno priznate, kvalitetne i kompetentne stručnjake te provodi međunarodno prepoznata znanstvena i stručna istraživanja u području biomedicine i zdravstva.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...