Učionica
OD 6. DO 10. SVIBNJA 2019. ORGANIZIRAN TRADICIONALNI DOGAĐAJ

Dani Europe PRAVOS 2019. bili su posvećeni izborima za Europski parlament održanima u svibnju
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Ovogodišnje obilježavanje Dana Europe bilo je posvećeno izborima za Europski parlament, održanima 26. svibnja 2019. Događaj je svečano otvoren 6. svibnja javnom tribinom „Ususret izborima za Europski parlament’“, koja je bila izrazito medijski popraćena. Panelisti na tribini bili su kandidati za Europski parlament: Karlo Ressler (HDZ), Stjepan Čuraj (HNS), Ružica Vukovac (MOST) i Ivan Vilibor Sinčić (MOST). Organizacijom tribine moderatori Dunja Duić, Tunjica Petrašević i Ljiljana Siber željeli su prije svega mlade (studente) potaknuti da budu aktivni građani koji sudjeluju u izgradnji buduće Europe i edukacijskim pristupom približiti im rad Europskoga parlamenta. Tijekom održavanja korištena je mobilna aplikacija u svrhu interaktivne analize sudionika.

Prodekan za znanost, međunarodnu suradnju i poslijediplomske studije Fakulteta Tunjica Petrašević, kao član Upravnoga odbora SEELS-a, održao je 7. svibnja predstavljanje mreže pravnih fakulteta iz zemalja jugoistočne Europe, aktivnih projekata i časopisa SEE Law Journal. Na sam Dan Europe, 9. svibnja, organizirana je zanimljiva tribina pod nazivom „Mladi mladima o EU“ u organizaciji Informacijskoga centra Europe Direct Osijek, Knjižnice - Europskog dokumentacijskog centra PRAVOS i Studentskoga zbora PRAVOS. Tunjica Petrašević održao je uvodni govor o ulozi i funkcioniranju Europskoga parlamenta. Potom su Davor Japunčić, učenik Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ iz Osijeka, Maja Rupčić, predsjednica Udruge ERUDIO i Ivan Vidaković, član Studentskoga zbora PRAVOS, aktivisti institucionalne nestranačke kampanje Europskoga parlamenta ovajputglasam.eu sa sudionicima podijelili svoja iskustva uključivanja u kampanju te ih pozvali da glasuju na europskim izborima. Tina Kristina Katava, predsjednica Erasmus studentske mreže (ESN) Osijek, predstavila je rad mreže koja podržava međunarodne studente (mlade koji sudjeluju u programu Erasmus+ i drugim europskim programima mobilnosti namijenjenim mladima) kao i svoja iskustva u radu u ESN-u.

Tribinu su moderirale Ljiljana Siber, voditeljica Knjižnice – Europski dokumentacijski centar PRAVOS i Brigita Ivoševac, voditeljica Europe Direct Osijek informacijskog centra. U drugom dijelu tribine Karlo Eržić, predsjednik Studentskoga zbora PRAVOS, moderator „EU parlaonice“, sudionike – učenike I. gimnazije Osijek i studente Sveučilišta u Osijeku – podijelio je u skupine u kojima su interaktivno iznosili svoje stavove o zadanim EU temama. U osječkom caffe-baru Radić pak održan je „EU kviz“ s nagradama za prva tri mjesta.

Dana 9. i 10. svibnja 2019. održano je EU CHild Moot Court regionalno studentsko natjecanje u okviru Jean Monnet katedre za prekogranično kretanje djeteta u EU-u. Na natjecanju je šest timova s pravnih fakulteta u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Nišu (Srbija) i Zenici (Bosna i Hercegovina) raspravljalo o hipotetskom slučaju iz područja međunarodnoga privatnog obiteljskog prava. Njihov su nastup na simuliranim ročištima ocjenjivala sudačka vijeća sastavljena od stručnjaka iz znanosti (nastavnici i asistenti) i pravosuđa (sudci i sudski savjetnici). Završno je ročište natjecanja održano između timova pravnih fakulteta iz Rijeke i Zenice. Pobjedu su odnijeli Riječani, a nagrada je za najboljega govornika pripala natjecateljici tima Pravnoga fakulteta u Nišu.

Tijekom trajanja Dana Europe organizirani su Dani otvorenih vrata Europskoga dokumentacijskog centra koji je smješten u Knjižnici. Zainteresirani su mogli dobiti informacije o Centru te promidžbene brošure o politikama i institucijama Europske unije.
Tomislav Levak
Organizatori Dana Europe PRAVOS 2019.

Organizatori cijeloga događaja bili su Katedra za ustavno i europsko pravo Fakulteta i Knjižnica – Europski dokumentacijski centar PRAVOS u suradnji sa Studentskim zborom Fakulteta i, prvi put, mrežom SEELS (South-East European Law School Network). Organizacijski odbor u sastavu doc. dr. sc. Dunja Duić, izv. prof. dr. sc. Tunjica Petrašević te Ljiljana Siber, viša knjižničarka, mag. bibl., mag. iur. i ovaj je put pozvao nastavnike Fakulteta da se uključe s predavanjima i radionicama o europskim temama, svatko s aspekta svojega područja djelovanja.
Zanimljiva predavanja na Danima Europe

U organizaciji doktorskoga studija Pravo i Jean Monnet katedre za prekogranično kretanje djeteta u EU-u održano je pozvano predavanje izv. prof. dr. sc. Ivane Kunde s Pravnoga fakulteta u Rijeci na temu „Odgovornost za povrede na internetu – europska perspektiva“. Još je nekoliko nastavnika održalo zanimljiva predavanja tijekom događaja: doc. dr. sc. Dunja Duić na temu „Europska perspektiva prava na život“, izv. prof. dr. sc. Tunjica Petrašević na temu „ EU agenda za djecu – dijete u pravu Europske unije“, a doc. dr. sc. Mato Palić na temu „Koliko zastupnika biramo u Europski parlament?“. Doc. dr. sc. Ana Đanić Čeko u suradnji sa sudcem Upravnoga suda u Osijeku Božidarom Horvatom održala je predavanje „Značaj uloge nacionalnih upravnih sudova u osiguravanju učinkovite sudske zaštite i primjeni europskog prava“.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike