Učionica
VELIKA POMOĆ AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA U ORGANIZACIJI TRADICIONALNOGA DOGAĐAJA

Sadašnji i alumni studenti Akademije dali poseban doprinos 27. SLUK-u
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Bogata i uspješna suradnja Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Dječjega kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku traje već godinama, a posebno se istaknula upravo na 27. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske (SLUK) koji je održan od 29. svibnja do 2. lipnja 2019.

Sve je započelo neobičnom inicijativom Dječjega kazališta koje je ove godine odlučilo najaviti SLUK na malo drukčiji način nego prijašnjih godina. Odlučili su „zaraziti“ grad Osijek lutkama pa su one hrabro izišle na ulice i otkrile svoju dušu svim građanima Osijeka. Kako je Osijek jedini grad koji ima studij lutkarske animacije, a poznavajući i dobro iskustvo prethodnih suradnji, odlučili su u pomoć pozvati Akademiju za umjetnost i kulturu u Osijeku. Sve je počelo lutkarskom povorkom koja je vikend uoči SLUK-a, 25. i 26. svibnja 2019., krenula ispred Dječjega kazališta pa se tramvajem preselila na Trg Ante Starčevića i tako gradom pokrenula lavinu lutkarske čarolije.

Osim u najavi SLUK-a, sadašnji studenti glume i lutkarstva AUK-a u off programu festivala odigrali su lutkarsku predstavu „Pleti mi, dušo, sevdah“, a studenti kazališnoga oblikovanja obogatili su foaje Dječjega kazališta izložbom svojih studentskih radova (scenografija i lutaka) te pomogli u postavljanju izložbi lutaka „60 lutkarskih sezona osječkog ‘malog’ kazališta“ i „Tajanstveni svijet lutaka“ slovačkoga umjetnika Miroslava Duše. U prostorijama AUK-a održano je i predavanje Matthewa Berniera „Terapija lutkarstvom“.

Velik doprinos u realizaciji SLUK-a imali su i nekadašnji, tzv. alumni studenti Akademije jer je njih čak 30-ak sudjelovalo u realizaciji predstava i programa u različitim, najviše glumačkim ulogama. Osim toga, Alumni AUK, nedavno osnovana udruga diplomiranih studenata osječke Akademije, 30. svibnja 2019. na sceni osječkoga HNK-a organizirala je zanimljivo druženje i kratak razgovor s mladim glumcima i lutkarima, nekadašnjim studentima osječke Akademije, nakon izvedbe lutkarske predstave „Fantazija“ s kojom je gostovalo Gradsko kazalište „Zorin dom“ iz Karlovca. Moderator razgovora bio je Nenad Pavlović, član Udruge Alumni AUK i umjetnički suradnik na Akademiji. Uoči početka okupljene je pozdravio izv. prof. art. Anđelko Mrkonjić, prodekan za razvoj kulturne i kreativne industrije Akademije, a bila je nazočna i doc. dr. sc. Tihana Škojo, predsjednica Udruge. Sadašnji studenti AUK-a bili su uključeni i u svečanost zatvaranja SLUK-a, kada su svojim humorističnim dosjetkama uvelike razigrali sam događaj.
Tomislav Levak
DESET LUTKARSKIH MINIJATURA NA ČETIRIMA LOKACIJAMA

Osim lutkarske povorke, na četirima različitim punktovima u gradu igrale su se različite lutkarske minijature, a pripremljen je program za sve uzraste. Studenti prve, druge i treće godine preddiplomskoga studija glume i lutkarstva odigrali su ukupno deset lutkarskih minijatura, nastalih pod mentorskim vodstvom izv. prof. dr. art. Hrvoja Seršića, izv. prof. dr. art. Maje Lučić Vuković, doc. art. Tamare Kučinović, umjetničkih suradnika Selene Andrić i Nenada Pavlovića te asistenata Mateje Bublić, Katarine Arbanas i Gordana Marijanovića.
Možda ste propustili...