Sport
STRELJAŠTVO

Svjetski kup za osobe s invaliditetom treći se put održava u Osijeku
Objavljeno 12. srpnja, 2019.

Teško da može proći ljeto ili godina a da se u Osijeku ne održi jedno zvučno međunarodno streljačko natjecanje. Ove će godine slavonska metropola ugostiti dva takva, jedno je već iza nas (u ožujku EP u zračnom oružju), a krajem srpnja stižu nam najbolji strijelci - invalidi. Treći put najstarije streljačko i sportsko društvo u državi (GSD Osijek 1784) domaćin je IPC Svjetskog kupa osoba s invaliditetom. Premijera je bila 2015. godine, drugo izdanje 2017., a sada nam stiže treće i najmasovnije dosada.

- Posljednjih deset godina domaćini smo velikih priredbi, Osijek je čvrsto ucrtan na streljačkoj svjetskoj mapi, stoga ne čudi povjerenje koje imamo od međunarodnih federacija, a u ovom slučaju i Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Osobe s invaliditetom dolaze nam već treći put na Svjetski kup, za prethodna dva dobili smo samo pohvale, stoga nimalo ne dvojim da će krajem mjeseca naši gosti kući ponovo otići zadovoljni - kaže Zvonimir Kovačević, predsjednik GSD-a Osijek 1784.

Natjecatelji i njihova pratnja odlazit će nakon natjecanja na sve krajeve svijeta. Dosada je stiglo prijava iz čak 50 zemalja, dolazi više od 500 gostiju, od kojih polovina otpada na aktivne sudionike.

- Svi kontinenti su zastupljeni, stižu nam predstavnici 29 europskih zemalja, 13 azijskih, tri iz Sjeverne Amerike, po dvije iz Australije i Oceanije, kao i Južne Amerike, a nastupit će i strijelci jedine afričke reprezentacije. Na programu će biti čak 22 discipline, a ovo je prvi Svjetski kup na kojem će se pucati iz svih oružja. Uz zračno i malokalibarsko na 10, 25 i 50 metara, prvi se put gađaju i leteće mete, a vidjet ćemo i premijeru zračne puške za slijepe i slabovidne osobe. Natjecanje se odvija na Pampasu i u dvorani Gradski vrt. Streljana je već spremna, u dvoranu ulazimo 18., a do 23. srpnja, kada su dolasci i prvi treninzi natjecatelja, sve će biti u funkciji, kaže direktor organizacije SK-a, Zoran Ćelić, koji je naglasio da će stotinjak ljudi biti uključeno u organizaciju, koja je i zahtjevnija od ostalih, jer u goste ipak stižu sportaši invalidi, od kojih je njih 150 u kolicima.

Inače, tijekom godine su u programu samo tri Svjetska kupa osoba s invaliditetom, ovaj osječki je ujedno jedini na Starom Kontinentu. Prvi je već održan u Al Ainu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a treća postaja bit će Sydney, sredinom listopada. Grad na Dravi je svake dvije godine u programu, a u IPC-u žele tako i nastaviti te su već izrazili želju da se sve ponovi 2021. godine, kada će Pampas biti i domaćin velikog, kompletnog Europskog prvenstva.
N. Benčina
SIMBIOZA GADA, ŽUPANIJE, HOTELA...
U GSD-u Osijek 1784 u najavi međunarodnih natjecanja uvijek ističu suradnju s onima bez kojih organizacija ne bi bila moguća ili bar ovako uspješna. Grad Osijek, Osječko-baranjska županija te hotelijeri, odnosno Turistička zajednica grada Osijeka partneri su koji će i za ovaj Svjetski kup dati svoj doprinos. Već sada se zna da će kapaciteti u gradu te Vukovaru, Belom Manastiru i Valpovu biti popunjeni gostima iz 50 zemalja. Stoga su svoje zadovoljstvo što je slavonska metropola ponovo domaćin međunarodnog streljačkog natjecanja jučer na pressici izrazili i dogradonačelnica Žana Gamoš, Mirna Rajle Brođanac ispred županije te Saša Uranjek (TZO).
Možda ste propustili...

HRVATSKA FUTSAL REPREZENTACIJA IGRA ZA ODLAZAK NA SP

Idemo se plasirati u Uzbekistan!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini