Sport
AFRIČKI KUP NACIJA

Senegal i Nigerija osigurali polufinale
Objavljeno 12. srpnja, 2019.
Senegal i Nigerija prvi su polufinalisti Afričkog kupa nacija koji se održava u Egiptu. Senegal je u Kairu s 1:0 svladao Benin, dok je Nigerija, također u Kairu, ali na drugom stadionu, porazila Južnu Afriku 2:1.

Peto polufinale AFCON-a, prvo nakon 2006. godine, Senegalu je donio pogodak Idrisse Gana Gueyea u 69. minuti. Isti je igrač zaslužan i što je njegova reprezentacija završnicu odigrala s igračem više, nakon što je soloprodorom u 83. minuti “natjerao” Oliviera Verdona da ga ruši u izglednoj situaciji za pogodak, zbog čega je stoper Benina zaradio izravni crveni karton. Gueyea je kod pogotka uposlio Sadio Mane, kojemu je VAR poništio dva pogotka zbog zaleđa. Beninu je i četvrtfinale najveći uspjeh u povijesti dok je Senegal još u igri da poboljša svoj najveći domet, finale iz 2002.

Nigerija je tri puta bila prvak Afrike, posljednji put 2013. godine, što joj je bio i posljednji nastup na Afričkom kupu nacija. Za već 15. polufinale AFCON-a, po čemu su se izjednačili s rekorderom Egiptom, “superorlovi” su lomili otpor Južne Afrike sve do same završnice. Do vodstva su stigli u 27. minuti kada je zabio Chukwueze i tu su prednost držali do 71. i izjednačenja Zungua. Kada se već činilo da će susret otići u produžetke, Troost-Ekong je u 89. iskoristio slabu reakciju suparničkog vratara i obrane te nakon kornera donio Nigeriji mjesto među najbolje četiri reprezentacije. G.R.
Najčitanije iz rubrike