Novosti
UBOJICI ODREĐEN JEDNOMJESEČNI PRITVOR

Zločin bio isplaniran, socijalnim radnicima i dalje stižu prijetnje
Objavljeno 12. srpnja, 2019.
Andrija Drežnjak osumnjičen je za teško ubojstvo na podmukao način i pokušaj drugog

Vezani članci

STIŽU BROJNI ZAHTJEVI ZA IZMJENE ZAKONA

I prosvjetari, zaštitari, poreznici i carinici žele status službene osobe

Andriji Drežnjaku (61) određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, dok se ne ispitaju tri očevidca i zbog opasnosti od ponavljanja istog ili sličnog kaznenog djela, odnosno dovršenja djela koje je ostalo u pokušaju, jer njegovo agresivno ponašanje, sklonost alkoholu te da je sebi kao metu naznačio upravo djelatnike đakovačkog Centra za socijalnu skrb upućuje da bi boravkom na slobodi mogao ponovno nešto učiniti.

Smišljen scenarij
- Protiv Andrije Drežnjaka određen je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana jer je osnovano sumnjiv da je počinio dva kaznena djela teškog ubojstva, jedno dovršeno na štetu žrtve Blaženke Poplašen i pokušaj teškog ubojstva Ivana Pavića. Za oba kaznena djela predviđena je kazna dugotrajnog zatvora. Djelo je utvrđeno s dosta dokaza koji upućuju da je potpuno osnovano bilo i uhićenje i postupak prema njemu. Pronađene su čahure kalibra 7,65 milimetara kojima je kazneno djelo izvršeno. Vidjela ga je jedna od djelatnica Centra kako puca u glavu pravniku Ivanu Paviću. Neposredno prije ulaska i izlaska iz Centra vidjeli su ga vozač i zaštitar. Osim toga, pripremao je bijeg. Kod njega su pronađeni putovnica i novac, a nabavio je i oružje. Planirao je ubiti dvoje djelatnika Centra koji su bili njegovi skrbnici i brinuli su se o njegovoj imovini, te je nabavio novac i oružje. S druge strane, djelatnica Centra obavijestila je policiju da je kod njega došlo do promjene ponašanja, iz anamneze Centra vidljivo je da je agresivan, liječen na psihijatriji i da mu je oduzeta poslovna sposobnost. Ništa od navedenog ne ukazuje da bi on bio neubrojiva osoba, na čemu je obrana inzistirala, jer osoba koja je planirala sve navedeno ne može biti neubrojiva, no o tome će zadnju riječ reći sudski vještak psihijatrijske struke. Sve radnje ukazuju na duboko smišljen scenarij - doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku.

Pokušali smo dobiti izjavu od đakovačkog odvjetnika Jurice Jurića, kojeg je Drežnjak izabrao kao branitelja, no odgovorio nam je da za sada ne može davati informacije jer je u ovoj fazi postupak tajan.

U ovom je slučaju, podsjetimo, bilo i propusta policije. Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske, objavio je medijima da su zbog metodoloških propusta i sumnje u teške povrede službene dužnosti pokrenuti disciplinski postupci protiv četiri policajca iz PP Đakova. Načelnik postaje Rudolf Kolarić i policajac koji je bio zadužen za taj predmet udaljeni su s dužnosti. Nadzorom je utvrđeno da je policijska postaja 17. svibnja ove godine redovnom poštom zaprimila pisanu obavijest đakovačkog Centra za socijalnu skrb u kojoj se navodi informacija o učestalim dolascima dvojice njihovih štićenika u Centar, pri čemu su se prema djelatnicima ponašali verbalno agresivno, te da raspolažu anonimnom informacijom o mogućnosti nabave vatrenog oružja. Načelnik Bece kazao je i da su se policajci trebali više angažirati oko cijelog slučaja jer je njihova zadaća da štite građane, no dodao je da je teško potvrditi da bi se i takvim postupanjem policajaca spriječio ovaj tragični događaj. Kako neslužbeno doznajemo, radi se o policajcima s dugogodišnjim stažem. Pod suspenzijom su načelnik PP-a Rudolf Kolarić i Stipan M., a dvojica policajaca ostala su raditi, no i protiv njih slijedi disciplinski postupak.

Zdravstveno stanje teško stradalog pravnika Ivana Pavića, kako doznajemo iz Ravnateljstva KBC-a Osijek, i dalje je nepromijenjeno, odnosno u teškoj je komi.

O Drežnjakovu motivu da ubije socijalnu radnicu i pravnika koji su mu pomagali u ostvarivanju njegovih prava još uvijek se nagađa. Navodno je mislio da mu dugogodišnja skrbnica i pravnik žele uzeti kuću koju mu je darovao otac.

Unatoč strašnoj tragediji u kojoj je ubijena Blaženka Poplašen, i dalje stižu prijetnje djelatnicima đakovačkog Centra za socijalnu skrb. Zabilježene su i u četvrtak ujutro.

"Pušu i na hladno"
- Jedna naša djelatnica dobila je prijetnju na svom facebook-profilu i prijavila je PU brodsko-posavskoj - kazala je Dubravka Petrović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Đakovo. Osvrnula se i na ružne komentare na internetskim portalima gdje razne osobe, najčešće pod pseudonimima, vrijeđaju kako đakovačke tako i sve druge socijalne radnike u Hrvatskoj.

- Komentari su vrlo ružni i molim sve ljude da se bar u ovim trenutcima žalosti za našom kolegicom malo suzdrže od tih ružnih riječi. Nismo to zaslužili. Sve nas je zgrozio ovaj bezuman čin. Naša kolegica 24 godine savjesno je obavljala svoj posao, a preminula je na svom radnom mjestu upravo pomažući jednom od svojih korisnika. Preteško nam je, ne znamo kako dalje, a naš mladi kolega i dalje se bori za život. Molimo se da sve to prođe, ali bojimo se - kazala je ravnateljica đakovačkog Centra.

Prijetnje stižu i djelatnicima drugih centara. Tako je na Facebooku zabilježen komentar stanovite B. K. - "... tako će neko i u Belom Manastiru da rikne i treba jer se prave glupi i gluhi na puno toga lopovi bili i ostali." Prjeteći komentar uočio je ravnatelj belomanastirskog Centra za socijalnu skrb Đimi Fuštin koji je odmah pozvao policiju.

- Mi svakodnevno imamo takvih situacija. Gotovo da smo osuđeni na prijetnje, a o ovoj prijetnji B. K. policija sve zna. Riječ je o našoj stranci. Prijetnja je prijetnja i neke od njih i prije smo prijavljivali policiji dok bismo neke i "progutali" i išli raditi dalje. Ipak, nakon ovog događaja u Đakovu sad "pušemo i na hladno" - poručio je Fuštin podsjećajući da zaštitari, bar za sada, ne predstavljaju u centrima nikakvu zaštitu jer ne smiju pregledavati stranke i ne nose oružje.

Sandra LACIĆ/Marija MIHELIĆ
Dubravka Petrović

ravnateljica đakovačkog Centra za socijalnu skrb

Komentari su vrlo ružni i molim sve ljude da se bar u ovim trenutcima žalosti za našom kolegicom malo suzdrže od tih ružnih riječi. Nismo to zaslužili. Sve nas je zgrozio ovaj bezuman čin. Naša kolegica 24 godine savjesno je obavljala svoj posao, a preminula je na svom radnom mjestu upravo pomažući jednom od svojih korisnika
NISMO TO ZASLUŽILI
Ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Belom Manastiru ne vjeruje previše u učinkovitost najavljenih detektora metala na ulazima. Stranka koja je naumila nauditi djelatniku, kaže Fuštin, učinit će to bilo gdje, čak i izvan ustanove. “Stara je priča da smo preopterećeni i da radimo izvan svojih mogućnosti, odnosno kapaciteta. No nismo zaslužili ovo što se događa”, zaključuje Fuštin.

Prijetnja je u srijedu preko Facebooka upućena i osječkom Centru za socijalnu skrb, čija ravnateljica Ivka Kaurinović ističe da su odmah reagirali. Njihova je djelatnica tako odmah prijetnju prijavila u Policijsku upravu osječko-baranjsku, kao i brojne druge koje su dobili prije ovog strašnog događaja u đakovačkom CZSS-u. “Procijenimo li da je prijetnja ozbiljna, mi odmah reagiramo, odnosno ako je riječ o konfliktnoj osobi koja više puta prijeti i ako primijetimo da je osoba opasna. Događa se da nam se prijeti prilikom razvoda i povjeravanja djece jednom roditelju i tu bude stvarno konfliktnih situacija. Agresija koja se izražava prema supružniku prenosi se na socijalne radnike, iako mi ne radimo ništa da bismo zadovoljili jednog ili drugoga roditelja, već štitimo interese djece. Neki ne misle tako pa nam prijete”, naglašava Ivka Kaurinović.