Novosti
OPORBA KRITIZIRA POVRATAK KUŠČEVIĆA U SABOR

HDZ: Kuščevićevo je pravo uzeti mandat koji je dobio na izborima
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
Gordan Maras (SDP) i zastupnici Mosta ponovo su u četvrtak problematizirali povratak bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića u zastupničke klupe, a Marasu su, pak, žestoko uzvratili HDZ-ovi zastupnici.

Poruka HDZ-a je jednostavna, ne možeš biti ministar, ni politički tajnik, ali možeš zastupnik, rekao je Maras, navodeći kako Kuščević u Sabor dolazi nakon što se s premijerom dogovorio da dade ostavke na spomenute dužnosti "zbog netransparentnih postupaka, moguće i korpucije." "Zašto je Kuščević otišao iz Vlade i s mjesta političkog tajnika kad vam je najnormalnije da nam se sutra pridruži u Saboru?" pitao je kolege iz HDZ-a u raspravi o aktiviranju Kuščevićeva zastupničkog mandata, zbog čega će Sabor napustiti njegova zamjenica Sanja Putica. Maras apostrofira i objašnjenje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića kako "Kuščević nije najgori", a HDZ proziva da pokazuje potpunu neprincipijelnost u obnašanju javne vlasti. Tvrdi i da "takozvana rekonstrukcija Vlade" ima svrhu samo "oprati imidž" premijera i pokazati "to je novi, umiveni HDZ", koji kao takav ulazi u posljednju godinu mandata. Spašavanje gole kože, to je rekonstrukcija premijera, ustrajava Maras i optužuje aktualnu Vladu da je najkorumpiranija od 90-ih, "iako je konkurencija jaka."

Josip Borić (HDZ) Marasu uzvraća kako se isto radilo i u njegovoj Vladi. Premijer Milanović smijenio je ministra financija Slavka Linića, koji se vratio u Sabor, no to nije bilo dovoljno pa ste ga izbacili iz stranke, osim toga, u Sabor su se, nakon ministarskih mandata, vratili i Jovanović i Ostojić, i sve vam je to bilo normalno, podsjetio ga je. Za vašega ministarskog mandata više tisuća gospodarskih subjekata moralo je staviti ključ u bravu, a vi danas sjedite u Saboru, uzvratio je Marasu HDZ-ov Ante Plazonić, poručivši da je Kuščevićevo pravo konzumirati mandat koji je osvojio na izborima.

"To je točno, ali ako je neprihvatljivo da Kuščević bude politički tajnik i ministar, je li onda neprihvatljivo da bude član Kluba HDZ-a"? pita Nikola Grmoja iz Mosta, stranke koja bivšeg ministra proziva da je ukrao narodni referendum. Čovjek koji je kršio narodnu volju postaje narodni zastupnik, Most to ne podržava, poručio je Marko Sladoljev. Klub zastupnika HSS-a u četvrtak je poručio da "ova Vlada mora otići jer se ne brine o svom narodu, to je nenarodna Vlada koja se brine samo za usku, privilegiranu skupinu po modelu 200 najbogatijih obitelji", naglasivši da nijedna rekonstrukcija Vlade neće biti dobra kao što bi bili prijevremeni izbori.

Nakon što je premijer Andrej Plenković najavio kako kreće u rekonstrukciju Vlade, ministrica Marija Pejčinović Burić napušta Vladu zbog odlaska na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, a ministar uprave podnio je ostavku, puno je nagađanja tko bi mogli biti novi ministri. Šef kabineta hrvatskog premijera Zvonimir Frka-Petešić, koji se u medijima spominje kao kandidat za budućeg ministra vanjskih poslova, rekao je u četvrtak kako vjeruje da će ostati na sadašnjoj dužnosti. “Imam jako važnu odgovornost kao šef kabineta premijera i mislim da je to sasvim dovoljno. Vjerujem da ću to i ostati”, rekao je Frka-Petešić novinarima. Kazao je da s premijerom nije ni razgovarao o mogućnosti da postane ministar. H/D.Pav.
"Ne možeš biti ministar, ni politički tajnik, ali možeš zastupnik", rekao je Maras