Novosti
KRAJ ALUMINIJA

Luka Ploče bez važnog partnera
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
Luka Ploče izvijestila je u četvrtak da će se gašenje proizvodnje u mostarskom Aluminiju značajno odraziti na njezino poslovanje, s obzirom na to da je 50 posto njezinih prošlogodišnjih prihoda bilo povezano s poslovanjem Aluminija.

Luka Ploče u priopćenju navodi da ju je mostarska tvornica izvijestila kako nije više u mogućnosti ispunjavati svoje ugovorne obveze. Apostrofiraju kako je Aluminij Mostar jedan od njihovih najznačajnijih partnera. “Radi boljega razumijevanja, ističemo kako je 50 posto ukupnih prihoda Luke Ploče d.d. u 2018. godini bilo vezano uz poslovanje s Aluminijem Mostar. Ukupna količina robe pretovarene u luci koja je izravno ili neizravno vezana uz Aluminij iznosila je 233 tisuće tona”, ističe se u obavijesti, u kojoj uprava pločanske luke poručuje da ulaže maksimalne napore kako bi se što uspješnije nosila s ovom situacijom i stabilizirala poslovanje.

Do gašenja proizvodnje u Aluminiju došlo je u noći između 9. na 10. srpnja, kada je četiri minute nakon ponoći mostarska kompanija isključena s napajanja električne energije, a njezino je vodstvo najavilo pokretanje stečaja. Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini, s oko 900 radnika i godišnjim prometom od 320 milijuna konvertibilnih maraka. Osnovana je 1981. godine, a prekinula je proizvodnju ratne 1992., da bi bila obnovljena uz pomoć hrvatske Vlade 1997. Hrvatska država suvlasnik je u toj kompaniji s 12 posto udjela, a po 44 posto imaju Vlada Federacije BiH i radnici. Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u četvrtak da će se sve vezano uz raspetljavanje slučaja mostarskog Aluminija dogoditi u nekoliko sljedećih dana. Horvat je rekao da u ovom trenutku nema sve relevantne informacije. No dodao je da što se tiče samog poslovanja Aluminija, iz izjava iz medija moglo se čuti da u toj kompaniji postoje problemi posljednjih 20-ak godina, tako da ga “nešto naročito ne čudi stanje.” “Na koji način će se priča razriješiti, nije isključivo vezano samo za Vladu RH. Mislim da ljudi u BiH rade na raspetljavanju situacije”, kazao je. H
Možda ste propustili...

MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

Stipendije za romsku djecu

PONOVLJENO SUĐENJE ZA ZLOUPORABU POLOŽAJA I OVLASTI

Šišljagić i Marolin odbacili krivnju za optužbe o izvlačenju novca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRAJE POTRAGA ZA DENISOM BILJANOM

Nestao dva dana nakon što je našao novi stan

2

ZAŠTO OPET MORAMO STAVITI OVAJ NASLOV?

Trećinu kante za smeće čini bačena hrana

3

SUĐENJE VLADIMIRU ŠIŠLJAGIĆU I MARTINU MAROLINU

Zlatko Maksimović ponovio optužbe o izvlačenju novca od poduzetnika