Osijek
DRŽAVA PROŠLE GODINE DODIJELILA GRADU ŠEST STANOVA

Nema naznaka da će biti još dodjela stanova, iako ima korisnika kojima prijeti razdvajanje
Objavljeno 12. srpnja, 2019.

Prošlo je nešto više od godine dana otkako je šest državnih stanova dodijeljeno za obitelji koje imaju djecu, a u kojima je prijetilo odvajanje djece od odraslih članova obitelji zbog neodgovarajućeg smještaja. U dodijeljenim stanovima u Naselju Ljudevita Posavskog, u Trpanjskoj, Opatijskoj i Velaluškoj ulici te na Vijencu Murse, Vijencu Petrove Gore, Vijencu Ivana Meštrovića te ulici Cara Hadrijana te obitelji sad žive u mnogo boljim uvjetima nego što su živjele prije.

Podsjetimo, država je stanove dodijelila nakon Odluke o dodjeli državnih stanova na korištenje Gradu Osijeku, a koja je donesena na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 1. prosinca 2017. u Osijeku. Kako je odmah pronađeno šest obitelji koje odgovaraju uvjetima, logično je da je potreba za takvom dodjelom aktualna i nadalje. Međutim, kako doznajemo od Krešimira Jakića, voditelja Odsjeka za stambeno gospodarstvo Grada Osijeka, za sada nema naznaka da će država dodijeliti još takvih stanova, unatoč tome je još nekoliko obitelji, čiji su članovi u istoj situaciji kao što su i obitelji kojima su stanovi dodijeljeni. Prema proceduri, obitelji podnose zahtjev u Grad, odakle se od osječkog Centra za socijalnu skrb traže odgovarajuće obitelji.

- Apsolutno podržavam takvo zbrinjavanje jer bilo bi žalosno da se djeca odvajaju iz obitelji ako su ondje loši stambeni uvjeti. Mi uglavnom ne odvajamo obitelji zbog tog razloga, nego u slučajevima kad su djeca zapuštena i zanemarena i gdje prijeti opasnost za zdravlje i život djece. Tada idemo na oduzimanje djece jer možete nekog roditelja staviti u "zlatni stan" i napravit će od njega štalu, a istovremeno ljudi mogu biti i siromašni, no dobro vode računa o svojoj djeci, odgajaju ih i nema potrebe za razdvajanjem - kaže ravnateljica osječkog CZSS-a Ivka Kaurinović, dodajući da je Centru u interesu da djeca uvijek ostanu uz svoje roditelje. Stoga je ta dodjela državnih stanova iz 2018. godine, kaže, bila pun pogodak za šest obitelji koje su uspjele dobiti ključeve stanova u kojima žive i danas.

Kaurinović kaže kako se nada da će biti još državnih stanova koji će se dodijeliti prema istom principu. Pozdravlja popisivanje državne imovine kako bi se znalo tko gdje živi, odnosno kako bi se eventualno omogućilo da neki od stanova dobije stanare koji žive u neodgovarajućim uvjetima. - Jako je dobro što je to država počela raščišćavati i vjerujem da će još naših korisnika biti u prilici dobiti te stanove na korištenje - dodala je Kaurinović. M. Mihalić

Marija Mihelić
U travnju 2018. godine dodijeljeni su državni stanovi na šest lokacija u kojima i žive višečlane obitelji
Najčitanije iz rubrike