Osijek
EKO TRG NA GLAVNOJ TRŽNICI

Kuhani kukuruz šecerac
omiljen na ljetnom meniju
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
Uz kukuruz, Cvija Špoljarić iz Beničanaca godinama na tržnici prodaje razne vrste ekološkog povrća

Jedna od omiljenih slastica brojnih Osječana i Slavonaca je kuhani kukuruz koji je jučer zamirisao na ovotjednom Eko trgu na glavnoj osječkoj tržnici. Uzgojila ga je Cvija Špoljarić, vlasnica istoimenog OPG-a iz Beničanaca, koju posjetitelji na osječkoj tržnici znaju kao prodavačicu ne samo kukuruza nego i brojnih vrsta povrća.

Od tih je vrsta pak, ali i s brojnim drugim dodatcima Ljiljana Olujić, organizatorica Eko trga, pripremila ukusnu salatu "Novog svijeta". No krenimo redom... Špoljarić, koja je jučer podijelila desetke klipova kuhanoga kukuruza, otkrila nam je kako je ovaj, ekološki uzgojen vrlo zdrav, a kako je riječ o mladom kukuruzu, tzv. šećercu, za kuhanje je potrebno samo desetak minuta, ne više.

- Kukuruz nije ničime tretiran i mogu vam reći da Slavonci jako vole kuhani kukuruz. Nešto od uzgoja pošaljemo i na more i zadovoljni smo prodajom. No osim kukuruza, imamo i mahune, tikvice, krastavce i brojno drugo povrće koje inače prodajemo na osječkoj tržnici. I lani smo bili gosti, i to tadašnjeg "Zelenog četvrtka", i posjetitelji su bili oduševljeni kuhanim kukuruzom pa smo ih sad ponovo počastili - ispričala je Špoljarić.

Počastila je brojne posjetitelje i Olujić, čija je zanimljiva šarena salata s dodatkom bučina ulja "planula" ubrzo nakon što ju je zgotovila. Otkrila je kako je dodala grah, kukuruz, rajčicu, papriku, sjemenke suncokreta, uz dodatak bučina ulja. Kako je željela da salata ostane sirova, u nju ipak nije dodala tikvice koje su također u uzgoju Cvije Špoljarić.

Ipak, Olujić nije stala samo na tome, nego je potom kuhanim kukuruzom počastila i brojne djelatnike na glavnoj osječkoj tržnici. - Ovo je super! Ukusno je i vrlo zdravo - prokomentirala je jedna prodavačica.

Marija Mihelić
Višnje pet, vinogradske breskve 10 kN
Tradicionalno, osječka je tržnica pokazala sve šarenilo voća i povrća. Brojni kupci mogli su birati između brojnih vrsta i podvrsta, među kojima su i krastavci po šest, koliko stoji i kilogram crvenoga luka, bijeli krumpir po pet kuna, rajčica koja se prodaje po cijenama u rasponu od 12, 15 pa sve do 20 kuna. U ponudi su i vinogradske breskve, kojima je cijena sedam kuna, a kunu više stoji kilogram višanja.Od voća tu su još i marelice po cijeni od četiri kuna, dinje koje se, i to manje veličine, prodaju po komadu pet kuna, a većima je cijena za kilogram deset kuna. Pet kuna stoji kilogram plavih šljiva.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana