Crna kronika
ODGOĐENO PRIPREMNO ROČIŠTE ZBOG PALEŽA VIKENDICE

Slučaj Ortynski: Odvjetnik zatražio izuzeće sutkinje i predsjednika osječkog suda
Objavljeno 12. srpnja, 2019.

Odgođeno je pripremno ročište provedeno protiv Čepinčanina Dragana Bakovića (49) zvanog Bambur, Milana Bulata (52), Jasmine Huzanić (31), Marija Tolića (40), Ive Jerića (52), Zdenka Ivankovića (48) i Roberta Flačera (29) u vezi s paležom vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog u Postirama na otoku Braču.

Pripremno ročište održano je u četvrtak na Županijskom sudu Osijek, kako neslužbeno doznajemo, jer je jedan od odvjetnika zatražio izuzeće sutkinje Vlaste Šimenić Kovač i sudaca osječkog suda, kao i predsjednika suda Zvonka Vrbana. O izuzeću će odlučivati Vrhovni sud. Podsjetimo, optužnica u ovom predmetu potvrđena je početkom travnja, a sud je tada produžio istražni zatvor Bakoviću, Bulatu, Jasmini Huzanić i Toliću.

Dragan Baković žalio se na tu odluku, no Vrhovni sud je, na sjednici održanoj 31. svibnja, njegovu žalbu odbio. Inače, Baković se nalazi u istražnom zatvoru više od godinu dana, od 15. svibnja prošle godine. Vrhovni sud žalbu je odbio jer je smatrao da i dalje postoji opasnost od Bakovićeva bijega.

- Osnovana sumnja kao opća pretpostavka za primjenu mjere istražnog zatvora proizlazi iz potvrđene optužnice te dokaza na kojima se ista temelji, što je prvostupanjski sud valjano i obrazložio navođenjem pojedinih dokaza na kojima se temelji podignuta optužnica, uz kratko izlaganje njihovog sadržaja...Prvostupanjski sud je utvrdio i iznio sve one okolnosti, koje u cijelosti prihvaća i ovaj drugostupanjski sud, zbog kojih drži da na strani optuženika postoje one osobite okolnosti koje upućuju na razborito predvidivu bojazan da će puštanjem na slobodu optuženi D.B. (u odluci Vrhovnog suda se navode inicijali) pobjeći i kriti se. Naime, prema navodima optužnice optuženom D.B. stavlja se na teret da je organizator zločinačkog udruženja koje se okupilo i djelovalo u cilju zapaljenja kuće R.O. Iz rezultata dokaznih radnji proizlazi iznimna organiziranost i pomna isplaniranost svakog koraka koje je udruženje poduzimalo u cilju prikrivanja tragova koji bi ih povezivali s počinjenjem djela, sve po nalogu optuženog D.B. Tako je on osnovano sumnjiv da je, između ostalog, imao na raspolaganju više telefonskih uređaja i brojeva koje je učestalo mijenjao, te je organizirao skrivanje i liječenje optuženog M.B. u Bosni i Hercegovini. Sam je mijenjao mjesta boravka te je ispravno prvostupanjski sud ocijenio da je uložio znatnu količinu vremena i energije kako bi se samostalno ili preko mreže poznanika skrivao, a isto je omogućio i ostalim članovima udruženja - navodi se u obrazloženju Vrhovnog suda.

Drugostupanjski sud u svom rješenju dalje navodi da je, iz svega ranije navedenog, Bakoviću prvostupanjski sud produžio istražni zatvor. Vrhovni sud zaključuje da se ista svrha, imajući na umu kvalitetu i značenje svih odlučnih okolnosti, za sada ne bi mogla ostvariti ni jednom od blažih mjera, pa ni jamstvom o kojem je već pravomoćno odlučeno rješenjem prvostupanjskog suda.

Optužnicom se Bakovića tereti da je od siječnja 2017. do svibnja 2018. na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine i Njemačke u zajedničko djelovanje povezao Bulata, Huzanićku, Tolića i još najmanje jednu osobu da bi zapalili vikendicu u vlasništvu Radovana Ortynskog u Postirama, na otoku Braču. Baković je s Bulatom dogovorio da zajedno s najmanje još jednom nepoznatom osobom zapale vikendicu te da Jasmina Huzanić otputuje s Bulatom na Brač i bude s njim cijelo vrijeme kako bi Bulat nakon paleži što lakše i bez pobuđivanja ikakve sumnje otišao s otoka. Marijo Tolić bio je zadužen da izvijesti Bakovića o tome da je sve učinjeno prema dogovoru. Tužitelji smatraju da su Bulat i najmanje još jedan muškarac u večernjim satima 1. travnja 2017. zapalili vikendicu Ortynskog, na kojoj je nastala šteta veća od 200.000 kuna. U podmetanju požara došlo je do eksplozije i požara, pri čemu je Bulat zadobio teške opekline. Da bi ga takvog evakuirali s Brača i potom prebacili iz Hrvatske u BiH, gdje su organizirali njegovo skrivanje, boravak i liječenje, Baković je povezao Ivu Jerića, Zdenka Ivankovića i Roberta Flačera. Oni su zajedno s Jasminom Huzanić i Marijom Tolićem sudjelovali u evakuiranju i skrivanju Bulata, kao i u financiranju njegova liječenja i skrivanja u BiH te u Njemačkoj.

Sandra Lacić
Dragan Baković u istražnom zatvoru se nalazi od 15. svibnja prošle godine
Možda ste propustili...

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

OBAVLJEN OČEVID

Bager usmrtio građevinara

Najčitanije iz rubrike