Svijet
KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI

Preživjeli: Ja sam njihova pogreška i svjedok istine
Objavljeno 12. srpnja, 2019.
Treba spriječiti sve agresivnije pokušaje revizije povijesti, poruka je iz Srebrenice

Sudionici komemoracije posvećene žrtvama genocida u Srebrenici u četvrtak su iz tog grada poslali oštre poruke kako je potrebno poduzeti sve da bi se spriječili sve agresivniji pokušaji revizije povijesti i nastojanja da se ospori karakter zločina počinjenih nad Bošnjacima u srpnju 1995.

Očuvati sjećanje
I visoki dužnosnici Europske unije i Vijeća Europe u četvrtak su iskazali poštovanje žrtvama genocida istaknuvši kako je nužno očuvati sjećanje na sve nedužno ubijene, ali i prestati nijekati sudski utvrđene činjenice o naravi tog zločina koji su počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn oglasili su se zajedničkom izjavom u kojoj su naveli kako tragedija Srebrenice i dalje progoni čovječanstvo unatoč činjenici da je od tada proteklo gotovo četvrt stoljeća. "Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogođeni ovim tragičnim događajima. Naša je zajednička dužnost uvijek se sjećati Srebrenice, jednog od najmračnijih trenutaka čovječanstva u suvremenoj europskoj povijesti", stoji u izjavi.

Tisuće ljudi okupile su se na komemoraciji u krugu memorijalnog kompleksa u Potočarima, gdje su do sada pokopani posmrtni ostaci više od 6600 žrtava ubijenih nakon pada enklave pod zaštitom Ujedinjenih naroda 11. srpnja 1995.

Jedan od malobrojnih koji su preživjeli masakr i masovne likvidacije zarobljenika, što su ih nakon toga provodili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, je Nedžad Avdić, koji je imao 17 godina kada je zarobljen i odveden na strijeljanje, no ipak se uspio spasiti. On je u govoru tijekom komemoracije kazao kako je prije 24 godine osobno svjedočio dobro organiziranom sustavu ubijanja, koji je ipak imao poneku pogrešku. "Ja sam njihova pogreška i svjedok istine", poručio je Avdić dodajući kako mu je obveza svjedočiti što se dogodilo, posebice zbog kampanje nijekanja zločina. "(Bošnjaci) su ubijani jer su neki mislili da u ovoj zemlji nema dovoljno mjesta za sve nas", kazao je u potresnom govoru Avdić, dodajući kako su njegove sunarodnjake nakon zarobljavanja redom likvidirali, a da ih nisu ništa ni pitali. "Mnogi govore da prošlost treba zaboraviti i gledati u budućnost. Ja vam odavde govorim da je možda za neke Srebrenica prošlost i povijest, ali za nas je život", kazao je Avdić upozoravajući kako su se žrtve nadale da će Dayton donijeti bolje stanje, no pokazalo se kako je to iluzija jer žrtve genocida i danas pate, a Srebrenica je prepuštena onima koji i danas niječu genocid i veličaju ratne zločine. "Genocid se nastavlja suptilnijim metodama, prije svega kroz obrazovni sustav. Niječe se naš jezik, kultura, povijest, nasljeđe, identitet i naše postojanje na ovim prostorima", kazao je Avdić dodajući kako je to rezultat činjenice da nije poslana jasna poruka onima koji stoje iza genocidne politike, čime se ujedno žrtvama šalje uznemirujuća poruka da se zločin isplatio.

Bolno poglavlje
Predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Carmel Aguis u ime svih sudaca tog suda prenio je sućut obiteljima žrtava genocida podsjetivši kako su on i njegove kolege suci Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i sada MICT osigurali provedbu pravde i zahvaljujući njihovim presudama osuđeni su najodgovorniji za užasne zločine. "Utvrđeno je izvan svake razumne sumnje da je genocid planiran i počinjen", kazao je Agius. Podsjetio je kako je to i sastavni dio presude Međunarodnog suda pravde iz 2007., ali i posljednje pravomoćne presude izrečene pred MICT-om Radovanu Karadžiću. Predsjednik MICT-a upozorio je kako je stoga nedopustivo da se dovode u pitanje činjenice koje su utvrdili sudovi utemeljeni odlukama tijela UN-a.

Nevladina organizacija Žene u crnom u Beogradu je izvela uličnu akciju "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici". Na mostu preko Save razvili su transparent od 15 metara na kojemu je pisalo "Srebrenica 8372", aludirajući na broj žrtava. Kako prenosi sarajevski Nezavisni istraživački centar NICK, američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je kako se američki narod pridružuje narodu BiH u odavanju počasti žrtvama genocida. "Ovo bolno poglavlje u europskoj povijesti ne smije se nikada poreći niti zaboraviti. Stojimo uz one koji i dalje traže pravdu", rekao je Pompeo.

Hina/M.Flego
BIJELE RUŽE U DRAVI U SPOMEN NA ŽRTVE
Muslimani grada Osijeka i Osječko-baranjske županije točno u podne na pješačkom mostu obilježili su 24. godišnjicu genocida počinjenog nad njihovim sunarodnjacima u Srebrenici, ali i diljem Bosne i Hercegovine. Predsjednica Udruge demokratskog saveza Bošnjaka Slavonije i Baranje Ajša Bebić i Đemal Bratić, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije s mosta su u Dravu spustili 24 bijele ruže kao znak na toliko godina proteklih od zločina u kojemu se nestalima vode 8372 osobe, i to većinom Muslimana. “Svake godine na ovaj datum sam izuzetno potresena onim što se tada dogodilo nevinim ljudima, a kako godine prolaze, shvatim da još uvijek ne znam sve o tom stradanju”, kazala je Bebić. Bratić je pak suodgovornima označio međunarodnu zajednicu, ali i sve koji su to tada samo promatrali jer se genocid nad tim nesretnim ljudima dogodio u zaštićenoj zoni UN-a. T.P.
Genocid se nastavlja suptilnijim metodama, poručeno je iz Potočara
Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

ČAMCIMA EVAKUIRAJU STANOVNIKE

Velike poplave u Guangdongu u Kini

Najčitanije iz rubrike