Kultura
NA 20 RADIONICA VIŠE OD 500 SUDIONIKA

Gosti su odlazili u suzama - od ganuća!
Objavljeno 12. srpnja, 2019.
Pađen-Farkaš: Plakali su i neki koji godinama dolaze na Čuvare priča jer je atmosfera ove godine bila stvarno divna

Pravi mali festival u festivalu i ove su godine bili Čuvari priča u sklopu Osječkoga ljeta kulture. S čak 20 radionica u tri dana (tomu treba dodati još uvijek aktualnu izložbu ilustracija, lutaka i scenografije, koja se tijekom srpnja može pogledati u GISKO-u, kao i after partyje svaku večer nakon posljednje radionice toga dana) 5. izdanje Međunarodnog festivala slikovnice može se pohvaliti s gotovo 550 sudionika. Čuvari šuma bila je tema koja je u Osijek privukla goste iz Slovenije, Srbije, Makedonije i Hrvatske.


Zadovoljni gosti i još zadovoljniji (a brojni) sudionici - jedina je računica koja je zanimala ovogodišnje organizatore festivala, a to su marljivi djelatnici GISKO-a, na čelu s ravnateljicom Dubravkom Pađen-Farkaš. Premda namijenjen djeci, u radionice su se, na radost mališana i organizatora, aktivno uključili i roditelji, kojima je ravnateljica posebice zahvalna jer su imali volje i strpljenja po uistinu vrućem vremenu dovoditi djecu i biti s njima na radionicama. Jedan od razloga zadovoljstva radionicama sigurno leži i u činjenici da su ih i ove godine vodili renomirani umjetnici, o čemu organizatori itekako vode računa. Na suorganizaciji zahvaljuju i Makedonskom kulturnom društvu Braća Miladinovci Osijek. Radionice su počinjale u 10 sati, a završavale oko 20 i nikomu od domaćina, a još manje gostiju i sudionika, nije bio problem cijeli dan boraviti u knjižnici, sudjelovati, pomagati, uskakati...

Dobrodošlica svima

Sve planirano su i realizirali, čak i više od toga, dodaje ravnateljica. Iako se za sudjelovanje na većini radionica trebalo unaprijed prijaviti, jer je broj sudionika ograničen, svi koji su došli nenajavljeni, dočekani su raširenih ruku.


- Nekim voditeljima nije bio važan broj, kao ni dob sudionika, no drugi su ograničili broj sudionika na 15, ali na nekima ih je bilo i više od 30. Nikoga nismo htjeli odbiti jer ovo je uistinu jedinstvena prilika da im neke tehnike ilustracije pokažu pravi ilustratori. Svi su uživali jednako, veliki i mali, a svi programi bili su sjajno posjećeni. Pričanje uz glazbu, Bubnjevi u šumi, odradila je osječka skupina RitmOS. Radionica je bila interaktivna pa su se na kraju sva djeca uključila, dobila su male instrumente i od početka bila glazbena podrška - zadovoljno ističe ravnateljica, zahvaljujući Nikoli Falleru, čije su figure od slame resile dvorište, a naslonjač poslužio za pričanje priča.


Sjajnu su radionicu očekivano imali osebujni Zdenko Bašić i Tihana Ostreš. Neke od izrađenih kućica za vile i vilenjake i sva šumska bića ostale su u GISKO-u, no većinu su mališani ponijeli svojim kućama. Lutkarica i scenografkinja iz Slovenije, Darka Erdelji, s djecom je radila inovativno kazalište sjena pomoću džepnih svjetiljki i bijelih kišobrana. Bilo je to jako razigrano i veselo, kao i na mnogim drugim radionicama. Planirano dvosatno trajanje radionica nerijetko je bilo produžavano.


Sve je razveselilo pričanje strašnih priča (D. Pađen Farkaš), ali i turopoljske legende (Z. Bašić) i ruske bajke (T. Ostreš). Gosti iz Srbije, Milan Zlatković i Ksenija Vladimirovna Zlatković, na interaktivnoj glazbenoj radionici izrađivali su fantastične životinje i na glazbu Karnevala životinja Camille Saint-Saënsa pogađali o kojoj je životinjici riječ, a svi su svoj dio zadatka i otplesali.


Povratne informacije potpuno su očekivano pozitivne, u dvorištu se Knjižnice svaku večer ostajalo na after partyjima na kojima se pjevalo uz gitaru na ruskom, pričalo priče, uz igru svjetlom ili uz svjetlost svijeća, sjedeći na slami...
Najljepša knjiga

Najveći broj sudionika bio je niže osnovnoškolske dobi. Bilo je i prvašića, pa i predškolaca na nekima, poput oslikavanja zastavica, koje je festival i otvorilo. Samo je jedan od programa prvoga dana bio ‘slabije‘ posjećen jer je u tom terminu pala kiša, pa je od prvotnih 15, na kraju ostalo 6-7 sudionika. Knjiga na crvenom tepihu prema uzoru je na holivudske filmaše birala u nekoliko kategorija najljepšu - knjigu! Ocjenjivali su korice, ilustracije...

- Neki od gostiju odlazili su u suzama, ali od ganuća. Plakali su i neki koji nam godinama dolaze jer je ove godine atmosfera uistinu bila divna - dodaje ravnateljica, najavljujući promjenu za sljedeće izdanje festivala, a to je kratka stanka u vrijeme ručka, kako bi sudionici uspjeli malo odahnuti. Mnogi od njih doslovce su dolazili na sve radionice, pa je ponekad znalo biti i naporno. ‘Krivo‘ je ravnateljici što je bio slab odaziv javnosti i medija na otvorenju izložbe, no ona se ionako može još uvijek razgledati.


Narcisa Vekić
Svjetlo i sjena
Od kartona i papira stvorili su jednostavne priče, igru svjetla i sjene, duh šume. Slušali su stare komade drveta koje su isprale vode i osušili vjetrovi, koji su im rekli što sve mogu postati. Otkrili su kako se šuma i njezini stanovnici kreću, pravili najrazličitije lutke...
Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas