Ekonomija
NAJVIŠE PROIZVEDENO KUKURUZA I GROŽĐA

Rast poljoprivredne proizvodnje za 5 posto
Objavljeno 12. srpnja, 2019.
Prema posljednjim podatcima Državnog zavoda za statistiku, fizički obujam poljoprivredne brutoproizvodnje u 2018. u odnosu prema 2017. godini povećan je za 5,0 %. Rast je ostvaren zahvaljujući povećanju biljne proizvodnje za 14,8 %, a najveće povećanje bilježi proizvodnja kukuruza (37,7 %), grožđa (25,7 %), soje (18 %) te pšenice (8,5 %). Proizvodi koji imaju znatniji udio u stočnoj proizvodnji bilježe pad proizvodnje u 2018. u odnosu prema 2017., osim proizvodnje svinja, koja u istom razdoblju bilježi rast za 5,8 %. Objavili su te podatke iz Ministarstva poljoprivrede te su istaknuli da su u protekle tri godine donijeli niz programa potpore poljoprivrednim proizvođačima kojima je cilj zaustaviti negativne trendove.
“Novi programi potpore, pravovremena isplata potpora te visoka razina iskorištenosti mjera iz Programa ruralnog razvoja RH pridonijeli su ovim pokazateljima. Program obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva, koji je lani usvojila Vlada RH, s dvije mjere potpore - kupnja steonih junica i uzgoj rasplodnih junica, već daje prve rezultate, pa je tako broj krava u srpnju 2019. narastao na 156.574 u odnosu prema travnju kada je bio 154.271. Za uzgajivače svinja osigurali smo državnu potpore, tovljačima svinja plavi dizel, uveli novu mjeru u Program ruralnog razvoja RH - “Dobrobit životinja” koju koristi 2200 stočara i drugo, navode iz Ministarstva. Z.Rupčić
Ministarstvo provodi edukacije
Ministarstvo poljoprivrede provodi edukaciju svinjogojaca i uzgojne programe za crnu slavonsku svinju i turopoljsku svinju. “Lani smo pokrenuli projekt revitalizacije uzgoja banijske šare, autohtone pasmine svinja, a radimo na povećanju populacije pasmine mangulice. Za zaštićene pasmine svinja lani su isplaćena 24 milijuna kuna. Krajem godine planiramo natječaj za energetsku učinkovitost kako bi poljoprivrednici mogli proizvoditi energiju za potrebe vlastitog gospodarstva, a pokrivat ćemo do 90 % troškova”, ističu iz Ministarstva.
Najčitanije iz rubrike