Tehno
TEST: ADATA XPG FLAME DDR4

Četvrta generacija radne memorije - ljuti začin prijenosnika
Objavljeno 12. srpnja, 2019.
Za nadogradnju memorije uvijek treba uzeti najbolje jer tek tada je razlika osjetna

Prijenosnici danas uvjerljivo vladaju tržištem računala. U svome okruženju koga god upitali kakvim se računalom koristi, vjerojatno ćete dobiti odgovor – laptopom. Njihova cijena koja posljednjih desetljeća vrtoglavo pada, ali i performanse koje se gotovo uopće ne razlikuju od stolne braće, učinili su izbor prijenosnika za računalo logičnim izborom za gotovo sve korisnike.


Međutim, ako ste dio one generacije koja je stasala uz stolna računala, nadograđivala ih i eksperimentirala, onda ste prijenosnicima ostali blago razočarani jer ovdje je gotovo jedina nadogradnja, osim diska za pohranu, radna memorija. Stoga, ako se već odlučite na nadogradnju, važno je odabrati što bolju, bržu i kapacitetom veću memoriju jer tek tada se rast performansi se osjeti.

Vatreni DDR4

Danas aktualna četvrta generacija radne memorije nosi oznaku DDR4. Ako se tek odlučujete na kupnju prijenosnika, budite sigurni da vam računalo ima ovu memoriju. Prethodna generacija, DDR3 s nama je još od 2007. godine, stoga vidjeti danas tu memoriju u prijenosniku ekvivalent je kupiti „novi“ automobil star jednako toliko godina. Ovako opisano, svatko će reći kako treba gledati „novi model“ kad se već kupuje novo. Stoga, vodite računa o tom podatku. Ovo je bitno jer tek s novom generacijom radne memorije DDR4 možete postići nadogradnje koje su danas relevantne. Dakako, nadogradnje su moguće i s prethodnom generacijom memorije, no kad uzmete u obzir da je najbrža komercijalna DDR3 memorija sporija od najsporije DDR4 memorije, nadogradnja je upitna. Stoga, ako imate prijenosnik s DDR4 memorijom, gotovo sigurno imate otvorena vrata za nadogradnju i uživanje u mnogo boljim performansama.

ADATA XPG Flame DDR4

Veliki broj korisnika nadogradnju memorije gleda isključivo u pogledu njezina kapaciteta. Tako će većina zaključiti kako je 8 GB DDR4 memorije bolje od 4 GB, 16 GB bolje od osam i tako redom. Takvim zaključcima korisnik koji u prijenosniku ima 16 GB radne memorije reći će da mu nadogradnja uopće nije ni potrebna. Međutim, zaboravlja se ono ključno – brzina memorije. DDR4 memorija obično stiže s frekvencijskom oznakom od 2133 MHz, no često ćete primijetiti kako na tržištu postoje moduli s brzinom od 2400, 2666, pa i više MHz. Svaki iole dobar prijenosnik pružit će podršku za module do 2666 MHz, što je u realnom svijetu i načinu korištenja i više nego pristojna brzina. Više brzine od toga teško će biti podržane, a i upitna je njihova stabilnost, iskoristivost i opravdanost u prijenosniku. Kako biste bolje shvatili korelaciju između kapaciteta i frekvencije, na memoriju gledajte kao na autobus.

Broj mjesta za putnike je kapacitet, a frekvencija je brzina. Najbolja varijanta je imati autobus s puno mjesta i koji može voziti najbrže, a upravo takva je i testirana memorija ADATA XPG Flame DDR4. Memorija nam je stigla u paketu od 2 x 16 GB, no pogled na performanse otkriva frekvenciju od visokih 2666 MHz i latencije od CL18-18-18. Ova memorija opremljena je i metalnim hladnjakom, a osim toga podražava i overklokiranje. Nadogradnja našeg prijenosnika s 32 GB DDR4 memorije i 2133 MHz na 32 GB DDR4 2666 MHz osjetna je već od prvog pokretanja. Ovdje se najbolje vidi kako unatoč istom kapacitetu, porast performansi je vidljiv po frekvenciji, tj. brzini memorije. Nećemo iznositi sintetičke brojke jer porast performansi je očigledan. Od pokretanja operacijskog sustava, pokretanja programa, obrade videozapisa pa do igara – porast i zadovoljstvo nadogradnjom su itekako osjetni. Iako je i jedan modul 16 GB ADATA XPG Flame DDR4 memorije dovoljan za većinu korisnika, tek s dva modula i 32 GB ostvarit ćete puni potencijal i imati zasigurno dovoljno memorije na raspolaganju za sve buduće zadatke. Stabilnost u radu, performanse i ukupni dojam zaslužni su za našu preporuku, pa ako ste u potrazi za memorijom - ADATA XPG Flame DDR4 odličan je izbor.


Marin REŽIĆ
Najčitanije iz rubrike