TvObzor
THOM YORKE: ANIMA (XL RECORDINGS)

Duša na kauču
Objavljeno 12. srpnja, 2019.
Slojevito konceptualno utopijsko-distopijsko djelo tandema Yorke-Godrich, efektan je spoj psihoanalize i elektronike

Bile su devedesete i činilo sa kako je samo nebo granica. Thomas Edward Yorke sa svojim je Radioheadom snimilo dva kolosalna albuma - “The Bends” (1995) i “OK Computer” (1997). Onda je Yorke odlučio da ne želi biti stadionska zvijezda, da Radiohead neće postati niti novi U2 niti novi Pink Floyd, pa je tri godine poslije sve to potkrijepio s albumima “Kid A” (2000) “Amnesiac” (2001). Međutim, da apsurd bude veći, ta gotovo amaterska eksperimentalna izdanja koja su trebala cijelu priču o Radioheadu prizemljiti, pokazala su da što god Yorke i braća Greenwood snime to odmah prolazi u mainstreamu kao komercijalna roba.

No, depresivac kakav već jest, usto još i beskrajno predan vlastitim vizijama kad su glazba i umjetnost općenitu u pitanju, Yorke je uporedo s održavanjem Radioheada na životu ambiciozno radio i na samostalnoj karijeri. Tako smo dobili “The Eraser” (2006), pa “Tomorrow‘s Modern Boxes” (2014) i ove godine LP “Anima”, što uz rad na nekoliko projekata filmske glazbe, uključujući dakako i koncerate, čini Yorkovu karijeru i dalje beskompromisnom, samodostatnom i samodopadnom.

U cijelo to Yorkove osobeno, unikatno i komplicirano autorsko poslanje uklapa se i najnoviji rad “Anima”, popraćen istoimenim kratkometražnim filmom Paula Thomasa Andersona. Taj je konceptualni album iznova utemeljen na analognoj elektronici, što je i u ovom slučaju šarmantno, no još je intrigantnija pozadina, odnosno lirika pjesama. Tu je Yorke svoj na svome, u zamci psihologiziranja (C.G.Young), depresivan i beznadno izgubljen na stazi koja je odavno u mračnom tunelu bez da se na kraju puta vidi svjetlo. Album kao cjelina odlično funkcionira, neke će pjesme (“Traffic”, “I Am a Very Rude Person”, “The Axe”...), možda postati hitovi u “kapsuli budućnosti” na putu prema sretnoj utopiji ili nesretnoj distopiji.

Darko Jerković
thomyorke.bandcamp.com
Slušajući Yorka, kao i zadnji Radiohead, imam osjećaj da su sve te pjesme napisali prije 15 godina, a Nigel Godrich ih drži na kompjuteru te svake tri godine objavi nešto. Ovaj mi album zvuči kao “Amnesiac” kojeg su bolje preradili, odnosno nadosnimili. Tim je riječima brat Sono reagirao na moje hvaljenje “Anime”. Vjerojatno je u pravu, a ako i nije, dobro zvuči.
Najčitanije iz rubrike