Novosti
UBOJSTVO SOCIJALNE RADNICE U ĐAKOVU

Andrija Drežnjak uhićen s oružjem, putovnicom i 10.000 kuna, zbog propusta smjene u đakovačkoj policiji
Objavljeno 10. srpnja, 2019.
Stanje teško ranjenog pravnika Ivana Pavića i dalje je kritično, navodi KBC Osijek

Andrija Drežnjak, počinitelj ubojstva socijalne radnice Centra za socijalnu skrb Đakovo Blaženke Poplašen te teškog ranjavanja Ivana Pavića, pravnika te ustanove, uhićen je u utorak navečer poslije 20 sati prema dojavi građana, i to kod autoceste A5, između Đakova i Selaca Đakovačkih. Šezdesetjednogodišnji ubojica uhićen je nakon višesatnog bijega s ilegalnim oružjem, većom količinom novca - više od 10.000 kuna i putovnicom.


Te je podatke iznio na prijepodnevnoj konferenciji za novinare u Đakovu Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske, održanoj ispred Policijske postaje Đakovo. Iste večeri, načelnik Bece je novinarima rekao i kako je počinitelj doveden pritvorskom nadzorniku te da je zbog metodoloških proputa pokrenut disciplinski postupak protiv četvero policajaca, a načelnik Policijske postaje Đakovo je "udaljen iz službe".

Ozbiljni propusti

Naime, u đakovačku je policiju odmah nakon tragedije glavni ravnatelj policije Nikola Milina uputio stručni tim Ravnateljstva policije i unutarnju kontrolu zbog tvrdnji da policija nije reagirala na prijave iz Centra za socijalnu skrb prema kojima je Andrija Drežnjak promijenio ponašanje.


"Članovi tima tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana obavili su više razgovora s rukovoditeljima te je obavljen uvid u dokumentaciju", kazao je načelnik Bece u srijedu navečer. "Utvrđeno je da je 17. svibnja redovnom poštom policija zaprimila od Centra obavijest o učestalom dolasku štićenika koji su se ponašali verbalno agresivno i da raspolažu informacijom o nabavi vatrenog oružja. Zaključeno je je da je prilikom postupanja došlo do metodoloških propusta. Nisu u dovoljnoj mjeri poduzeli radnje, propustili su provođenje mjera i radnji. Pokreće se disiplinski postupak protiv četvero policijskih službenika. Načelnik je udaljen iz službe", rekao je Bece dodavši kako se radilo o ozbiljnim propustima.


U potragu za Drežnjakom u utorak su bile uključene temeljna, interventna i specijalna policija, a korišten je i dron.


- Uhitila ga je Interventna policija pri čemu nije pružao otpor, a građani su mogli mirno ući u noć - rekao je Bece, zahvalivši građanima na suradnji. Stiglo je, naime, više dojava građana, a policija je postupila prema svakoj. Zadnja dojava pokazala se točnom, osoba je prepoznala osumnjičenog, a Interventna policija za nekoliko je minuta stigla na mjesto gdje se Drežnjak skrivao - rekao je Bece.


Nakon uhićenja uslijedilo je kriminalističko istraživanje tijekom kojeg se utvrđuju okolnosti događaja, kao i to kako je osumnjičeni nabavio ilegalno oružje, i kako je počinio teška kaznena djela.


Načelnik PU osječko-baranjske izrazio je sućut obitelji ubijene socijalne radnice te vjeru u najbolji ishod oporavka teško ozlijeđenog pravnika. Nastavio je da je Drežnjak od ranije poznat policiji, da je ona i prije prema njemu postupala i to zbog nasilničkog ponašanja, izazivanja požara, nedopuštenog držanja oružja i drugog. Na upit jesu li točni navodi da je ubojica prijetio i djelatnicima u gruntovnici, Gradu Đakovu i drugdje, Bece je na prijepodnevnoj konferenciji za novinare rekao da policija tu informaciju nema. Na novinarski upit je li policija u zadnjih 10-15 dana zaprimila dojave o eventualnim njegovim prijetnjama i ponašanju, ili da je Drežnjak postao opasan, Bece je odgovorio negativno. Na upit kako je korisnik zajamčene minimalne naknade, a Drežnjak i otac primali su na to ime 920 kuna mjesečno, mogao u trenutku uhićenja imati više do 10.000 kuna, Bece je odgovorio da će se to utvrditi istragom.


Stanje teško ozlijeđenog pravnika Ivana Pavića i dalje je kritično. Neslužbeno doznajemo da se nalazi u stanju teške kome. Iz Ravnateljstva osječkog Kliničkog bolničkog centra Osijek potvrdili su nam u srijedu poslijepodne samo informaciju da je stanje pacijenta teško.


"Pacijent se nalazi na Zavodu za intenzivnu medicinu KBC-a Osijek. I dalje je u teškom stanju te se konstantno provode mjere intenzivnog liječenja", stoji u priopćenju Ravnateljstva osječke bolnice.


Podsjetimo, Andrija Drežnjak ušao je u zgradu đakovačkog Centra za socijalnu skrb u utorak, oko 12.15 sati, gdje je često dolazio. Imao je uz sebe torbicu. Prijavio se zaštitaru i krenuo prema uredu svoje socijalne radnice Blaženke Poplašen i hladnokrvno ju ubio. Potom je pucao u pravnika Ivana Pavića. Zaštitar je pohitao zvati Hitnu pomoć, a Drežnjak je iskoristio priliku i pobjegao iz zgrade. Pri bijegu mu je ispala torbica u kojoj je donio pištolj, a on je sjeo na bicikl i otišao. Pokrenuta je potraga za njim, no satima se nije znalo gdje je. Policajci su dežurali pred njegovom obiteljskom kućom, a informacije da je viđen pristizale su s više mjesta. Navodno je jedna dojava glasila i da je u napuštenoj staji u Drenju. Ipak tamo nije pronađen, nego tek u večernjim satima kod ulaza na autocestu A5, nedaleko od Đakovačkih Selaca. Očevid u đakovačkom Centru za socijalnu skrb trajao je u utorak navečer do 19 sati, a nakon uhićenja Drežnjak je prenoćio u policiji. U srijedu je nad njim provedeno kriminalističko istraživanje, a u četvrtak bi trebao biti doveden u osječko Županijsko državno odvjetništvo, potom i pred suca istrage koji odlučuje o istražnom zatvoru.
Pogreb

Zbog teškog ubojstva i teškog ranjavanja dviju osoba Drežnjak bi mogao biti osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina. Naime, Kazneni zakon navodi da, između ostaloga, kaznom zatvora od najmanje deset godina, ili kaznom dugotrajnog zatvora, kaznit će se tko drugoga ubije na okrutan ili podmukao način, kao i tko drugoga ubije iz koristoljublja, bezobzirne osvete, mržnje, ili iz drugih niskih pobuda.

U povodu nezapamćene tragedije đakovački gradonačelnik Marin Mandarić donio je odluku o proglašenju dana žalosti u četvrtak, 11. srpnja. Ubijena socijalna radnica Blaženka Poplašen (49) bit će pokopana također u četvrtak, u 16 sati, na mjesnom groblju u Selcima Đakovačkim. Nakon što je gradonačelnik u utorak djelatnike gradskih službi pustio kući ranije, jer je Andrija Drežnjak bio i korisnik socijalnog programa Grada, u srijedu su djelatnici gradske uprave normalno obavljali svoj posao u redovnom radnom vremenu.


Suzana Župan/Sandra LACIĆ/Marija MIHELIĆ
tuga
U ČETVRTAK JE U ĐAKOVU DAN ŽALOSTI
Ladislav Bece

načelnik PU osječko-baranjske

Utvrđeno je da je 17. svibnja redovnom poštom policija zaprimila od Centra obavijest o učestalom dolasku štićenika koji su se ponašali verbalno agresivno i da raspolažu informacijom o nabavi vatrenog oružja. Zaključeno je je da je prilikom postupanja došlo do metodoloških propusta.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike