Osijek
OŠTEĆENI KOLNIK UGROŽAVA PROMET

Cjelovita rekonstrukcija Županijske tek kroz sljedeće dvije godine
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
Nakon što je u kolovozu prošle godine saniran zapadni dio prometnice u Županijskoj ulici, kada su "pokrpane" rupe u kolotrazima i podignuti šahtovi te kada je ondje nanesen novi sloj asfalta, ostalo je otvoreno veliko pitanje: Što će biti s istočnim dijelom te prometne ulice u kojoj su već tada, uz tramvajsku prugu, bila vidljiva oštećenja? Danas je situacija s kolnikom oko pruge još gora, pa se oštećenja koja ugrožavaju kretanje automobila, ali i brojnih biciklista, mogu pronaći sve od zgrade Osječko-baranjske županije u Županijskoj 4 pa do kružnog toka uz Trg pape Ivana Pavla II.

Zbog svega toga odlučili smo kod nadležnih potražiti odgovore i provjeriti kakvi su planovi s rekonstrukcijom derutnog dijela Županijske ulice.

- Županijska ulica bivša je javna cesta koju je Grad preuzeo na održavanje i upravljanje krajem 2012. godine od Uprave za ceste Osječko-baranjske županije, a tom smo prilikom preuzeli i projekt rekonstrukcije cijele prometnice. U proteklom je razdoblju bilo namjere obaviti rekonstrukciju kolnika, ali smo na postavljen upit dobili odgovor da pojedini vlasnici instalacija imaju potrebe za zamjenom. Tako je jedan od najvećih problema kanalizacija koja se nalazi na zapadnoj strani kolnika te je potrebna njezina zamjena i izgradnja sekundarnog kanala s istočne strane, a za taj zahvat Vodovod-Osijek nije imao projekt i ishođenu dozvolu - otkriva Zdravko Orešković, voditelj Odsjeka za promet Grada Osijeka, ističući kako se zbog toga prošle godine nije mogla provesti predviđena sanacija kolnika u zoni tramvajske pruge, kao što je bilo izvedeno u dijelu Radićeve i Strossmayerove ulice.

- Temeljitiji radovi nisu izvedeni zato što je trasa pruge "kolodvorca" predviđena za cjelovitu rekonstrukciju iz sredstava EU fondova koje je nominirao GPP u okviru projekta Modernizacija tramvajske infrastrukture na području grada Osijeka. Tom će se prilikom izvaditi kompletna pruga te izvesti nova nosiva konstrukcija, kao i postavljanje novog kolosijeka, a cijela se rekonstrukcija predviđa kroz iduće dvije godine - kaže Orešković naglašavajući kako su za sanaciju kolnika u Županijskoj bila potrebna znatna sredstva pa se u taj proces nije ni ulazilo kako posao ne bi bio polovično obavljen. Međutim, voditelj Odjela za promet uvjerava kako će stručne službe Grada Osijeka do realizacije kompletne rekonstrukcije ipak sanirati oštećene dijelove kolnika uz prugu kako bi se promet u Županijskoj mogao sigurnije odvijati. M. Mandić
Najčitanije iz rubrike