Osijek
BUDUĆI SREDNJOŠKOLCI I BRUCOŠI JUČER DOZNALI PRVE VIJESTI

Objavljeni rezultati mature
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
Točno u podne u srijedu objavljeni su prvi rezultati državne mature i oko 34.000 ovogodišnjih pristupnika već sada ima predodžbu kojega će fakulteta ujesen postati brucoši. Naime, konačne ljestvice poretka Nacionalni centar za vanjsko vrednovanja objavit će 15. srpnja, a maturanti u međuvremenu imaju dva dana za ulaganje prigovora - do 12. srpnja. Ove je godine državnu maturu u ljetnom roku prijavilo oko 12.200 gimnazijalaca, 16.400 učenika strukovnih škola te 5500 drugih pristupnika.

Zbog prošlogodišnjih inicidenata s prepisivanjem, NCVOO ove je godine postrožio sigurnosne mjere. Tako maturanti nisu smjeli koristiti vlasite kemijske olovke i flomastere u koje bi se mogle ugraditi kamere, već isključivo one koje je NCVOO dostavio u škole. Zabranjeno je bilo korištenje grafitne olovke, gumice, šestara i kutomjera, ali i potpisati se punim imenom i prezimenom. Uz to, najveća je novina bila to što maturanti za uspješno polaganje ispita iz obveznog Hrvatskog jezika više nisu morali dobiti dvojku iz eseja - ove godine test nosi dvije trećine, a esej trećinu ocjene. Državna matura za sve one koji je nisu uspjeli položiti u ljetnom roku održat će se od 21. kolovoza do 6. rujna 2019. A jesenski pristupnici prve će rezultate doznati 11. rujna.

Istovremeno u 12 sati jučer su završile i prijave srednjoškolskih obrazovnih programa za oko 39.000 osmaša, a istoga dana započeo je proces ispisivanja prijavnica za upise. Prema oglednim ljestvicama poretka, i budući srednjoškolci već sada mogu znati koju školu će upisati. Konačne će ljestvice poretka CARNet objaviti 13. srpnja. Tjedan dana kasnije bit će poznat i okviran broj slobodnih mjesta za jesenski rok, a službeni će se podatci objaviti 12. kolovoza. Zatim će 21. kolovoza početi prijave u sustav i prijave obrazovnih programa. Kandidati u jesenskom roku obrazovne programe moći će birati do 27. kolovoza, kada se ta mogućnost zaključuje, i kreće ispisivanje prijavnica. Rezultati će biti objavljeni 29. kolovoza. J. Pejaković
VAŽNO: BRISANJE NEŽELJENIH STUDIJA
Nakon objave konačnih rezultata državne mature, pristupnici su obvezni s liste prioriteta obrisati sve one prijavljene studijske programe koje nemaju namjeru upisati, čak ni onda kada bi ostvarili pravo upisa. Ako to ne učine te ne upišu studij na koji su ostvarili pravo upisa i dobili upisni broj, mogu biti kažnjeni novčano, i to u visini najmanje jednogodišnje školarine tog visokog učilišta koji nisu upisali, kako je to propisano Pravilima o uvjetima, postupku prijave, provedbi ispita za upis i rangiranju kandidata na studijske program.
Najčitanije iz rubrike