Osijek
IVANA BOŽANOV, DOBITNICA GRAND PRIXA ZA NAJBOLJI POSLOVNI PLAN

Osmislila lakšu harmoniku, već 114 ispitanika zainteresirano za kupnju
Objavljeno 11. srpnja, 2019.

Bivša studentica osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Ivana Božanov ne tako davno osvojila je Grand prix za najbolji poslovni plan, i to za - izradu harmonike! Dvadesetčetverogodišnjakinja, rodom iz Starih Mikanovaca, harmoniku je prvi put držala u rukama kad su joj bile samo četiri godine i, kako kaže, čim je prstom stisnula tipku i čula svoj prvi odsvirani ton, rodila se velika ljubav prema tom instrumentu.

Njezin tata, po struci drvodjeljski tehničar koji je završio i srednju glazbenu školu za harmoniku, jednog je dana donio kući harmoniku koju je popravio, a potom i zasvirao. “Bilo mi je zanimljivo gledati i slušati ga kako svira pa sam ga pitala mogu li i ja pokušati. Stavio ju je na mene i odmah sam znala da je to to, znala sam da želim svirati harmoniku. Spletom raznih okolnosti tada nije bilo mogućnosti za to da se počnem baviti glazbom. Tek nakon nekoliko godina tata je kupio klavijature pa sam počela učiti svirati, ali zvuk koji je izlazio nije mi se ni približno sviđao kao onaj iz harmonike”, prisjeća se Ivana.

Velika ljubav prema harmonici ipak je prevagnula pa je Ivana počela učiti svirati čim se pružila prva prilika. ‘’Ponovni susret s harmonikom bio je, najblaže rečeno, smiješan. Ruke jednostavno nisu slušale, ali nisam odustajala. Uza sve svladive probleme s kojima sam se susretala kada učite svirati harmoniku, tu je bio jedan nesvladiv - težina instrumenta. Moja prva harmonika imala je osam kilograma, a kada to svakodnevno na sebi držite i po nekoliko sati u kontinuitetu, počinjete osjećati posljedice. Kako sam postajala sve bolja u sviranju, došlo je vrijeme i za drugu, još težu’’, priča Ivana.

S vremenom se pojavilo pitanje kako otkloniti problem težine, a ne utjecati na kvalitetu instrumenta i zvuka, pa je u razgovoru s tatom pokrenula tu temu. ‘’Bili smo svjesni da je problem u materijalu, ali je trebalo jako puno vremena dok nismo došli do zaključka koji bi materijal bio pogodan. Bilo je potrebno apsolutno sve istražiti, ali i proširiti već postojeće znanje o principu rada harmonike, materijalima, mehanizmima te njihovim materijalima i principima rada’’, kaže zaljubljenica u harmoniku.

Istraživanje se otegnulo sve do Ivanine treće godine fakulteta, na kojoj je imala modul ‘’Financije i financijsko poslovanje’’ kod prof. dr. sc. Ivana Štefanića, u sklopu kojega su svi studenti morali napisati inovativan poslovni plan vezan uz poljoprivredu. ‘’Iskreno govoreći, ideju za taj poslovni plan baš i nisam imala pa sam nakon predavanja pitala profesora Štefanića smijem li pisati o proizvodnji harmonike lakše od uobičajenih 13 do 15 kilograma, što je odobrio. U sklopu pisanja poslovnog plana, koji sam nazvala Nachtigall jer me sviranje uvijek podsjećalo na ptičji pjev, odrađena je i analiza tržišta u kojoj je sudjelovalo 180 ispitanika od kojih njih 116 najvećom manom harmonike smatraju upravo težinu, od čega je čak 114 ispitanika zainteresirano za kupnju moje harmonike’’, kaže Ivana koja je sa svojim poslovnim planom sudjelovala na prošlogodišnjem natjecanju Budi uzor u organizaciji tvrtke TERA Tehnopolis d.o.o. održanom u Zagrebu, na kojemu je pobijedila u konkurenciji od 107 prijavljenih poslovnih planova.

”Realizacija projekta, zbog posla i privatnih obveza, ide polako, ali sigurno. Budući da je riječ o inovaciji, treba obraćati pažnju na jako puno detalja koji mogu biti presudno važni pa ne želim žuriti s izradom”, strpljiva je mlada inovatorica čija bi harmonika trebala težiti 11 kilograma.

Danijel Miklić
Poziv zainteresiranima za suradnju
“Zahvaljujem svima koji su mi bili podrška na ovome putu, prvenstveno tati, profesoru Štefaniću i njegovu timu iz tvrtke TERA Tehnopolis d.o.o., te mojoj prijateljici Josipi koja me ohrabrila da ideju počnem pretvarati u djelo. Velika će se većina projekta realizirati preko usluga, što u konačnici smanjuje troškove budućeg poduzeća i meni ostavlja dovoljno prostora za proširenje proizvodnje. Također, želim pozvati sve one koji su zainteresirani za neki oblik suradnje da mi se obrate”, poručila je Ivana.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike