Crna kronika
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Pijani je vozač krivac za smrt suvozača (32)
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
U nesreći je poginuo zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Budrovci Igor Kedačić
OSIJEK - Zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je početkom godine poginuo Igor Kedačić, zapovjednik DVD-a Budrovci, protiv 28-godišnjeg vozača Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je optužnicu.
Dvadesetosmogodišnjaka se optužnicom tereti da je 28. veljače ove godine, dvije minute nakon ponoći, u Budrovcima kod Đakova, iako svjestan da je prethodno konzumirao alkoholna pića i da zbog toga nije sposoban za sigurnu vožnju, kao i da time može ugroziti druge sudionike u prometu, pristajući na to, pod utjecajem alkohola u koncentraciji od najmanje 1,78 promila upravljao osobnim automobilom Ulicom Stanka Lehote iz smjera zapada prema istoku. Vozio je brzinom od oko 106 kilometara na sat, koja je bila nedopuštena i neprilagođena osobinama i stanju ceste, vidljivosti i preglednosti. Zbog alkoholom smanjenih vozačkih sposobnosti te nedopuštene i neprilagođene brzine vozila vozač je, tereti ga se optužnicom, dolaskom do desnog zavoja ispred kućnog broja 111, izgubio kontrolu nad upravljačem i vozilom prešao na lijevi prometni trak. Potom je sišao vozilom s kolnika i njegovim prednjim dijelom udario u betonski most, nakon čega je došlo do prevrtanja vozila. Pri tome je 32-godišnji suvozač u vozilu, uz više teških ozljeda, zadobio i višestruki prijelom lubanje i nagnječenje prsišta, zbog čega je ubrzo preminuo.


Podsjetimo, u samo nekoliko dana krajem siječnja i početkom veljače, u Osječko-baranjskoj županiji, u prometu su smrtno stradale tri osobe. Uz poginulog suvozača u Budimcima, teškim ozljedama u KBC-u Osijek podlegao je 84-godišnji biciklist koji je stradao u prometnoj nesreći koja se dogodila 16. veljače u Ulici Ante Starčevića, u Dardi. Biciklist je vozio bicikl uz rub ceste, trakom namijenjenim vozilima iz suprotnog smjera. U jednom trenutku zbog neutvrđenih razloga izgubio je nadzor nad upravljačem i počeo padati na desnu stranu. Pri tome je pao pred automobil koji je u tom trenutku naišao. Biciklist je kolima hitne pomoći prevezen u Klinički bolnički centar, gdje je, nažalost, od težine zadobivenih ozljeda preminuo 11 dana poslije.

Početkom veljače još je jedna osoba smrtno stradala u prometu u Osječko-baranjskoj županiji. Naime, 3. veljače, oko 17.30, 21-godišnjak se kretao automobilom državnom cestom 213. Dolaskom do podvožnjaka u blizini raskrižja s prilaznom cestom za Nemetin, zbog neprilagođene brzine izgubio je nadzor nad vozilom, sletio s kolnika, udario u povišeni betonski rubnjak, prešao preko nogostupa i udario u metalne nosače, a potom je preko travnate kosine prednjim dijelom vozila udario u betonski temelj podvožnjaka. I u siječnju su na cestama Osječko-baranjske županije poginule tri osobe.
Sandra Lacić
106

kilometara na sata kretalo se vozilo neposredno prije slijetanja
KAZNA ZATVORA DO PET GODINA
Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, sudioniku u cestovnom prometu koji kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu velikih razmjera, te ako je prouzročena smrt jedne ili više osoba, predviđena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina. Od početka ove godine na hrvatskim prometnicama poginulo je 128 osoba. U Osječko-baranjskoj županiji smrtno je stradalo osam osoba. U istom vremenu prošle godine slavonske prometnice odnijele su 17 života.
Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri